Aurizon

Възпалението на външния слухов канал (който започва с ушната раковина и завършва в тъпанчевата мембрана) се нарича външен отит. Той е много чест проблем – според някои изследвания над 45% от кучетата и над 6% от котките страдат от него. Той се дължи най-често на комплексни причини – бактерии, дрожди, осили, тумори и др., като много често хронифицира и прогресира, а нерядко като първопричинна „подложка“ се установяват атопии, алергии, хормонални проблеми. Въпреки упоритите усилия на лекари и стопани нерядко прогресира до степен да се наложи оперативна намеса, вкл. радикална.
При засягане на средното ухо (след тъпанчевата мембрана) проблемът рязко става много по-сериозен, като може да доведе и до вестибуларен синдром и смърт. Кучетата и котките не демонстрират болката и дискомфорта от външния отит както хората – обикновено реагират само при натиск в основата на ухото или при почистването му. Затова много често проблемът се установява едва в напреднала фаза. Третирането изисква прецизна диагностика, вкл. дали тъпанчето е напълно здраво.
Медикамент номер едно в света за външен отит в последните години неизменно е Ауризон. Това се дължи на доказалата се комбинация от широкоспектърен и нетоксичен антибиотик, противовъзпалително и широкоспектърно противогъбично/противодрождено средство, ексципиенти за максимално дълбоко проникване на активните молекули и екстремно церумлитично действие.

Aurizon

Състав:

Активни вещества: Clotrimasolum, Marbofloxacin , Dexamethasone acetate
Други ингредиенти: Propyl gallate (E310), Sorbitan oleate, Silica, colloidal anhydrous, Triglycerides, medium-chain

Приложение и дозировка:

Да се разклати добре преди употреба. Прилагайте по 10 капки в ухото един път дневно в продължение на 7 до 14 дни. След седемдневно лечение ветеринарният лекар трябва да прецени дали е необходимо продължаването му с още една седмица. След накапване е необходим лек масаж в основата на ухото за кратко, който да позволи навлизането на препарата в долните части на ушния канал. Когато продуктът се прилага на няколко кучета едновременно, да се използва индивидуална канюла за всяко куче. Преди приложението на продукта е необходимо да се установи целостта на тъпанчевата мембрана. Преди приложението на препарата трябва старателно да се почисти външният ушен канал.

Противопоказания:

Да не се прилага при кучета, страдащи от перфорация на тъпанчевата мембрана. Да не се прилага на кучета, за които е известна свръхчувствителност към някои от съставките. Да не се прилага на бременни или кърмещи кучки.

Странични реакции:

Могат да бъдат наблюдавани обичайните неблагоприятни реакции, свързани с приложението на кортикостероидни препарати – промени в биохимичните и хематологичните показатели, като покачване на алкалната фосфатаза и аминотрансфераза, слаба неутрофилия. Известно е, че честата и продължителна употреба на локални кортикостероиди предизвиква определени системни ефекти, като подтискане на адреналната функция, изтъняване на епидермиса и забавено зарастване на раните. В редки случаи, употребата на препарата може да бъде свързана с появата на глухота с преходен характер и то главно при възрастни кучета. Ако забележите други сериозни нежелани ефекти, моля незабавно уведомете вашия ветеринарен лекар.

Специални предпазни мерки за лицата, прилагащи продукта на животните:

След прилгането на ушните капки ръцете трябва внимателно да се измиват. Да се избягва контакт с очите. При случайно пръскане в очите да се изплакнат обилно с вода. Хора с установена повишена чувствителност спрямо съставките на продукта да избягват контакт с него.

Специални предпазни мерки при унищожаване на неизползван продукт или остатъци от него, ако има такива:

Попитайте вашия ветеринарен лекар как да унищожите неизползваните медикаменти или тези с изтекъл срок на годност. Тези мерки ще помогнат за опазване на околната среда.

Bezo-Pet

Образуването на космени топки (трихобезоари) и фитили в храносмилателната система на котките (много рядко кучетата) е често подценяван от стопаните въпрос. Повръщането на космите и космените топки не е решение, а е сериозен проблем и трябва да се вземат незабавни мерки!
Bezo-Pet е със специална формула, коренно различна от традиционните средства, която спомага за изхождането на космите, космените фитили и топки, без те да бъдат повръщани или да предизвикат илеус. Безо-пет е подходящ самостоятелно или в комбинация с лаксативи (например лактулоза) и пребиотични комбинации (например VetREGUL) и при всички случаи, които налагат деликатна лаксативна терапия.

Bezo-Pet

Състав:

Иновативен комплекс от природни съставки с допълнителен фокус върху щаденето на дуоденума.

Приложение и дозировка:

Препоръчителна дневна дажба:
За освобождаване от вече образуваните космени топки: 1 чаена лъжичка (5 ml) дневно.
За предотвратяване на бъдещото образуване на нови космени топки: 1 чаена лъжичка (5 ml) 2-3 пъти седмично.
Може да се прилага продължитело време, вкл. цял живот.

Противопоказания:

Пълна чревна непроходимост

Calo-Pet

Много състояния на организма изискват по-значителна или по-умерена общоукрепваща терапия с микро- и макроелементи, витамини, антипатологични добавки и енергия, както и таурин – аминокиселина с ключово значение при изтощение на организма и тъканите, вкл. сърцето. Всяко гладуване, особено при млади организми, изисква бърза реакция.
Кало-пет е идеален продукт при напълно или частично гладуващи пациенти, при нуждаещи се от изброените молекули, при бъбречно болни (умишлено съдържа 0 % фосфор!), при които кахексията и енергийният недостиг са смъртоносни, за даване на диспергирани в него медикаменти и добавки.
Кало-Пет е допълваща минерална храна под формата на високоенергийна паста с таурин, омега 3 и омега 6 мастни киселини, минерали и витамини за кучета и котки.

Calo-Pet

Състав:

Масла и мазнини, зърнени продукти, захар, витамини и микроелементи.
Добавки в 1 кг: Vitamin A 200 000 I.U., Vitamin D 8 500 I.U., Vitamin E-acetate 1 200 mg, Vitamin B1 400 mg, Vitamin B2 40 mg, Vitamin B6 200 mg, Vitamin B12 400 µg, Biotin 50 000 µg, Calcium-d-pantothenate 400 mg, niacin 400 mg, Taurine 4 000 mg, Iron as ferrous sulphate monohydrate 100 mg, Iodine as potassium iodide 100 mg, Manganese as manganous sulphate 200 mg.

Приложение и дозировка:

Кучета: 1 супена лъжица (15 g)/10 кг тегло дневно, разделени на 2-3 приема
Котки: 1 чаена лъжица (5 g)/3-5 кг тегло дневно, разделени на 2-3 приема.
Дневната дажба може да бъде удвоена или утроена, ако го изисква състоянието на животното и особено ако приемът на храна е почти напълно или напълно преустановен.

Противопоказания:

Захарен диабет

Caniviton

В процеса на израстване някои кучета демонстрират свръхразмерно развиване на мускулатурата, изпреварващо това на ставите. При подобни животни се наблюдава силен ставен стрес, който може да отключи процес на дисплазия или директно на ставна дегенерация. При подобни млади пациенти, както и при видимо здрави кучета със значителен ставен стрес (работни, ловни, с наднормено тегло, с ампутиран крайник) се препоръчва редовната употреба на профилактиращия здравата става Канивитон плюс. В тази си задача идеален помощник се явява и Оскан, който протектира и костните структури при твърде бурен мускулен растеж.

Caniviton

Състав:

Свински желатин, пчелни продукти, моркови, растителни продукти, малц, калциев карбонат, овесени ядки, хондроитин сулфат, натриев хлорид, соево масло.
Витамини и провитамини в килограм: витамин С (като калциев L аскорбат) 5000мг, карнитин (като L карнитин) 5000мг.
Аминокиселини, техни соли и аналози в килограм: DL – метионин 5000мг.
Съединения на микроелементи: манган (като манган – (II)- сулфат монохидрат) 120 мг, йод (като калиев йодид) 3мг, селен (като натриев селенит) 0,5 мг.

Приложение и дозировка:

Една равна мерителна лъжичка от 5 мл (около 4гр) на 8кг телесно тегло веднъж дневно.
След 45 дни по преценка на ветеринарен лекар дозата може да се намали на една равна мерителна лъжичка на 12 кг телесно тегло веднъж дневно.

Противопоказания:

Няма

Cimalgex

Хроничните и остри възпаление и болка са сред най-честите проблеми за кучетата и с най-разнообразна причина: травма, дегенерация, бактериален процес, тумор, операция и др. Възпалението и болката не просто влошават качеството на живот – те задълбочават проблема. Потискането им е ключово за оздравяването, зарастването, възстановяването, подобрението. Контролът на възпалението и болката е приоритетна задача на всеки клиницист и хирург. Стремежът следва да е винаги, когато е възможно, да се дава приоритет на нестероидните медикаменти (НСПВС) за сметка на стероидните, освен ако последните не са в нищожна допълваща доза.
Идеалното НСПВС би следвало да притежава изключителна ефикасност, селективност, максимално бързо натрупване в тъканите и максимално бързо елиминиране от организма след изтичане на търсения ефект, максимална безопасност за храносмилателна система, бъбреци и кръвосъсирване.
Цималгекс не е най-силният противоболков агент (притежава около 15 % по-слаб противоболков ефект от най-силното обезболяващо лекарство), но действа на най-широк кръг от медиаторите на възпалението, максимално бързо се натрупва в организма и максимално бързо се елиминира след изтичане на 24-часовото му действие (което е изключително ценно при възникване на необходимост да освободим организма от наличието на НСПВС – например възникващ бъбречен проблем, дуоденит, езофагит и т.н., което не е възможно при НСПВС с депо действие дни или седмици) и е екстремно безопасен, вкл. към бъбреците – нито една негова молекула не се метаболизира или елиминира през бъбреците, не оказва неблагоприятен ефект и при анемичен или петехиален синдром. Идеален както срещу периоперативни възпаление и болка, така и срещу акутни такива (напр. травма) или хронични (остеоартрит, простатит и т.н.).

Cimalgex

Предлага се в две големини на таблетки: 30 mg и 80 mg. Те са продълговати и делими на еднакви части (половини или четвъртини).

Състав:

Приложение и дозировка:

За орална употреба. Цималгекс таблетки може да се прилага с или без храна. Таблетките са овкусени и опитите (при здрави кучета от породата бигъл) показват, че повечето кучета ги приемат доброволно. Препоръчаната доза на цимикоксиб е 2 мг на килограм телесно тегло веднъж дневно
Продължителност на третирането:
– За контрол на пери-оперативната болка при ортопедични или мекотъканни операции: една доза 2-10 часа преди операцията, следвано от 3-7 дни третиране, според преценката на лекуващия ветеринарен лекар.
– За облекчаване на болката и възпалението, асоциирани с остеоартрит: 6 месеца.
При по-продължително третиране е необходим регулярен мониторинг от ветеринарен лекар.

Противопоказания:

Да не се използва при кучета на възраст под 10 седмици. Да не се използва при кучета, страдащи от стомашно-чревни смущения или при кучета с проблемно кървене. Да не се използва по едно и също време с кортикостероиди или други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Да не се използва при свръхчувствителност към цимикоксиб или към някое от помощните вещества на продукта. Да не се използва при разгонени и с предстоящо заплождане, бременни или кърмещи животни.

Нежелани странични реакции:

Често се съобщава за леки гастро-интестинални смущения (повръщане и/или диария), но преминаващи за кратко време. Рядко се наблюдават сериозни гастро-интестинални проблеми като кървене и улцерации. Рядко се съобщава и за други странични реакции като загуба на апетит или летаргия. Много рядко се наблюдава повишаване на стойностите на бъбречните биохимични параметри. Както и при всяко продължително приложение на НСПВС, бъбречната функция следва да се следи. Ако някоя странична реакция продължи и след прекратяване на приложението на продукта, трябва да се потърси съвет на ветеринарен лекар. При странични реакции като продължително повръщане, повтаряща се диария, кръв в изпражненията, внезапна загуба на тегло, анорексия, летаргия или влошаване на бъбречните или чернодробните биохимични показатели, следва да се прекрати употребата на продукта и следва незабавно да се потърси съветът на ветеринарен лекар. Ако забележите някакво сериозно въздействие или други ефекти вследствие от употребата на този ВМП, които не са описани тук, моля незабавно да уведомите Вашия ветеринарен лекар.

Специални предупреждения за кучета:

Безопасността на продукта не е изследвана при млади животни, поради което се препоръчва грижливо наблюдение от страна на ветеринарния лекар при третирането на млади кучета на възраст под 6 месеца. Употребата при животни с нарушена сърдечна или чернодробна функция, обезводнени кучета или такива с понижено количество на циркулиращата в кръвоносната система кръв или понижено кръвно налягане може да носи допълнителен риск. Ако подобна употреба не може да бъде избегната, се препоръчва внимателно ветеринарно наблюдение. Използвайте продукта под стриктно ветеринарно наблюдение при кучета с риск от стомашни язви или ако животното вече е демонстрирало непоносимост към НСПВС. Да не се използва при разгонени и в същото време с предстоящо заплождане, бременни или кърмещи кучки. Въпреки че няма налични данни за кучета, опитите с лабораторни животни са показали ефект върху оплодителната им способност и развитието на фетусите. Цималгекс не следва да бъде употребяван в комбинация с кортикостероиди или други НСПВС. Предхождащата употреба на други противовъзпалителни субстанции може да доведе до допълнителни или по-силно изразени странични реакции и съответно следва да се спазва определен свободен от третиране с такива противовъзпалителни средства период преди да се пристъпи към употребата на Цималгекс. Продължителността на този свободен от третиране период следва да се определи след отчитане на фармакокинетичните свойства на предхождащо използвания ветеринарномедицински продукт.

Специални предупреждения за хора:

Цимикоксибът може да причини кожна чувствителност. Измивайте ръцете си след употребата му. В случай на случайно поглъщане, незабавно да се потърси медицински съвет, като на лекаря се предостави листовката за употреба и етикета на продукта. Бременни жени и хора с установена свръхчувствителност към цимикоксиб трябва да избягват контакт с ветеринарномедицинския продукт.

Clavaseptin

Употребата на антибиотици в световен мащаб достигна такива размери и неконтролируема безразборност, че създава реалната заплаха от все по-нарастваща невъзможност да се открие работещ антибиотик при тежък бактериален проблем поради прогресиращия проблем с микробиалната резистентност към химиотерапевтици. Затова всяка употреба на антибиотици следва да е добре обмислена, да е наистина нужна и по възможност да следва изолиране на микроорганизма и проверка към какви химиотерапевтици е чувствителен. Стремежът на всеки хирург също следва да бъде минимално периоперативно третиране с антибиотици – най-добре нулево или единствено в деня на операцията.
Клавасептин е орален бета-лактамен широкоспектърен антибиотик с амоксицилин, чиято повишена способност за „разбиване“ на бета-лактамната резистентност се дължи на включването във формулата му на клавуланова киселина. Предлага се в три големини с цел максимално прецизно дозиране. „Котешкият“ му вариант от 62.5 мг е идеален за третиране на котки, за които дозата е таблетка на 12 часа, като това са не само най-малките котешки антибиотични таблетки в света, но са и със специална форма и със заоблени (липсващи) ръбове с цел максимално лесно и атравматично за котката приложение и възможно най-минимален еметичен (стимулиращ повръщането) ефект.

Clavaseptin

Предлага се в три големини на овкусени таблетки: 62,5 мг (за котки и кучета), 250 мг (за кучета) и 500 мг (за кучета).
Предлага се под формата на блистери с по 10 таблетки в блистер.

Терапевтични показания:

При кучетата: лечение или подпомагане лечението на периодонтални инфеции, причинени от бактерии, чувствителни към амоксицилин в комбинация с клавуланова киселина, като Pasteurella spp, Streptococcus spp и Escherichia coli.
При котките: лечение на кожни инфекции (включително рани и абсцеси) причинени от бактерии чувствителни към амоксицилин в комбинация с клавуланова киселина, като Pasteurella spp, Staphylococcus spp, Streptococcus spp и Escherichia coli.

Състав:

Амоксицилин и клавуланова киселина в три различни таблетни големини.

Приложение и дозировка:

Препоръчителната доза на продукта е 10 мг амоксицилин/25 мг клавуланова киселина за кг тегло 2 пъти/ден.
При някои инфекции, дозата може и следва да бъде повишена по преценка на лекуващия ветеринарен лекар до 20 мг амиксицилин / 5 мг клавуланова киселина / кг телесно тегло два пъти дневно.
Продължителност на лечението:
– 7 дни за лечението на периодонтални инфекции при кучетата.
– 7 дни за лечението на кожни инфекции при котките (включително рани и абсцеси).
Клиничният статус на пациентите следва да бъде повторно преценен след изтичане на 7-те дни първоначално третиране и да се прецени евентуално продължаване на лечебния курс с още 7 дни, ако е необходимо. Някои кожни инфекции изискват дори по-дълги лечебни курсове, което е предмет на решение на лекуващия лекар. За да се прецени коректната дозировка, телесното тегло следва да бъде уточнено максимално точно с цел в никакъв случай да не се стигне до по-ниска доза от препоръчителната.

Противопоказания:

Не използвайте при свръхчувствителност към пеницилини или други бета-лактамни субстанции. Не използвайте при джербили, морски свинчета, хамстери, зайци и чинчили.

Странични реакции:

Може да се наблюдават повръщане и диария. При поява на неблагоприятни реакции продължаването на третирането трябва да следва лекарска преценка за съотношението полза/риск. Може да се наблюдават реакци на свръхчувствителност (алергични кожни реакции, анафилаксия). При тези случаи приложението следва незабавно да бъде прекратено и да се приложи симптоматична терапия. Ако забележите сериозни ефекти или неупоменати в тази листовка ефекти, незабавно уведомете лекуващия ветеринарен лекар.

Специални предпазни мерки:

Специални предпазни мерки спрямо животните:

При животни с нарушена чернодробна и бъбречна функция употребата на продукта следва да бъде обект на преценка на съотношението полза/риск от страна на ветеринарния лекар. Особено внимание се препоръчва в случаите на употреба при дребни тревопасни различни от посочените по-горе. Неуместното използване на продукта може да повиши нивото на бактериална резистентност към амоксицилин/клавуланова киселина. Употребата на продукта следва да взима предвид официалните и местни противомикробни политики.

Специални предпазни мерки за лицата, прилагащи продукта на животните:

Пеницилините и цефалоспорините могат да причинят свръхчувствителност (алергия) при инжектиране, инхалиране, поглъщане или кожен контакт. Свръхчувствителността към пеницилини може да доведе до кръстосана реакция към цефалоспорини и vice versa. Алергичните реакции към тези субстанции понякога може да са сериозни.
1. Не боравете с този продукт ако сте чувствителни или ако сте посъветвани да не боравите с подобни субстанции.
2. Боравете с продукта с максимално внимание, взимайки всички необходими предпазни мерки.
3. Ако след боравене с продукта получите симптоми като например кожен сърбеж следва да потърсите медицински съвет и да покажете на лекаря това предупреждение.
Оток на лицето, устните или очите или затруднено дишане са по-сериозни симптоми и изискват спешно медицинско внимание. Измивайте старателно ръцете си след боравене с продукта

Употреба по време на бременност и лактация:

Не са провеждани специални изследвания за безопасността на продукта при бременност и лактация. Лабораторните изследвания с плъхове обаче не са показали никакви тератогенни, фетотоксични или матеротоксични ефекти. Употребата на продукта при бременност и лактация трябва да следва лекарска преценка за отношението полза/риск.

Лекарствени и други форми на взаимодействие:

Бактерицидното действие на амоксицилина може да бъде редуцирано от едновременното приложение на бактериостатични субстанции като макролиди, тетрациклини, сулфонамиди, хлорамфеникол.

Предозиране:

Симптоми, процедури за действие при спешни случаи и антидоти, в случай на необходимост:
При прилагане в продължение на 28 дни на доза, три пъти по-висока от препоръчителната, е наблюдавано понижение на холестеролните нива и епизодично повръщане при котките и диария при кучетата. При случаи на предозиране следва да се проведе симптоматична терапия

Cognidine

Синдромът на когнитивната дисфукция или гериатричната деменция е заболяване с множество проявления при кучетата и котките. Дължи се на състаряването на мозъка, което променя съществено неговата способност да приема и обработва адекватно информация. Първоначално се проявява с леки симптоми, влошаващи се с времето. Половината от кучетата над 11 години и котките над 13 години, както и близо 70 % от кучетата над 15 години и котките над 17 години демонстрират най-малко един сериозен признак на болестта: намалено желание за игра, прекалено и дори натрапчиво облизване, дезориентираност, обърканост, тревожност, трудно запомняне на нови задачи, незадържане на урина, загуба на апетит или „забравяне, че са яли“, задържане на храна в устата, без да я дъвчат, дълго стоене над купата с вода, понякога и с потопена в нея муцуна, промяна в навиците за сън, в настроението, агресивността, гласа и др. Има генетична предразположеност за заболяването. Най-важното е, че подобни пациенти доказано живеят с нарушено качество на живота. На животните с подобен синдром е необходима доживотна терапия и подкрепа, както и по възможност ежедневни упражнения, игри и обучение.
Всяко патологично давление върху централната нервна система – инсулт, травма, компресия, възпаление, паразитоза, тромбоза, малатично потенциални процеси и т. н. – изисква мълниеносна и многостранна терапия, която включва и борба срещу дълготрайните последствия от болестния процес.
Епилепсията е нелечим процес. С напредване на възрастта той много често е съпроводен от разгръщане и на когнитивни дисфункции, които за съжаление най-често „потъват“ в общата картина и остават без внимание, а терапията „по навик“ остава непроменена, фокусно и едностранчиво насочена единствено към известния вече епилептичен синдром. При взимане на мерки срещу тези допълнителни нарушения стопаните с изумление установяват, че любимецът им всъщност не е толкова „трайно зле“ и сякаш „се подмладява с години“, а нерядко и епилептичната симптоматика се облекчава, като честотата и дълбочината на пристъпите видимо се редуцират.
Уринарната инконтиненция може да се дължи на много причини, най-често недостатъчност на сфинктера на пикочния мехур при кастрирани кучки. При възрастни пациенти на второ място е проблемната инервация на отделителната система. Почти същия процент обаче съставят пациентите с основна или съпътстваща причина за инконтиненцията когнитивен дисфункционален синдром.

КогниДин притежава невропротективно действие (вкл. след травми на ЦНС, възпаления и паразитози на ЦНС, компресии и опасност от малатичен процес на ЦНС) срещу възрастово-асоциираните когнитивни дисфункции, използва се като съпътстваща терапия при уринарна инконтиненция при възрастни пациенти и епилепсия при възрастни пациенти.
Действието му е на базата на уридин, триптофан, ябълков екстракт богат на пиролоквинолиновите квинони, биотин, коензим Q10, селен, цинк.
Уридинът подпомага формирането на нови невронни мембрани.
Триптофанът е серотонинен прекурсор с важна роля за подобряване на настроението, регулиране на поведението и потискане на безпокойството.
Пиролоквинолиновите квинони притежават антиоксидантно и протективно действие спрямо нервната система и поддържащите я структури, което способства за намаляване на невронните щети от оксидативния възрастовоасоцииран стрес.
Биотинът и коензим Q10 са класически антиоксиданти с доказано благоприятно действие конкретно върху нервната система и забавящи симптомите на когнитивен регрес.
Селенът и цинкът са ключово необходими елементи при всички неврологични процеси.

Научете още за продукта в тази статия от нашия блог.

Cognidine

Състав:

Трикалциев фосфат, уридин монофосфат, хидролизиран птичи протеин, манитол, кристобалин, коензим Q10.
Аминокиселини, техните соли и аналози: 50 мг триптофан.
Микроелементи: 5 мг цинк, 6 микрограма селен.
Витамини и провитамини: 50 микрограма биотин.
Оцветители: 6 мг ванилов екстракт.

Приложение и дозировка:

а) кучета до 5 килограма – 1/2 таблетка дневно
б) кучета 5-10 килограма – 1 таблетка дневно
в) кучета 10-20 килограма – 2 таблетки дневно
г) кучета 20-30 кг – 3 таблетки дневно
д) кучета 30-40 кг – 4 таблетки дневно
е) кучета над 40 кг – 5 таблетки дневно.
Може да се ползва без почивка до шест месеца, след което 2 седмици пауза.

Противопоказания:

Няма

Cothivet

Съществуват стотици продукти за стимулиране на кожното зарастване. Много от тях обаче съдържат химически съставки, проникващи в тялото през кожата или при облизване и водещи до видими или неусетни негативи. Немалко от тях са добри за кожата, но не щадят изложените на действието им при нарушената кожна цялост подлежащи тъкани.
Cothivet е изцяло натурален спрей на основата на осем билки, стимулиращи очистването на раните, тяхната цикатризация и епителизация. Използва се за стимулиране зарастването на всякакъв тип рани и подраневи тъкани. Интересно е, че все по-често се използва и от хора с декубитални или диабетни рани, хора с често „излизащи“ херпеси, планинари и други физически активни хора с чести ожулвания и одрасквания.

Cothivet

Предлага се в две големини на опаковката – 30 мл и 100 мл.

Състав:

Тинктура от Centella asiatica (Hydroctyle) 89,5%, масло от лавандула 5,8%, масло от розмарин 1,5%, тинктура от конски кестен 1,2%, масло от мащерка 0,9%, масло от кипарис 0,8%, тинктура от люцерна 0,16%, тинктура от Carlina acaulis 0,14%.

Действие:

Цикатризиращ и антисептичен натурален агент за третирането на рани независимо от причината за възникване (вкл. ухапни, замърсени и инфектирани), природата, големината или локализацията им.

Приложение и дозировка:

Нанася се 3-4 пъти дневно по цялата повърхност на засегнатия участък чрез напръскване всеки ден до пълно излекуване. Може да се употребява директно в раната чрез насищане с разтвора на компреси.

Противопоказания:

Котивет не е токсичен. Близане на третираната област, макар и да не се препоръчва поради намаляване действието на продукта, не причинява странични ефекти. Може да се употребява при бременни или кърмещи животни.

Препоръки:

Избягвайте попадане в очите! Дръжте далеч от пламък! Да се употребява само при животни – кучета, котки, коне, преживни, свине, зайци, птици.

DaForte

Острата и субострата диария е състояние, което е не просто влудяващо за стопанина и притесняващо и изтощаващо пациента, но и повод за сериозно безпокойство, вкл. с потенциално смъртоносен характер. Диаричните пациенти губят течности, електролити и други полезни вещества, в червата им настъпва дисбаланс и се натрупват и резорбират токсини, процесът ретроградно може да проникне в черния дроб, жлъчните структури, панкреаса, дехидратацията се отразява на много системи в организма, силно се нарушава локалният имунитет и съответно устойчивостта срещу вторични заразни и паразитни агенти. Острата и субострата диария изискват незабавни високоефикасни, с много бърз ефект и безопасни мерки, действащи по възможно най-многобройни механизми обратно на патологичния процес и неговите последици.
ДаФорте за кучета, котки, порчета, влечуги, зайци и други гризачи е орална суспенсия с абсорбиращо, пробиотично и пребиотично, електролитно балансиращо и имуномодулиращо действие. Използва се най-вече при акутна и субакутна диария с най-разнообразен характер, вкл. вирусни агенти. Намалява загубите на течности и дехидратацията, регулира чревната микрофлора, абсорбира чревните патогени и не позволява резорбцията им в организма, регулира чревния електролитен баланс, подпомага фукнцията на чревните имунни структури в борбата им с патогените, атакуващи лигавицата и съдържимото откъм лумена и по кръвен път.
ДаФорте е плод на години проучвания и клинични изпитвания и съчетава в себе си идеално балансирана формула от много богата палитра естествени съставки с безкомпромисно противодиарично действие. Прекрасна синергична помощ на ДаФорте оказва комбинирането с Фарматан таблетки.

DaForte

Състав:

Атапулгит, фруктоолигозахариди, мананови олигозахариди, ферментирали фибри с Enterococcus faecium, калиев хлорид, натриев хлорид, цинк.

Приложение и дозировка:

Дозировка:
а) при остра диария дневна доза: котета – 2 милилитра дневно, котки над 8 месеца – 4 милилитра дневно, кучета до 5 килограма – 2 милилитра дневно, кучета 5-10 килограма – 4 милилитра дневно, кучета 10-20 килограма – 8 милилитра дневно, кучета над 20 килограма – 10 милилитра дневно
б) при хронична диария или хронично недобре оформени изпражнения: същата дневна дозировка, но не всеки ден, а с интервал от 48-72 часа между всеки две третирания, при нужда приложението може да продължи и до края на живота.
Приложение:
Разклащане и приложение директно в устата или размесен с храна, посочената по-горе дневна доза и при остри процеси, и при хронични проблеми следва да се раздели на два приема (сутрин и вечер).

Противопоказания:

Няма

DermaDiet

Огромно е многообразието на дерматологичните заболявания. Кожата и козината демонстрират влошаване и при много първични проблеми на други органи и системи – чернодробни, чревни, метаболитни, хормонални, недоимъчни, системнозаразни и т.н. Болната кожа се нуждае както от структурни и кожнометаболитни специфични вещества, които тя изчерпва бързо при опитите си за оздравяване, така и от продукти, които да и помагат в справянето със самото заболяване. ДермаДиет е отговорът на най-широк набор дерматози и други чести проблеми на кожата и козината.
ДермаДиет (за кучета) е с действие, насочено към здрава кожа и блестяща и здрава козина, вкл. при дерматози, което действие е базирано на ензимно хидролизиран колаген, хидролизиран колаген с океански произход, омега 3 полинесатурирани мастни киселини, витамини, биотин, ниацин и цинк, като включва и блокиране на кожните медиатори на възпалението (левкотриени и простагландини).

DermaDiet

Състав:

Ензимно хидролизиран колаген с висока чистота, рибен хидролизиран колаген, рибени масла с омега киселини, ванилия, цинк, царевично брашно, талк, магнезиев стеарат, калциев глюконат, кристобалит, манитол, ниацинамид, calcium-D-pantothenate, biotin, folic acid, pyridoxine, riboflavin, vitamin B1, cyancobalamin.

Приложение и дозировка:

1 таблетка за 10 килограма тегло дневно, приложението може да продължи без пауза до 6 месеца, след което е нужна пауза от три седмици.

Противопоказания:

Няма

Enysil-F

Херпесвирусната инфекция при котките протича при младите котета най-често остро с голяма вероятност за смъртен изход или ослепяване, а при възрастните котки по-леко с по-отчетливи усложнения и смъртност при хронично болните, изтощените и имунокомпрометираните.
Немалко от прекаралите заболяването котки до живот демонстрират хронични рецидиви и опасно за околните излъчителство. Размножаването на херпесвируса е селективно зависимо от определени лимитирани фактори и за щастие някои природни компоненти го блокират много успешно.
Разбира се, освен борбата със самия вирус, където Енизил-Ф демонстрира изключително действие, е нужна и щадяща широкоспектърна срещу вторичните бактериални инфекции антибиотична системна терапия, например с Клавасептин, витаминна, енергийна и елементна, например с Кало-пет, имуномедиираща, например с ВетИнмун.

Enysil-F

Състав:

Пречистена вода, L- лизин хидрохлорид, сорбитол, ксантанова гума, соев лецитин, натриев бензоат, калиев сорбат, масло от черен дроб на треска.

Приложение и дозировка:

Прилага се директно в устата, чрез добавяне в храната или посредством намазване на предна лапа.
Дневна дажба:
Котенца: 2 пъти дневно по 1 натискане на помпата
Котки: 2 пъти дневно по 2 натискания
Продължителност на третирането: по преценка на ветеринарен лекар, може да се прилага и продължително време, вкл. цял живот.

Противопоказания:

Няма

Eye-Care

Изискванията към хигиенните продукти за клепачите, околоочната кожа и околоносните гънки са много различни от тези за останалата кожа на тялото. Непочистените и неподсушени участъци около очите (най-вече под вътрешния очен ъгъл, където изтичат сълзи при хронични конюнктивити и кератоконюнктивити, запушен носнослъзен канал, клепачни тумори, хордеолуми и т.н.) и около носа и носната гъба са много склонни към мацерация и хронично възпаление, което много трудно се овладява, ако се позволи да възникне.
Ай-кеър е разтвор с оптималното pH oт 7.4 и е идеалният отговор на въпроса с редовното почистване на тези деликатни зони, като е толкова безопасен, че не е проблем дори и да попадне в самото око, а и може да се използва при всички животински видове, вкл. птици.

Eye-Care

Състав:

Екстракт от лайка, невен и Euphrasia, Matricaria, розова вода, натриев борат

Приложение и дозировка:

Да се ползва 2-3 пъти седмично, при нужда безпроблемно и всеки ден.
Употреба чрез напоена с EyeCare мека влажна памучна материя, напр. памучен тампон, с която се извършва щадящо почистване на кожата около очите и носа чрез внимателно триене с цел отстраняване на крусти, секрети, гурели, продукти на мацерация и др.
Попадане в самото око не е проблем, но не прилагайте в самото око.

Противопоказания:

Няма

Farmatan аквариуми

Eдин от най-честите проблеми в акваристиката е мътността на водата. Тя не е само естетически, но и сериозен жизнен и медицински проблем за повечето аквариумни обитатели.
Танините са естествени продукти и винаги са били известни и със смайващите си свойства да избистрят до неузнаваемост течности. Това се дължи на свойството им да свързват, преципитират и утаяват по безопасен начин белтъчините и белтъксъдържащите микроорганизми и частици, вкл. болестотворни агенти и придаващи мътност и опалесценция молекули, поради което действат и като безопасно пречистващо и избистрящо разтвори, вкл. спрямо аквариумна вода, средство без страничните ефекти на багрила и антибиотици.
Фарматан аквариуми осигурява и естествена грижа и защита на аквариумните обитатели при стресови състояния, вкл. непостоянни или недотам подходящи условия, транспорт, лечение. Притежава силно изразени антиоксидантни свойства. Увеличава и полезния мицеларен растеж.

Farmatan аквариуми

Състав:

Природни танини и киселини

Приложение и дозировка:

1 мл (= 50 капки) за 50 литра вода (тоест капка на литър вода).
При нужда третирането може да се повтаря веднъж седмично.
Може да се прилага безпроблемно до шест месеца, удължаване на курса на приложение следва да бъде по лекарска преценка.

Противопоказания:

Няма

Farmatan гълъби

Храносмилателните нарушения и диариите – инфекциозни и неинфекциозни – са сред най-често срещаните проблеми при отглеждането на гълъби и са с голям смъртоносен потенциал, поради което изискват незабавен отговор с продукти с възможно най-голяма ефикасност и бързина на действие и с доказана безопасност за тези толкова деликатни птици.
Танините са естествени вещества, чиито полезни свойства са познати от дълбока древност. Единствената пречка през хилядолетията за най-ефикасното им използване – сравнително ниската им концентрация в природните продукти – вече е преодоляна посредством технологията за извличането и концентрирането им в некомпрометиран вид в продуктите от серията Фарматан.
Танините свързват и преципитират белтъчини и богати на тях микроорганизми и частици, тоест действат адстрингентно, очистващо, подсущаващо и протективно срещу загубата на течности – поради което очистват храносмилателния лумен от болестотворни агенти и намаляват загубата на течности и соли, а от друга страна помагат на лигавицата да не пропуска към организма токсични вещества, притежават и локален противовъзпалителен ефект. Поради това имат изключителен стабилизиращ ефект при диария – остра, субостра и хронична – и всички останали форми на нарушено храносмилане, включително при най-младите птици.
При птиците танините действат и естествено противостресово срещу най-разнообразните източници на стрес (неидеални условия на отглеждане, стресови събития и т.н.).

Farmatan гълъби

Състав:

Природни танини в течна допълваща стабилизираща чревните функции и храносмилателния процес храна

Приложение и дозировка:

1-2 мл на 1 литър вода за пиене за гълъби.
Да се залага от разтвора количество, обичайно достатъчно за 8-12 часа на ден, в продължение на 3-5 дни.
Може да се прилага безпроблемно до шест месеца, като удължаване на курса на приложение следва да бъде по лекарска преценка

Противопоказания:

Няма

Farmatan 15 ml орален гел

Храносмилателните нарушения – диарии, колеблив апетит, недобро усвояване на храната и съответно немаксимален прираст и т.н. са сред най-често срещаните здравословни проблеми при стопански полезните животни, особено при младите. В световен мащаб все повече се преминава от употреба на химически агенти и медикаменти към природни продукти за преодоляване на тези носещи огромни загуби проблеми.
Танините са естествени вещества, чиито полезни свойства са познати от дълбока древност. Единствената пречка през хилядолетията за най-ефикасното им използване – сравнително ниската им концентрация в природните продукти – вече е преодоляна посредством технологията за извличането и концентрирането им в некомпрометиран вид в продуктите от серията Фарматан.
Още от хилядолетия танините са средство за стимулиране на по-бързото, активно и пълноценно усвояване на храната – така например богатото на танини червено вино неслучайно се препоръчва като идеално допълнение към консумацията на трудна и енергоемка за усвояване храна като месото. Танините са и антиоксидант и поради това основно средство например на виното срещу окислението му. Известна е открай време и способността на виното, гроздето, дъба и други танинови продукти да потискат и ускоряват затихването на възпалителните процеси в устата, храносмилателния канал, наранената кожа и лигавица.
Танините свързват и преципитират белтъчини и богати на тях микроорганизми и частици, тоест действат адстрингентно, очистващо, подсущаващо и протективно срещу загубата на течности – поради което очистват храносмилателния лумен от болестотворни агенти и намаляват загубата на течности и соли, а от друга страна помагат на лигавицата да не пропуска към организма токсични вещества, притежават и локален противовъзпалителен ефект. Поради това имат изключителен стабилизиращ ефект при диария – остра, субостра и хронична – и всички останали форми на нарушено храносмилане, включително при кърмачета.
Танините са известни в животновъдството със способността си да увеличават приема и усвояемостта на храната и в резултат ефективността на изхранването и угояването. Пословичен е например ефектът на богатите на танини дъбови продукти върху прираста при дивите, полудивите и домашните свине.

Farmatan 15 ml орален гел

Състав:

Танини, омо,- ди- и триглицериди на бутирична киселина, глицерин, изсушени яйчни продукти

Приложение и дозировка:

Директно орално, позволява се приложение още от втория ден от живота нататък, дозировка 7 милилитра един или два пъти дневно след (а не по време на) храненето с коластра.

Противопоказания:

Няма

Farmatan 250 ml орален гел

Храносмилателните нарушения – диарии, колеблив апетит, недобро усвояване на храната и съответно немаксимален прираст и т.н. са сред най-често срещаните здравословни проблеми при стопански полезните животни, особено при младите. В световен мащаб все повече се преминава от употреба на химически агенти и медикаменти към природни продукти за преодоляване на тези носещи огромни загуби проблеми.
Танините са естествени вещества, чиито полезни свойства са познати от дълбока древност. Единствената пречка през хилядолетията за най-ефикасното им използване – сравнително ниската им концентрация в природните продукти – вече е преодоляна посредством технологията за извличането и концентрирането им в некомпрометиран вид в продуктите от серията Фарматан.
Още от хилядолетия танините са средство за стимулиране на по-бързото, активно и пълноценно усвояване на храната – така например богатото на танини червено вино неслучайно се препоръчва като идеално допълнение към консумацията на трудна и енергоемка за усвояване храна като месото. Танините са и антиоксидант и поради това основно средство например на виното срещу окислението му. Известна е открай време и способността на виното, гроздето, дъба и други танинови продукти да потискат и ускоряват затихването на възпалителните процеси в устата, храносмилателния канал, наранената кожа и лигавица.
Танините свързват и преципитират белтъчини и богати на тях микроорганизми и частици, тоест действат адстрингентно, очистващо, подсущаващо и протективно срещу загубата на течности – поради което очистват храносмилателния лумен от болестотворни агенти и намаляват загубата на течности и соли, а от друга страна помагат на лигавицата да не пропуска към организма токсични вещества, притежават и локален противовъзпалителен ефект. Поради това имат изключителен стабилизиращ ефект при диария – остра, субостра и хронична – и всички останали форми на нарушено храносмилане, включително при кърмачета.
Танините са известни в животновъдството със способността си да увеличават приема и усвояемостта на храната и в резултат ефективността на изхранването и угояването. Пословичен е например ефектът на богатите на танини дъбови продукти върху прираста при дивите, полудивите и домашните свине.
Танините действат доказано противостресово, особено при стрес, дължащ се на неидеални условия на отглеждане.

Farmatan 250 ml орален гел

Състав:

Танини, омо,- ди- и триглицериди на бутирична киселина, глицерин, растителен въглерод (въглен)

Приложение и дозировка:

Прилага се директно орално.
а) При неутежнено състояние на храносмилателния тракт и на стреса:
телета 7 милилитра след прием на коластра
Прасета 0,7 мл след прием на коластра
б) При по-силно изразени храносмилателни смущения и стресови признаци:
телета 7 мл на всеки 12 часа (3 пъти в рамките на 36 часа)
Прасета: 1 мл на всеки 12 часа (3 пъти в рамките на 36 часа)

Противопоказания:

Няма

Farmatan Plus на прах

Храносмилателните нарушения – диарии, колеблив апетит, недобро усвояване на храната и съответно немаксимален прираст и т.н. са сред най-често срещаните здравословни проблеми при стопански полезните животни, особено при младите. В световен мащаб все повече се преминава от употреба на химически агенти и медикаменти към природни продукти за преодоляване на тези носещи огромни загуби проблеми.
Танините са естествени вещества, чиито полезни свойства са познати от дълбока древност. Единствената пречка през хилядолетията за най-ефикасното им използване – сравнително ниската им концентрация в природните продукти – вече е преодоляна посредством технологията за извличането и концентрирането им в некомпрометиран вид в продуктите от серията Фарматан.
Още от хилядолетия танините са средство за стимулиране на по-бързото, активно и пълноценно усвояване на храната – така например богатото на танини червено вино неслучайно се препоръчва като идеално допълнение към консумацията на трудна и енергоемка за усвояване храна като месото. Танините са и антиоксидант и поради това основно средство например на виното срещу окислението му. Известна е открай време и способността на виното, гроздето, дъба и други танинови продукти да потискат и ускоряват затихването на възпалителните процеси в устата, храносмилателния канал, наранената кожа и лигавица.
Танините свързват и преципитират белтъчини и богати на тях микроорганизми и частици, тоест действат адстрингентно, очистващо, подсущаващо и протективно срещу загубата на течности – поради което очистват храносмилателния лумен от болестотворни агенти и намаляват загубата на течности и соли, а от друга страна помагат на лигавицата да не пропуска към организма токсични вещества, притежават и локален противовъзпалителен ефект. Поради това имат изключителен стабилизиращ ефект при диария – остра, субостра и хронична – и всички останали форми на нарушено храносмилане, включително при кърмачета.
Танините са известни в животновъдството със способността си да увеличават приема и усвояемостта на храната и в резултат ефективността на изхранването и угояването. Пословичен е например ефектът на богатите на танини дъбови продукти върху прираста при дивите, полудивите и домашните свине.

Farmatan Plus на прах

Предлага се в две разфасовки – от по 100 и от по 1000 грама.

Състав:

73% кестенови танини, екстракт от Stevia rebaudiana

Приложение и дозировка:

За увеличаване на приема на храна и за стабилизиране на храносмилателния процес при отбити бозайници и при птици съгласно таблицата:

Вид животноДозировка (кг на тон)Дозировка грама/ден/животно
Прасета и свине2-2,50,5-0,8
Телета и говеда1-33-5
Зайци3-5
Пилета и птици0,4-0,70,07


Може да се прилага безпроблемно до шест месеца, удължаване на курса на приложение следва да бъде по лекарска преценка

Противопоказания:

Няма

Farmatan таблетки

Диарията е състояние, което е не просто влудяващо за стопанина и притесняващо и изтощаващо пациента, но и повод за сериозно безпокойство, вкл. с потенциално смъртоносен характер. Диаричните пациенти губят течности, електролити и други полезни вещества, в червата им настъпва дисбаланс и се натрупват и резорбират токсини, процесът ретроградно може да проникне в черния дроб, жлъчните структури, панкреаса, дехидратацията се отразява на много системи в организма, силно се нарушава локалния имунитет и съответно устойчивостта на вторични заразни и паразитни агенти. Диарията изисква високоефикасни, с много бърз ефект и безопасни мерки.
Танините са дъбилни натурални вещества, чиито полезни свойства са познати и използвани от дълбока древност. Единствената пречка през хилядолетията за най-ефикасното им използване – сравнително ниската им концентрация в природните продукти – вече е преодоляна посредством технологията за извличането и концентрирането им в некомпрометиран вид в продуктите от серията Фарматан.
Танините са антиоксидант и основно средство например на виното срещу окислението му. Известна е от древността и способността на виното, гроздето, дъба и други танинови продукти да потискат и ускоряват затихването на възпалителните процеси в устата, храносмилателния канал, наранената кожа и лигавица.
Танините свързват и преципитират белтъчини и богати на тях микроорганизми и частици, тоест действат адстрингентно, очистващо, подсущаващо и протективно срещу загубата на течности – поради което очистват храносмилателния лумен от болестотворни агенти и намаляват загубата на течности и соли, а от друга страна помагат на лигавицата да не пропуска към организма токсични вещества, действат и локално противовъзпалително. Поради това имат изключителен стабилизиращ ефект при диария – остра, субостра и хронична – и всички останали форми на нарушено храносмилане, включително при кърмачета.
Фарматан таблетки е специално разработен за кучета и котки танинов екстракт, идеално синергично комбиниращ действието си с това на ДаФорте при различните видове диарии, вкл. хронична, където се съчетава с ВетРегул.

Farmatan таблетки

Състав:

Природни танини в делима нефилмирана таблетка за кучета и котки

Приложение и дозировка:

Кучета и котки до 5 кг – 1/2 таблетка дневно за 3 или повече дни
Кучета и котки 5 -10 кг: 1 таблетка дневно за 3 или повече дни
Кучета 10-20 кг – 2 таблетки дневно за три или повече дни
Кучета 20-30 кг – 3 таблетки дневно за 3 или повече дни; кучета 30-40 кг – 4 таблетки дневно за 3 или повече дни
Кучета над 40 кг – 5 таблетки дневно за 3 или повече дни.
Може да се прилага при нужда и периодично безпроблемно до шест месеца, удължаване на курса на приложение следва да бъде по лекарска преценка

Противопоказания:

Няма

Flexadin Advanced

Остеоартритът е хроничен, невъзможен за пълно прекратяване, възпалителен, имуномедииран, прогресиращ по посока инвалидизация, все по-силно болезнен процес, който обхваща ставите и околоставните структури и е най-честата причина за хронична болка и нарушен комфорт на живот при кучетата – според някои изследвания близо 50 % от кучетата в света страдат от една или друга форма на остеоартрит!
Много често заболяването е незабележимо за стопаните и едва след приемане от кучето на противоболков продукт те с изумление стават свидетели на положителната промяна, свидетелстваща за хроничния проблем, вгорчаващ живота на любимеца им.
Обикновено асоциираме с остеоартрита тазобедрените, коленните, лакътните и пръстовите стави, забравяйки, че гръбначният стълб е най-богат на стави и техният остеоартрит води не само до ортопедична болка, но и до неврологични болка, дискомфорт и дефицит. Ключовият момент в кучешкия остеоартрит е борбата на собствената имунна система срещу собствените колагенни молекули, отделили се от обичайно съдържащите ги структури (поради възраст, наднормено тегло, генетична предиспозиция, травма, операция, метаболитни или хормонални синдроми и др.) и попаднали в обичайно несъдържащи колеганни молекули тъкани и течности.
Флексадин адванс е първият в света продукт, който освен обичайните противоартритни натурални съставки (омега киселини, витамин Е и др.) съдържа и неденатуриран колаген тип II. Ключовата дума тук е „неденатуриран“ (не „хидролизиран“ или някоя от другите разрушени форми) – добиването на колагена в неденатуриран вид от природните продукти най-после е технологично разгадано и осигурява възможността организмът да се третира ежедневно с колагенни молекули със същата антигенна структура както на колагена в самия кучешки организъм, което по механизма на т. нар. „орална имунотерапия“ намалява до минимум борбата на собствената имунна система срещу собствените стави и периставни структури.
Така Флексадин адванс блокира в максимална степен процеса на дегенерация, но разбира се не е в състояние напълно да възстанови вече увредените структури и да потисне напълно възникващата поради тяхното увреждане болка. Затова при установяване на вече сериозно напреднала дегенерация е препоръчително комбинирането на Флексадин адванс с притежаващия голяма естествена без странични ефекти противоболкова мощ Флексадин плюс (с разминаване на двата продукта през 12 часа) и/или с притежаващия потенциала да усили производството и вискозитета на синовията (смазочната ставна течност) и да потенцира противовъзпалителното действие на Флексадин адванс продукт ХиалОрал.
Флексадин адванс овкусени и ароматизирани таблетки за дъвчене подпомага ставния метаболизъм с антиоксидантно действие и многостранна функция, редуцираща ставната и сухожилна болка и намалена подвижност, подобряваща трофиката и възстановяването на ставния хрущял и сухожилните тъкани, включително във всички случаи и степени на остеоартрит при кучетата.

Flexadin Advanced

Състав:

UC II тип колаген с неденатyриран колаген тип II (патентована формула), прах от пилешки хрущял (със съдържание на калиев хлорид: 0,44 %, тотален колаген: 0,36 % (неденатуриран колаген тип II), 1,47 %, рибено масло (източник на EPA), глицерин, бирена мая, овесено брашно, сърцевина на ръж, овесени трици, прах от птичи черен дроб, ленено масло, пектин, малтодексин, калциев сулфат дихидрат.
Витамини, про-витамини и витаминоподобни като действие субстанции: Вит Е / all-rac-alpha-tocopherol acetate (3a700) 7000 IU.
Състав на всяка таблетка: омега 3 мастни киселини 95 мг – Ейкозаптенова киселина (EPA) 9,3 mg – Тотален Вит E 21 IU.

Приложение и дозировка:

При кучета от 1-48 кг по 1 таблетка дневно.
При кучета от 48-70 кг по 1.5 таблетка дневно.
При кучета над 70 кг по 2 таблетки дневно.
Препаратът може да се дава директно в устата или смесен с храна. Животното трябва да има свободен достъп до вода през цялото време. Препаратът може да бъде комбиниран с лечебна комерсиална диета. Съдържа UC II тип колаген с неденатyриран колаген тип II 40 мг на таблетка. Съдържа специфично съотношение омега мастни киселини заради противовъзпалителното им ставно действие и витамин Е заради антиоксидантните му свойства.

Противопоказания:

Няма

Препоръки:

Не надвишавайте препоръчителната дневна доза.

Flexadin Plus Maxi

Флексадин плюс макси е стандартен богат на много хондропротекторни естествени съставки продукти срещу кучешка ставна дегенерация и остеоартрит, с нищо по-добър от другите класически висококачествени хондропротектори на пазара, освен с голямата си допълнителна противоболкова естествена и без странични ефекти мощ.
Затова се препоръчва като допълваща терапия към тази с флагмана Флексадин адванс при пациенти със сериозна дегенерация и/или болка от ставен или периставен произход (гръбначната болка също често е с първопричина възпалени гръбначни стави и периставни структури!), нерядко в комбинация и с ХиалОрал.
Важно!: Необходимо е разминаване от 12 часа с Флексадин адванс, разминаване на Флексадин плюс макси с Хиалорал не е необходимо.
Флексадин плюс макси се предлага под формата на овкусени и ароматизирани таблетки за дъвчене. Той подпомага ставния метаболизъм и с антиоксидантно действие, редуцираща ставната и сухожилна болка и намалена подвижност, подобряваща трофиката и възстановяването на ставния хрущял и сухожилните тъкани, включително в случай на остеоартрит.

Flexadin Plus Maxi

Състав:

Бирена мая, Glucosamine HCL, Chondroitin sulfate, олио от ленено семе, прах от птичи черен дроб, глицерин, рибени масла (източник на ЕРА), малтодекстрин, пектин, калциев сулфат дихидрат, соев тахан.
Добавки в килограм: целулозен прах 170 000 mg, акация (арабска гума) 60 000 mg; Harpagophytum procumbens 3000 mg, микс от овкусяващи компоненти.
Витамини, провитамини и витаминоподобни като действие субстанции: Витамин Е /all-rac-alpha-tocopherylacetate 4000 IU, манган (като манганов сулфат монохидрат) 2000 mg.
Състав на всяка таблетка за дъвчене: Glucosamine hydrochloride 500 mg, chondroitin sulphate 400 mg, Omega 3 мастни киселини общо 185 mg, Ейкозапентенова киселина (ЕРА) 21 mg, Vitamin E 20 IU.

Приложение и дозировка:

Дава се самостоятелно като лакомство или в храната.
Таблетките за дъвчене са делими без опасност от загуба на качествата им.
Първите 4-6 седмици са иницииращ период, през който е позволено посочената дозировка да бъде удвоена.
След този период (а по преценка на лекар и през самия иницииращ период) дозировката е следната:
Кучета с телесна маса от 10 кг до 30 кг – 1 таблетка дневно
Кучета с телесна маса над 30 килограма – 2 таблетки дневно.
Дневната дажба може да бъде дадена еднократно или да бъде разделена на два приема (сутрин и вечер).

Противопоказания:

Няма

Flexadin Plus Mini

При котките механизмът на ставна дегенерация се различава от този при кучетата. Те страдат по-рядко от кучетата, но и компенсират много повече ставните си проблеми, поради което откриването на артрозите при тях все още е наистина непростимо рядко, много по-рядко от реалните случаи.
Регенеративните нужди на котешките дегенериращи стави са различни от тези при кучетата, като са силно зависими от някои специфични природни продукти и химични елементи, поради което именно формулацията на Флексадин плюс мини е толкова различна от тази на кучешките Флексадин адванс, Флексадин плюс макси и ХиалОрал.
Флексадин плюс мини притежава всичко необходимо, което науката на този етап е установила за нужно за котките с артроза. Важно е да се отбележи, че производителят абсолютно неаргументирано е сложил на опаковката редом с котките и малки породи кучета – това е неправилно и заблуждаващо (котките не са малки кучета!), тъй като, макар и да страдат от остеоартрит много по-рядко от средните и големите породи, а от дисплазия още по-рядко, малките породи кучета и кучетата от породите играчки с така или иначе настъпил по една или друга причина остеоартрит се нуждаят не от Флексадин плюс мини, а от Флексадин адванс с или без Флексадин плюс макси и/или ХиалОрал.
Флексадин плюс мини за котки подпомага ставния метаболизъм, притежава антиоксидантно действие, редуцира ставната и сухожилна болка и намалената подвижност, подобрява трофиката и възстановяването на ставния хрущял и сухожилните тъкани, включително в случай на артроза.

Flexadin Plus Mini

Състав:

Бирена мая, Glucosamine HCL, Chondroitin sulfate, олио от ленено семе, прах от птичи черен дроб, глицерин, рибени масла (източник на ЕРА), малтодекстрин, пектин, калциев сулфат дихидрат, соев тахан.
Добавки в килограм: емулгиращи и стабилизиращи агенти, сгъстители и желатори: Целулозен прах 96 670 mg, Акация (арабска гума) 50 000 mg, Натриев аглинат 250 mg; овкусяващи агенти: Harpagophytum procumbens 25 000 mg, микс от овкусяващи компоненти; аминокиселини, техните соли и аналози: DL-methionine 12 000 mg;
Хранителни адитиви: витамини, провитамини и витаминоподобни като действие субстанции: Витамин Е /all-rac-alpha-tocopherylacetate 3333 IU, Манган (като манганов сулфат монохидрат) 1667 mg
Хранителен анализ: фибри 5,36 %, протеин 21,56 %, пепел 5,74%, влага 11,86 %, масла и мазнини 9,32 %.
Състав на всяка таблетка за дъвчене: Glucosamine hydrochloride 125mg, chondroitin sulphate 100 mg, Omega 3 мастни киселини общо 46,5 mg, Ейкозапентенова киселина (ЕРА) 5,4 mg, Докозахексенова киселина (DHA) 3,8 mg, Метионин 18 mg, Манган 2,5 mg, Vitamin E 5 IU
Всяка таблетка тежи 1,5 грама.

Приложение и дозировка:

Дава се самостоятелно като лакомство или в храната. Таблетките за дъвчене са делими без опасност от загуба на качествата им. Първите 4-6 седмици са иницииращ период, през който е позволено посочената дозировка да бъде удвоена, след този период (а по преценка на лекар и през самия иницииращ период) дозировката е следната:
Котки с телесна маса до 6 кг – 1 таблетка дневно
Котки с телесна маса 6-10 килограма – 2 таблетки дневно.
Дневната дажба може да бъде дадена еднократно или да бъде разделена на два приема (сутрин и вечер).

Противопоказания:

Няма

Forsyl Swine

Употребата на антибиотици в световен мащаб стигна такива размери и неконтролируема безразборност, че създава реалната заплаха от все по-нарастваща невъзможност да се открие работещ антибиотик при тежък бактериален проблем поради прогресиращия проблем с микробиалната резистентност към химиотерапевтици. Затова всяка употреба на антибиотици следва да е добре обмислена, да е наистина нужна и по възможност да следва изолиране на микроорганизма и проверка към какви химиотерапевтици е чувствителен. Стремежът на всеки хирург също следва да бъде минимално периоперативно третиране с антибиотици – най-добре нулево или единствено в деня на операцията.
Антибиотиците се делят на бета-лактамни и не-бета-лактамни, на бактериостатици и бактерициди и т.н., включително на скоростзависими и експозициозависими, концентрациозависими, дозозависими. За да действа най-ефикасно, най-безопасно и социално отговорно (с минимален риск от развитие на резистентност) всяка готова антибиотична лекарствена форма следва да отразява оптималното позициониране на антибиотичната молекула във всички изброени класификационни сегменти и да гарантира най-ниска степен на вероятност за резистентно възникване.
Марбофлоксацинът е широкоспектърен стратегически флуорквинолон и като такъв ефикасността му е дозозависима, концентрациозависима, скоростзависима; безопасността му е скоростзависима, а резистентният му потенциал е обратноскоростзависим. При навлизане на всеки антибиотик в кръвта той повишава чрез изкачваща се вълна концентрацията си в плазмата и тъканите до достигане на максимум и след това чрез низходяща вълна се елиминира от тях и организма. При този си „концентрационен път“ той два пъти – при изкачване и при слизане – преминава през всяка стойност на концентрацията от нула до максимума си на насищане и обратно. При най-ниските стойности почти не оказва влияние на бактериите. При по-високи стойности (формиращи заедно така наречения „пояс на възприемчивостта“) той потиска размножаването или убива най-чувствителните бактериални отродия, но по-нечувствителните не само се запазват, но и поради намалената конкуренция получават стимул, а мутационно получилите най-голям потенциал за устойчивост сред тях получават огромен шанс за доминация и селективно закрепване. При най-високите концентрации антибиотикът вече влияе на почти всички отродия, но получилите „шанса на живота си“ най-устойчиви преживяват, селективно взимат траен връх и, попаднали директно или чрез външната среда в други пациенти, се препасират, допълнително селектират и създават все по-устойчиво потомство.
Колкото по-бързо един антибиотик стига платото на насищане в плазма и тъкани и колкото по-бързо след това се елиминира, толкова по-вертикални са неговите концентрационни вълни, толкова по-кратно време е той в зоната на формиране на резистентност и съответно толкова по-малък резистентен потенциал притежава. Като допълнителен бонус колкото по-кратко един антибиотик е в организма, толкова по-слаби са неговите неблагоприятни („странични“) ефекти, а и толкова по-лесно се комбинира с други медикаменти и химиотерапевтици, вкл. с такива, с които по принцип активната му молекула е слабо или несъвместима.
Логично за всяка фармацевтична развойна компания в продължение на години бе известно, че идеалната формулация на основата на марбофлоксацин би била максимално концентрирана, с максимално висока поносима доза, с максимално висока пределна плазмена и тъканна концентрация, с максимално кратко достигане на тази концентрация и максимално бързо елиминиране – последните фактори се дължат на ексципиентите в готовата лекарствена форма.
За щастие този продукт вече е наличен под името Форсил – 16% марбофлоксацин, прилаган мускулно в много по-високата отколкото при останалите марбофлоксацини доза 8 мг/кг/24 часа, с пъти по-бързодействащ и елиминируем, с много по-висока максимална плазменотъканна концентрация от познатите досега марбофлоксацинни продукти, отделно Форсил най-често изисква едно-единствено приложение, и то не защото е с депо действие, а точно обратното – с мълниеносно безкомпромисно действие, следвайки най-съвременните антибактериални принципи на така наречената „bullet therapy”.

Forsyl Swine

Състав:

160 mg/ml инжекционен разтвор марбофлоксацин
Патентована формулация от ексципиенти

Терапевтични показания:

При прасета за угояване: Лечение на респираторни инфекции причинени от чувствителни щамове на Pasteurella multocida.
При отбити прасенца: Лечение на чревни инфекции причинени от чувствителни щамове на E. coli.

Приложение и дозировка:

Препоръчителната доза е 8 mg/kg телесна масa, което отговаря на 1ml/20 kg телесна маса чрез еднократно интрамускулно приложение, отстрани на врата на прасето.
С цел точно дозиране и избягване на предозиране телесната маса следва да се определи максимално точно.

Противопоказания:

Да не се използва при свръхчувствителност към флуорквинолони или към някой от ексципиентите. За да се предотврати развитието на резистентност, не използвайте флуорквинолони като профилактика или метафилаксия за предотвратяване диария при отбиване.

Неблагоприятни реакции:

Могат да бъдат наблюдавани локални реакции в мястото на инжектиране, които изчезват до 36 дни.
Ако забележите някакво сериозно въздействие или други ефекти, вследствие от употребата на този ВМП, които не са описани в тази листовка за употреба, моля незабавно да уведомите Вашия ветеринарен лекар.

Карентен срок:

Месо и вътрешни органи – 9 дни.

Срок на годност след първото пробиване на опаковката:

28 дни

Специални предупреждения за всеки вид животно, за което е предназчен продуктът:

Не използвайте в случай че патогенният причинител е резистентен към други флуорквинолони (кръстосана резистентност).

Специални предпазни мерки:

Специални предпазни мерки за животните при употребата на продукта:

При употребата на продукта следва да се вземат предвид официалните и местни антимикробни политики. Флуорквинолоните следва да бъдат запазени за лечение на клинични състояния, при които са установени или се очаква да проявят слаб отговор при лечение с други групи антимикробни средства. Винаги, когато е възможно, употребата на продукта трябва да се базира на тестове за определяне на чувствителност. Употреба на продукта, извън показанията за употреба, посочени в тази листовка може да доведе до повишаване разпространението на бактерии резистентни към флуорквинолони и може да понижи ефективността на лечението с други флуорквинолони поради възможност от кръстосана резистентност.

Специални предпазни мерки за лицата, прилагащи ветеринарномедицинския продукт на животните:

Хора с установена свръхчувствителност към (флуор)квинолони трябва да избягват контакт с ветеринарномедицинския продукт. Измивайте ръцете си след употреба. Ако продуктът влезе в контакт с очите или кожата, изплакнете обилно с вода. Трябва да се внимава за да се избегне самоинжектиране. В случай на случайно самоинжектиране, незабавно да се потърси медицински съвет, като на лекаря се предостави листовката за употреба или етикета на продукта.

Употреба по време на бременност и лактация:

Лабораторните проучвания при плъхове и зайци не показват никакви данни за тератогенност, фетотоксичност и/или токсичност за майчиния организъм. Безопасността на ветеринарномедицинския продукт не е определена при бременни свине и бозаещи прасенца, третирани с доза от 8 mg/kg. Прилага се само след преценка полза/риск от отговорния ветеринарен лекар.

Предозиране:

При някои животни са наблюдавани лезии на ставния хрущял, които водят до затруднения в движението, при приложение на продукта в дози и продължителност на лечението, трикратно превишаващи препоръчаните.

Несъвместимости:

Поради липсата на данни за съвместимост, този ветеринарномедицински продукт не бива да бъде смесван с друг ветеринарномедицински продукт.

Hepatosil

Чернодробните проблеми при домашните любимци са все по-чести и никога не трябва да бъдат пренебрегвани, независимо дали са остри или хронични. Чернодробните клетки имат способността за частична регенерация, преди промените в тях да станат необратими. Множество природни продукти имат способността да подпомагат функцията и регенерацията на хепатоцитите, като за това имат огромно значение тяхната природна чистота, прецизно съотношение, микроенкапсулация и др.
Хепатосил, благодарение на до известна степен нетрадиционната си формулация, независимо дали по лекарска преценка се прилага в комбинация с или без Легафитон, много често дава положителни резултати при пациенти, преминали вече без успех или с променлив такъв през третиране с други хепатални продукти с класическа формулация.
Хепатосил е с действие, насочено към подпомагане на чернодробната функция, което действие е базирано на s- аденозилметионин, силибин, селен и витамин Е.
S-аденозилметионинът е ензим, активиращ метаболитните реакции на чернодробната детоксикация, повишава нивата на глутатион – най-важният физиологичен протектор срещу оксидативния стрес. Предпазва и целостта на клетъчните мембрани и намалява чернодробната фиброзация.
Силибинът е най-активното силимариново отродие, повишава капацитета за чернодробна регенерация и производството на нови хепатоцити. Играе ролята и на антихепатотоксинов агент, като възпрепятства токсините да се свързват с клетките. Също редуцира хепатофиброзацията, инхибира левкотриеновия синтез и съответно тушира възпалителните процеси, има и имуномодулиращ ефект.
Селенът формира част от глутатионовата пероксидаза – есенциален ензим за редуциране оксидативните щети, причинени от свободните радикали. Заздравява антиоксидантната защита чрез повишаване на нивата на супероксид дисмутазата и притежава противовъзпалителен ефект чрез редуциране на интерлевкин IL-6 транскрипцията.
Витамин Е протектира допълнително хепатоцитите срещу оксидативните стрес и щети и оказва многостранно подпомагащо чернодробната функционалност действие.

Hepatosil

Състав:

S-аденозилметионин 200 мг, метакрилатнокиселинни кополимери, кристобалин, манитол, натриев лаурет сулфат, пропилен гликол.
Витамини и провитамини: 10 мг Витамин Е.
Оцветители: 20 мг силибин.
Микроелементи: селен 12.5 микрограма.

Приложение и дозировка:

Дозировка:
а) кучета до 5 килограма – 1 таблетка дневно
б) кучета 5-10 килограма – 1дневно
в) кучета 10-20 килограма – 1 таблетка дневно
г) кучета 20-30 кг – 2 таблетки дневно
д) кучета 30-40 кг – 3 таблетки дневно
е) кучета над 40 кг – 4 таблетки дневно.
Таблетките да не се делят на половини и четвъртини!
Животните да имат непрекъснат достъп до вода. Може да се използва без почивка до 6 месеца.

Противопоказания:

Няма

HyalOral

В огромната част от случаите напредването на остеоартрита води не само до дегенерация на хрущяла, фиброзация на капсулата, хронични лигаментити и субхондрални остеити, но и до намалено производство и ненормален вискозитет на ставната синовия (смазочната ставна течност).
Затова ХиалОрал се препоръчва като допълваща терапия към тази с Флексадин адванс (много често заедно и с Флексадин плюс макси) при пациенти със „сухи стави“ – с намален ставен тургур, палпаторно и слухово демонстриращи сухота при движение, крепитиращи и др. Необходимо е разминаване от 12 часа с Флексадин адванс, разминаване с Флексадин плюс макси не е необходимо.
ХиалОрал увеличава количеството и стабилния оптимален вискозитет на синовията, подпомага противовъзпалителните механизми на Флексадин адванс и Цималгекс; при млади пациенти с предисплазичен синдром оказва многостранно благоприятно давление върху ставите, което намалява риска от преминаване на предисплазичния синдром в реална дисплазия (което не изключва по никакъв начин необходимостта от операции като симфизиодеза, двуплетна остеотомия или триплетна такава, дистална улнектомия, проксимална биобликвална улнотомия, PAUL и т.н., когато по лекарска преценка състоянието на пациента ги изисква и осмисля!).
ХиалОрал 12 таблетки за кучета е с регенеративно действие спрямо хиалинния хрущял, повишаващо продукцията и правилния вискозитет на синовията и съответно ставно лубрициращо действие, потискащо възпалението на ставата и периставните структури действие, с укрепващо сухожилията и лигаментите действие, протектиращо инконгруентните (дисплазичните) стави срещу отключването и прогресията на остеоартрит действие. Допълва действието на Флексадин адванс при всички случаи на остеоартрит, демонстриращи „суха“ става, инконгруентност, напреднала хрущялна дегенерация, отслабени лигаменти, сухожилия и инсерции, в който компонент допълва действието на Нео К-9.
Гама оризанол обхваща група вещества, извлечени от масло от оризови трици, включително ферулова киселина и стероли. Има стимулиращо действие при освобождаването на ендорфини. Притежава антиоксидантни свойства. Помага за увеличаването на мускулните маса и сила и по този начин за компенсаторно стабилизиране на ставите.

Повече информация за клиничните изпитания на продукта можете да намерите в този блог-пост.

HyalOral

Състав:

Хиалуронова киселина, гама оризанол, магнезиев стеарат, ензимно хидролизиран колаген с висока чистота, трикалциев фосфат, глюкозамин, хондроитин, хидролизиран птичи протеин. Добавки: целулаза.

Приложение и дозировка:

Кучета до 5 килограма – 1/4 таблетка дневно
Кучета 5-10 килограма – 1/2 таблетка дневно
Кучета 10-20 килограма – 1 таблетка дневно
Кучета 20-30 кг – 1 1/2 таблетки дневно
Кучета 30-40 кг – 2 таблетки дневно
Кучета над 40 кг – 2 1/2 таблетки дневно

Противопоказания:

Няма

Inflavet

Хроничните и субостри възпаление и болка са сред най-честите проблеми за животните и с най-разнообразна причина: травма, дегенерация, бактериален процес, тумор, операция и др. Възпалението и болката не просто влошават качеството на живот – те задълбочават проблема. Потискането им е ключово за оздравяването, зарастването, възстановяването, подобрението. Контролът на възпалението и болката е приоритетна задача на всеки клиницист и хирург.
При много пациенти противовъзпалителните медикаменти са противопоказани или могат да се използват безопасно в много по-ниска доза или много по-рядко от предписаното по листовка. В тези случаи на помощ, допълвайки или изцяло замествайки противовъзпалителните лекарства, идват природните противовъзпалителни и противоболкови съставки на Инфлавет.
Инфлавет e с действие, насочено срещу факторите за поддържане на и последствията от субострото или хроничното възпаление независимо от произхода му – панкреатит, перзистиращи бактериални или вирусни инфекции – например каудален лимфоцитоплазматичен стоматит, гастроинтестинални проблеми, кожни проблеми, остеоартрит, неоплазии, външен отит, среден отит и др., което действие е базирано на транс-ресвератрол, байкалин и босвелиева киселина.

Inflavet

Състав:

Екстракт от Scutellaria baicalensis, богат на байкалин, хидролизиран птичи протеин, брашно, ресвератрол (екстракт от Polygonum cuspidatum), талк, магнезиев стеарат, кристобалит, екстракт от босвелия, богат на босвелиева киселина.

Приложение и дозировка:

Прилага се директно в устата или чрез стриване и размесване в храната в следните дози:
За котки: 1/2 таблетка дневно
За кучета: 1/2 таблетка за 10 kg телесно тегло дневно, но не повече от 2 таблетки за куче дневно.
Обичайният курс на приложение е 6-8 седмици с почивки между курсовете от по 2 седмици. По лекарска преценка дозата може да бъде безпроблемно удвоена. Стомашно-чревната поносимост е отлична дори при хронични гастроинтестинални или панкреатични смущения.

Противопоказания:

Няма

Ipakitine

Втората по честота причина за преждевременна смърт на домашните любимци след онкологичните проблеми (а при котките дели първото място с тях) е бъбречната недостатъчност, която в 99 % от случаите е хронична. Бъбреците притежават недостатъка при изпадане във функционална недостатъчност (поради възраст, хормонални проблеми, инфекция, простуда, травма и т.н.) да се „самоубиват“, отключвайки „панически“ патологични компенсаторни механизми и въвличайки в патологичния процес и някои хормонални отговори.
Ипакитин е незаменим помощник за потискане на почти всички тези механизми (не влияе единствено на бъбречната фиброзация, където на помощ се притичва Рубенал), за хелатиране (свързване) на ключовия за бъбречната дегенерация фосфор и уремични токсини. В същото време Ипакитин целенасочено не съдържа калий, за да не вреди на пациентите с изокалиемия или особено при предизвикана от бъбречната недостатъчност хиперкалиемия.
Изключително важно е навременното диагностициране на бъбречната недостатъчност далеч преди появата на клинични признаци (слабеене, капризен апетит, повръщане, лош дъх и др.) – за целта препоръчваме на всички пациенти над 6-годишна възраст (а при предразположените породи още след едногодишна възраст) веднъж годишно изследване на кръвния показател SDMА.

Ipakitine

Състав:

Хитозан, калциев карбонат, хидролизиран соев протеин, лактоза

Приложение и дозировка:

По 1 грам Ипакитин на 5 кг тегло през устата сутрин и вечер, примесен с храната или даван самостоятелно, първоначално за период до 6 месеца. Съдържащата се в опаковката мерителна лъжичка побира 1 г Ипакитин. През периода на приложение да се осигури постоянен достъп до прясна вода. Преди употреба или преди удължаване периода на употреба се препоръчва да се потърси съвет от ветеринарен лекар. Прилагането може да продължи през целия остатък от живота.
Важно!: Прилагането може да се улесни значително чрез размесване със сутрешната и вечерната доза Калопет на пациента – Калопет е напълно безопасен и показан при бъбречна недостатъчност, стига пациентът да не страда и от захарен диабет.

Противопоказания:

Няма

IrcVet таблетки

Втората по честота причина за преждевременна смърт на домашните любимци след онкологичните проблеми (а при котките дели първото място с тях) е бъбречната недостатъчност, която в 99 % от случаите е хронична. Бъбреците притежават недостатъка при изпадане във функционална недостатъчност (поради възраст, хормонални проблеми, инфекция, простуда, травма и т.н.) да се „самоубиват“, отключвайки „панически“ патологични компенсаторни механизми и въвличайки в патологичния процес и някои хормонални отговори.
Срещу всички тези процеси чрез допълващи действието на Ипакитин и Рубенал механизми, както и срещу богатата палитра от вторично отключващи се патологични цикли, Ирк вет се явява незаменим помощник при всички случаи на бъбречен проблем. Изключително важно е навременното диагностициране на бъбречната недостатъчност далеч преди появата на клинични признаци (слабеене, капризен апетит, повръщане, лош дъх и др.) – за целта препоръчваме на всички пациенти над 6-годишна възраст (а при предразположените породи още след едногодишна възраст) веднъж годишно изследване на кръвния показател SDMА.
IrcVet 60 таблетки е с подпомагащ бъбречната функция, протектиращ бъбречните клетки и ентерално свързващ фосфора ефект, оказващ синергично действие и с тези на Ипакитин и Рубенал.

IrcVet таблетки

Състав:

Кверцетин, хидролизиран пилешки протеин, картофено брашно, магнезиев стеарат, кристобалит, алуминиев хидроксид, екстракт от Polygonum cuspidatum, съдържащ ресвератрол; витамини, про-витамини и химически добре дефинирани субстанции с подобен ефект – виж таблицата на картонената кутия.

Приложение и дозировка:

При котки: 1/2 таблетка дневно.
При кучета: 1/2 таблетка за 10 килограма тегло веднъж дневно, но не повече от 2 таблетки за куче дневно.
Прилага се директно в устата или чрез стриване и размесване в храната; обичайният курс на приложение е до края на живота на пациента.
Важно!: Прилагането може да се улесни значително чрез размесване със сутрешната и вечерната доза Калопет на пациента – Калопет е напълно безопасен и показан при бъбречна недостатъчност, стига пациентът да не страда и от захарен диабет.

Противопоказания:

Няма

IrcVet орален гел

Втората по честота причина за преждевременна смърт на домашните любимци след онкологичните проблеми (а при котките дели първото място с тях) е бъбречната недостатъчност, която в 99 % от случаите е хронична. Бъбреците притежават недостатъка при изпадане във функционална недостатъчност (поради възраст, хормонални проблеми, инфекция, простуда, травма и т.н.) да се „самоубиват“, отключвайки „панически“ патологични компенсаторни механизми и въвличайки в патологичния процес и някои хормонални отговори.
Срещу всички тези процеси чрез допълващи действието на Ипакитин и Рубенал механизми, както и срещу богатата палитра от вторично отключващи се патологични цикли, Ирк вет се явява незаменим помощник при всички случаи на бъбречен проблем. Изключително важно е навременното диагностициране на бъбречната недостатъчност далеч преди появата на клинични признаци (слабеене, капризен апетит, повръщане, лош дъх и др.) – за целта препоръчваме на всички пациенти над 6-годишна възраст (а при предразположените породи още след едногодишна възраст) веднъж годишно изследване на кръвния показател SDMА.
IrcVet 50 ml орален гел за кучета, котки, порчета, зайци и други гризачи е с подпомагащ бъбречната функция, протектиращ бъбречните клетки и ентерално свързващ фосфора ефект, оказващ синергично действие и с тези на Ипакитин и Рубенал.

IrcVet орален гел

Състав:

Кверцетин, хидролизиран пилешки протеин, малцов екстракт, глицерол, калиев хлорид, манитол, сьомгово масло с омега-3 киселини, кристобалит, алуминиев хидроксид, екстракт от Polygonum cuspidatum, съдържащ ресвератрол; витамини, про-витамини и химически добре дефинирани субстанции с подобен ефект – виж таблицата на картонената кутия.

Приложение и дозировка:

При котки: 1 мл дневно за котки до 5 килограма, 2 мл дневно за котки над 5 килограма
При кучета: 1 мл за 5 килограма тегло веднъж дневно, но не повече от 8 мл дневно за куче
Други прицелни видове: 0,2 мл за килограм тегло дневно.
Чрез разклащане и приложение директно в устата или чрез размесване с храната; обичайният курс на приложение е до края на живота на пациента.

Противопоказания:

Няма

Lacristal Neo

Очите са изключително деликатни и сложни органи, при това директно изложени на опасностите на външната среда. Освен травми, замърсявания, заразявания, опаразитявания, асептични възпаления и т.н., чести техни силно влошаващи качеството на живот хронични процеси са катарактата („пердето“), ретинната дегенерация, както и всички останали процеси, в основата на които са белтъчната оксигенация и натрупването на продуктите на протеиновата пероксидация. Почистването на окото също не бива да се извършва с какво да е, особено при вероятност в него да са се набили нечистотии, и изисква специфични продукти. След смяната или отстраняването на лещи е нужно нутритивно постоперативно третиране. Хроничните конюнктивити и хроничните облитерации на носно-слъзния канал водят до непрекъснато изтичане на сълзи, мацерация на околоочната кожа и неестетична пигментация на косъма. Не съществува порода „плачеща болонка“, „плачещ хин“, пекинез, мопс, кокер и т. н.: става дума за животни, които имат нужда от помощ за очите им. За щастие има продукт, който отговаря на всички изисквания на окото за безопасност и е с най-високата към момента ефикасност.
Лакристал Нео са очни капки за регулярно безопасно продължително (безпроблемно и до края на живота) почистване и дезинфекция на окото (роговица и конюнктиви), за забавяне процеса на прогресия на катаракта („перде“) и ретинна дегенерация, защита срещу протеинова оксигенация и натрупване на продукти на липидната пероксидация. Те подобряват качеството на зрителното възприятие, както и стабилизират слъзния филм, предпазват от конюнктивити, отоци, мукозни или мукопурулентни и други смущения, други възпаления, корнеални язви. Използват се и за почистване на засегнато от заболяване око преди прилагане на медикаменти.
Действието на Лакристал Нео в случай на катаракта и ретинна дегенерация се синергизира с пероралните продукти Оксиспийд таблетки и Оксиспийд орален гел.

Lacristal Neo

Състав:

Дейонизирана вода, дисодиев фосфат, Н-ацетилкарнозин, натриев хлорид, хондроитин сулфат, мононатриев фосфат, екстракт от Vaccinum myrtillus.

Приложение и дозировка:

Приложете при котки и кучета до 20 килограма 1 капка (а при кучета над 20 килограма 2 капки) във всяко засегнато или предвидено за профилактика око, без да докосвате очните тъкани с канюлата, като прилагате толкова пъти дневно, колкото са предписани от ветеринарния лекар.
Веднъж отворен, флаконът може безпроблемно да се използва 3 месеца, без да се съхранява в хладилник.

Противопоказания:

Няма

Lagrinet Neo

„Сухото“ око е много чест проблем при кучетата, много по-чест отколкото при хората. „Сухото“ око означава и хронично възпалено око с разнообразни вторични дегенеративни процеси. „Сухото“ око дразни, смъди, носи сериозен риск от допълнително възпаление и/или инфектиране и дори от пробив. „Сухото“ око означава липса на или силно намалено зрение. Може да се дължи на отстраняване на жлезата на третия клепач, на автоимунен процес, на твърде изпъкнало и недобре слъзно обмивано и непокрито достатъчно орбитално от меки тъкани око (мопс, пекинез, хин и т.н.), на заболяване на слъзните жлези и др.
Сухото око изисква специфично лечение в зависимост от първопричината, но и винаги изисква възможно най-добрите изкуствени сълзи: дълго задържащи се, образуващи равномерен и траен филм, успокояващи, подхранващи, възстановяващи и т.н. Много чест очен проблем са и корнеалните рани и язви, дължащи се на травма, медикаменти, възпаление и т.н.
Лагринет Нео са очни капки („изкуствени сълзи“) за кучета, котки, порчета, зайци, гризачи, влечуги и птици. Съдържанието от алое, Centella asiatica, високомолекулярна хиалуронова киселина и много други грижливо комбинирани и безкрайно прецизно дозирани природни продукти позволява регулярно безопасно продължително (най-често до края на живота) овлажняване на „сухо“ око независимо от причината за сухотата – изрязване на „третия клепач“, сух кератоконюнктивит и т.н., и превръща Лагринет Нео в щастливия избор за описаните проблеми на милиони стопани по света.

Lagrinet Neo

Състав:

Deionized water, distilled Aloe vera water (10 %), high molecular – weight hyaluronic acid, sodium phosphate dibasic, sodium phosphate monobasic, sodium chloride.

Приложение и дозировка:

Приложете толкова пъти дневно, колкото е предписал ветеринарният лекар, по 1 капка за кучета до 20 килограма и за всички останали прицелни видове и по 2 капки за кучета над 20 килограма, без да докосвате очните тъкани с канюлата.
Веднъж отворен, флаконът може безпроблемно да се използва 3 месеца, без да се съхранява в хладилник.

Противопоказания:

Няма

Legaphyton

Чернодробните проблеми при домашните любимци са все по-чести и никога не трябва да бъдат пренебрегвани, независимо дали са остри или хронични. Чернодробните клетки имат способността за частична регенерация, преди промените в тях да станат необратими.
Множество природни продукти имат способността да подпомагат функцията и регенерацията на хепатоцитите, като за това имат огромно значение тяхната природна чистота, прецизно съотношение, микроенкапсулация и др. Най-необходимите от тези качества присъстват в Легафитон, който е достатъчен самостоятелно при леки форми на чернодробна недостатъчност или в комбинация със Зентонил адванс (а понякога с Хепатосил) при по-тежки форми. Отделно от това Легафитон възпрепятства включването и на бъбрека в патологичния процес на т. нар. хепаторенален синдром, а и действа хелатиращо (очистващо спрямо жлъчните структури).

Legaphyton

Предлага се в две големини на таблетки – за котки и малки кучета (50 mg), както и за големи кучета (200 mg)

Състав:

Лактоза, L-орнитин хлорхидрат, магнезиев стеарат.
Ароматизиращи добавки: Sylibum marianum, Orthosiphon stamineus
Източник на протеин: Sylibum marianum, Orthosiphon

Приложение и дозировка:

Legaphyton 50 mg:

Eдна до две таблетки на 5 килограма тегло дневно в продължение на минимум 10 последователни дни през устата.

Legaphyton 200 mg:

Една до две таблетки на 20 килограма тегло дневно в продължение на минимум 10 последователни дни през устата.

Противопоказания:

Няма

Препоръки:

Препоръчва се преди използване на Легафитон 50 или 200, или преди удължаване на периода на използването му да се потърси мнението на ветеринарен лекар.

LysinViral

Херпесвирусната инфекция при котките протича при младите котета най-често остро с голяма вероятност за смъртен изход или ослепяване, а при възрастните котки по-леко с по-отчетливи усложнения и смъртност при хронично болните, изтощените и имунокомпрометираните. Немалко от прекаралите заболяването котки до живот демонстрират хронични рецидиви и опасно за околните излъчителство. Размножаването на херпесвируса е селективно зависимо от определени лимитирани фактори и за щастие някои природни компоненти го блокират много успешно.
Разбира се, освен борбата със самия вирус, където ЛизинВирал демонстрира изключително действие, е нужна и щадяща широкоспектърна срещу вторичните бактериални инфекции антибиотична системна терапия, например с Клавасептин, витаминна, енергийна и елементна, например с Кало-пет, имуномедиираща, например с ВетИнмун.
ЛизинВирал плюс за котки е орален гел с действие срещу признаците на остра котешка херпесвирусна инфекция и срещу прогресията й, за намаляване честотата на рецидивите при хронично рецидивиращата форма на заболяването, за намаляване на способността на излъчителите да заразяват околната среда, като подсилва и имунния отговор на организма срещу острата и хронична форма на заболяването.

LysinViral

Състав:

Ензимно хидролизиран колаген, растителен глицерол, рибно масло (60 % омега 3), фруктоза, концентрат от овесени трици, богат на бета глюкан, ферментирали фибри с Ent. faecium, коензим Q10, кверцетин. Аминокиселини, техните соли и аналози: L-лизин-монохидрохлорид, хидрокситолуен и за останалите виж таблицата на картонената опаковка.

Приложение и дозировка:

Прилага се чрез разклащане и слагане директно в устата или размесен с храна, еднократно дневно, в продължение на 2-3 седмици, а при хронични случаи безпроблемно може да се прилага до края на живота през 48-72 часа.
Дозировка:
При котета до 6 месеца: 1-2 милилитра дневно в зависимост от тежестта на симптомите
При котки над 6 месеца: 2-4 милилитра в зависимост от тежестта на симптомите.

Противопоказания:

Няма

Milkocat

Малките котенца без майчина кърма са поставени пред ежечасна огромна опасност от смърт или силно нарушено развитие поради липсата на енергия, структурни хранителни вещества, витамини, макро- и микроелементи, имунни тела и други имунни фактори. Храненето им с човешки млекозаместители (адаптирани млека) или с мляко от преживни (крави, кози, овце) е изключително неправилно по много причини.
Котенцата се нуждаят от млекозаместител специално за котенца (не такъв за котенца и кученца, който е компромисен и за двата вида), отговарящ на всички нужди на младия им организъм. Милкокет е котешки млекозаместител, произведен по най-високите стандарти на водеща световна фармацевтична компания, изпипан до най-малкия детайл, лесен за приемане поради прекрасния вкус и вискозитет и безопасен за приемане поради безкомпромисния алгоритъм на формулацията и производството му.
Милкокет е мляко на прах, пълноценен млекозаместител за котки, с добавени витамин А, Д и Е, витамини от групата В, витамин К, витамин С, таурин, мед, йод, цинк, селен и др. Доближава се максимално до състава на майчиното котешко мляко и осигурява оптимален растеж и устойчивост.

Milkocat

Състав:

Мляко и млечни продукти, деривати от растителен произход, минерали, растителни протеинови екстракти.
Протеин 30,1%, мазнини 25%, калций 1%, фосфор 0,8%, натрий 0,5%, фибри 0,2 %, сурова пепел 8%.
Добавки в 1 кг: Vitamin A 25000IU, Vitamin D3 1000 IU, Vitamin E 160 mg, Vitamin B1 22 mg, Vitamin B2 34 mg, Vitamin B6 16 mg, Vitamin B12 0,3 mg, Vitamin K 0,8 mg, Vitamin C 10 mg, таурин 2000 mg, цинк 180 мг, манган 60 мг, мед 10 мг, йод 3 мг, селен 0,3 мг.

Приложение и дозировка:

1 част прах се разтварят в 2 части топла вода, оптималната температура при даване на готовото мляко е 37 целзиеви градуса.

Противопоказания:

Няма, но съветваме да се провери наличието на анус. При не чак толкова рядката аномалия atresia ani (липса на анус) пациентите се хранят добре, но не дефекират, което води до смъртта им.

Milkodog

Малките кученца без майчина кърма са поставени пред ежечасна огромна опасност от смърт или силно нарушено развитие поради липсата на енергия, структурни хранителни вещества, витамини, макро- и микроелементи, имунни тела и други имунни фактори. Храненето им с човешки млекозаместители (адаптирани млека) или с мляко от преживни (крави, кози, овце) е изключително неправилно по много причини.
Кученцата се нуждаят от млекозаместител специално за кученца (не такъв за котенца и кученца, който е компромисен и за двата вида), отговарящ на всички нужди на младия им организъм. Милкодог е кучешки млекозаместител, произведен по най-високите стандарти на водеща световна фармацевтична компания, изпипан до най-малкия детайл, лесен за приемане поради прекрасния вкус и вискозитет и безопасен за приемане поради безкомпромисния алгоритъм на формулацията и производството му.
Милкодог е мляко на прах, пълноценен млекозаместител за кучета, с добавени витамин А, Д и Е, витамини от групата В, витамин К, витамин С, таурин, мед, йод, цинк, селен и др. Доближава се максимално до състава на майчиното кучешко мляко, осигурява оптимален растеж и устойчивост.

Milkodog

Състав:

Мляко и млечни продукти, деривати от растителен произход, минерали, растителни протеинови екстракти.
Протеин 28%, мазнини 32%, калций 1%, фосфор 0,8%, натрий 0,48%, фибри 0,2 %, сурова пепел 7,6%.
Добавки в 1 кг: Vitamin A 25000IU, Vitamin D3 1000 IU, Vitamin E 160 mg, Vitamin B1 22 mg, Vitamin B2 34 mg, Vitamin B6 16 mg, Vitamin B12 0,3 mg, Vitamin K 0,8 mg, Vitamin C 10 mg, таурин 2000 mg, цинк 180 мг, манган 60 мг, мед 10 мг, йод 3 мг, селен 0,3 мг.

Приложение и дозировка:

1 част прах се разтварят в 2 части топла вода, оптималната температура при даване на готовото мляко е 37 целзиеви градуса.

Противопоказания:

Няма, но съветваме да се провери наличието на анус. При не чак толкова рядката аномалия atresia ani (липса на анус) пациентите се хранят добре, но не дефекират, което води до смъртта им.

Neo-K9

Костите, сухожилията, ставните капсули, инсерции и връзки изискват възможно най-бързо възстановяване, а в същото време са ощетени сериозно откъм регенеративен потенциал. Затова подпомагането на тяхното зарастване е от огромна важност и в същото време голямо предизвикателство.
В животинската ортопедия гипсирането на практика отсъства, а шинирането и бандажирането са сведени до минимум; в ортопедията на животните фундаментално важно е оперираният крайник да започне да се използва възможно най-рано и да зарасне възможно най-скоро.
Продуктът с необичайното име Нео-К9 неслучайно е продукт номер едно в света за стимулиране на костното, ставно и сухожилно (също така лигаментно, капсулно, инсерцийно, авулзионно) зарастване – той е продукт на много теория, много експерименти, отдаденост и страст, въплъщава в себе си изцяло нов съвременен подход към проблема и прочит по нов начин на старите истини и заблуди, като за пръв път, и то смайващо успешно, поставя във фундамента на действието си потенцираните лактоферини.
В същото време Нео-К9 е продукт номер едно в света и при случаите на хиперфосфатемия, „рахит“ или ниски кръвни нива на калция и поради това извличането му от костите е почти непознато явление във ветеринарната медицина, за разлика от често срещаното при подрастващите животински пациенти заболяване хиперфосфатемия, при което кръвният калций е най-често в норма или дори над норма, но кръвният фосфор е много висок и организмът в стремежа си да поддържа нужното съотношение между тези два елемента продължава да извлича калций от костите и те омекват, изкривяват се, възпаляват се инсерциите и залавните пунктове на ребрените хрущяли.
Именно заради описаното при всички тези подрастващи пациенти с изкривяващи се крайници, гръбнаци, тазове не се налага толкова грешно наложилата се през годините употреба на калциево-фосфорни таблетки, а именно на Нео-К9, който неслучайно не съдържа и молекула фосфор. Нео-К9, подобно на Оскан, има и доказано действие за изправянето на клепналите уши при подрастващи кучета и е продукт на избора при хранителен хиперпаратиреоидизъм, така характерен например за котките, хранени основно с месо.
NEO-K9® КЛИНИЧНА ФОРМУЛА е най-продаваният продукт в света за стимулиране на костното, ставното и сухожилното зарастване (вкл. на гръбначен стълб и череп) след травми и операции при кучета и котки, както и при ювенилна хиперфосфатемия при кучетата, при клепнали уши при подрастващите и при хранителен хиперпаратиреоидизъм. Доставя в най-достъпна за организма форма естествени съставки, чиято комбинация осигурява КЛИНИЧНО ДОКАЗАНА структурна регенеративна подкрепа за целия скелет (кости, стави и сухожилия, включително на гръбначния стълб и черепа) на кучетата и котките от всички породи и възрасти. Единственият продукт в света от този тип за кучета и котки, използващ патентован механизъм, който осигурява максимална резорбция и бионаличност в прицелните тъкани на съставките му, вкл. костните минерали и ко-фактори, което е гаранция за достигане на максималния им структурно-регенеративен потенциал.
Базиран на най-иновативни добавки за хора, които се използват от хуманните специалисти по скелетни проблеми вече над пет години с изключителни резултати, НЕО-K9 за разлика от останалите хранителни добавки за кости и стави не просто осигурява външни структурни съставки, а гарантира пълноценен вътреставен, вътрекостен и вътресухожилен структурен ремоделиращ процес. Показан за стимулиране на костното, ставно и сухожилно зарастване (включително на гръбначния стълб и черепа) след травми и операции, както и за допълване при случаи на много тежки ставни дегенерации на блокиращия на имунно ниво патологичната каскада на остеоартрита ефект на Флексадин адванс.
НЕО-K9 е особено подходящ и при случаи на ювенилна хиперфосфатемия при кучета (често обърквана от стопаните с редкия при кучетата на съвремието „рахит“) поради оптималното съдържание, съотношение и бионаличност на калций, витамини, кофактори и минерали при пълно отсъствие на фосфор. Съдържа потенцирани и обогатени R-nase лактоферини в патентован Neo-portin комплекс заедно с Coenzyme Q10 и Beta-Glucan, костни ко-фактори и витамини, минерали и антиоксиданти, както и патентован комплекс от ексципиенти за максимално резорбиране и доставяне до прицелните тъкани в максимална концентрация и използваема форма.

Допълнителна информация за продукта можете да намерите в статиите от нашия блог:
Neo-K9: excellent support for the canine skeletal system
Clinically validated bone and ligament healing support
Lactoferrin and co-factor combinations in human and vet medicine

Neo-K9

Състав:

Потенцирани и обогатени R-nase лактоферини в патентован Neo-portin комплекс заедно с Coenzyme Q10 и Beta-Glucan, костни ко-фактори и витамини, минерали и антиоксиданти, както и патентован комплекс от ексципиенти.

Приложение и дозировка:

Прилага се с храната или директно в устата, като значителен процент пациенти го приемат спонтанно поради факта, че таблетките са овкусени.
Продължителността на терапевтичния курс е:
а) след травми и операции
– за животни на възраст до 6 месеца: 10 дни курс
– на възраст 6-12 месеца: 2 седмици курс
– на възраст 12-24 месеца: 3 седмици курс
– на възраст над 24 месеца: 4-6 седмици курс
б) при случаи на хиперфосфатемия: 14-60 дни в зависимост от преценката на лекаря и резултатите от параклиничните изследвания.
Дозировката е: за котки 1 таблетка дневно, за кучета до 5 килограма 1 таблетка/ден, за кучета 5-23 килограма 2 таблетки/ден, за кучета над 23 килограма 3 таблетки/ден.

Противопоказания:

Липсват

Opti-airwеi

Дихателната система, състояща се от бели дробове, трахеално-бронхиална структура, ларингс и и носна кухина, много често се засяга и при кучетата, и при котките от хронични проблеми, най-вече възпаления, сензибилизации и спазми. Тя също така е склонна поради деликатната си структура и към потенциално смъртоносен белодробен оток. Липсата на реакция към хронични дихателни смущения почти винаги води до прогресията им и до тежки последици.
Дихателната система бива патологично повлиявана, най-често също със субклинични или клинични отоци и произтичащи вторично от тях хронични възпаления и сензибилизации, и от проблеми в други системи на организма, например сърдечно-съдовата, и от други структури в организма, например фарингса. Така например често срещаният синдром reverse sneezing, причиняван от хронично възпаление на специфични фарингеални рецептори, се проявява клинично в периодични спастични конвулсии на дихателната система и фарингса, като постепенно те не просто се закрепват времево като патологичен рефлекс, но и нерядко оказват допълнително неблагоприятно давление, най-вече спастично и изсушаващо лигавиците. Сърдечната недостатъчност често води до хроничен субклиничен или клиничен белодробен оток и съответно не само до намаление на белодробния капацитет, но и до хронични белодробни възпаления. Диафрагмалните хернии, особено давностните, водят до трайни белодробни изменения, например фиброзации и частични ателектази.
Хроничните дихателни проблеми не обхващат единствено белия дроб. Полипите в носната кухина и свързаните с нея кухи структури, които са толкова склонни към инфектиране, хроничните пролиферативни, ексудативни или хеморагични ринити, трахеалния спазъм и колапсът на трахеята, бронхиалните спазми, хроничните ларингити, вкл. травматични от често лаене или от нашийник – всички тези проблеми са не само дискомфортни за любимец и стопанин, но и потенциално смъртоносни, а и при почти всички пациенти на практика нелечими.
Предастматичният синдром, астмата, хроничните идиопатични възпаления на дихателната система, синдромът на нощната кашлица, синдромът на гръбната кашлица (провокиране на кашлица, когато кучето лежи или се извива игриво по гръб), брахицефалният синдром, ехографските признаци за белодробна дясностранна сърдечна обструкция и белодробна фиброзация, рентгенографски признаци на ателектаза или емфизем – всички те също изискват системен безопасен контрол.
Нерядко дихателните проблеми са смесени – даден вирусен, бактериален или гъбичен микроорганизъм действа и като алерген, хроничен микроорганизмен ринит всъщност има и идиопатична „подложка“ – и много често са на практика нелечими, като например рецидивиращите котешки ринити.
Дихателната система е и сред най-често засяганата първично или метастатично и от туморен растеж, не са голяма рядкост и белодробните абсцеси, частичното превъртане на белодробен лоб и т.н. Всички те, когато не могат да бъдат радикално оперативно решени, изискват продължителна терапия с цел контрол и облекчаване на дискомфорта на пациента.
Белодробната тъкан, подобно например на кожната, изисква поради свои особености дълго и комплексно лечение дори и на „банални“ инфекции с цел пълното им отстраняване.
Понякога окончателна диагностика на хроничните дихателни проблеми е дори невъзможна приживе, вкл. рентгенографски, със скенер, с лаваж, биопсия и т.н. Нерядко пациенти, при които по метода на изключване се отхвърлят всички познати диференциални диагнози, продължават да демонстрират например патологична рентгенографска картина на белия дроб с години. Тук намесваме термина „идиопатични респираторни проблеми“. Те също изискват терапевтичен контрол.
Преди упояване е много важна и преценката на състоянието на дихателната система, особено при по-възрастни, хронично болни, брахицефални пациенти, както и въобще при котките, които са много по-склонни към интраоперативен белодробен оток. Подпомагането на дихателната система преди анестезия с продукти с протективно и аналептично действие минимизира анестезиологичния риск.
След преживяване на евентуален остър белодробен оток облекчението не е достатъчно – следва да се погрижите с минимум двуседмична терапия да не останат доживотни последици от този кошмарен епизод. Същото важи и след излекуване от белодробни глисти, като терапията срещу последствията е препоръчително да се започне максимално рано, успоредно с противопаразитното третиране.
При смяната на сезоните и през студения сезон, особено в градовете със зимно замърсен въздух, хроничните дихателни проблеми допълнително се обострят, а здравите пациенти са под угрозата от отключване на такива.

Opti-airwеi

Предлага се в две големини на капсулите с цел максимално прецизно третиране:
S капсули – по-малък размер и количество на съставките, предназначени за по-леки пациенти, 60 капсули в опаковка
L капсули – по-голям размер и количество на съставките, предназначени за по-тежки пациенти, 200 капсули в опаковка

Състав:

Извлеци от билки и плодове с тропизъм на действие дихателните тъкани и структури, позволяващи безопасно много тълго третиране: Tangerine Peel, Ephedra Herb, Chinese Angeica Root, Schisandra Fruit, Dried Ginger Rhizome, Asarum Root, Cinnamom Bark, Liquorice Root and Rhizome, Safflower.

Приложение и дозировка:

За перорална употреба.
Капсулите се прилагат директно в гърлото или при невъзможност за това съдържанието им се смесва с храната, но последното носи риск от неприемане при вкусово по-придирчиви пациенти заради горчивия привкус. Препоръчителната доза на S капсулите е два пъти дневно по 1-2 капсули за 2 килограма телесно тегло, а на L капсулите е два пъти дневно по 1-2 капсули за 5 кг телесно тегло.
Обикновено терапията е по следната схема: 2 седмици всеки ден, след това две седмици по 6 дни седмично, след което две седмици по 5 дни седмично и накрая с преценена от лекар продължителност, която може да е и доживот, по 2-4 дни всяка седмица. В зимните периоди със замърсен градски въздух – всеки ден без прекъсване колкото седмици е необходимо.

Противопоказания:

Няма

Oral-relax

Случаите на лимфоцитоплазматичен, още наричан и каудален, котешки стоматит, се увеличават всяка година и са сериозно предизвикателство за диагностика и терапия. Чести са и ювенилният гингивит, травмите (механични, термални, каустични) на езика и устата, зашиването на устната или гингивална лигавица – заради ороназални фистули и фисури, след екстракция на зъби, абсцеси, тумори или чужди тела. Хроничен и сериозен проблем при огромен брой кучета и котки са и твърде бързото натрупване на зъбна плака и камък и съответно синдрома периодонтит/гингивит/алвеолит, като до момента с наличните досега продукти лекарите и стопаните бяха все още много далеч от повлияването, камо ли овладяването му: миенето два пъти дневно на зъбите с четка и висококачествена паста си остава златният стандарт, но статистически едва 2 % от пациентите го позволяват редовно, а и при една трета от тези два процента дори и редовното миене не спестява нуждата от допълнитено средство за контрол.
Срещу всички тези проблеми се изправя безопасният и базиран на нискомолекулни лактоферини Орал-Релакс. Притежаващ локално противовъзпалително, противомикробиално и оздравително действие, както и способността активните му молекули устойчиво и трайно (до 12-15 часа) да адхезират (да се прикрепват) към лигавиците устойчиво дори и на близането, той е идеално допълващо средство (наред с интерферони, антибиотици, нестероидни и стероидни средства, изваждане на зъби и т.н.) срещу всички възпаления, травми и следоперативни последствия в устата, клинично доказан срещу лимфоцитоплазматичен стоматит, ускоряващ в пъти зарастването на лигавични шевове и допълващ, синергизиращ и увеличаващ многократно ефекта на познатите продукти срещу зъбни плака и камък на основата на хлорхексидин, сребро, водорасли, хелатори на калция и т.н., като се препоръчва терапирането срещу рецидиви на зъбна плака и камък с Орал-релакс да започне още под седация след премахването им със скалера.

Вижте повече относно Орал-релакс и в тази статия от нашия блог.

Oral-relax

Предлага се под формата на спрей 20 мл за локална употреба или гел 20 мл за локална употреба.

Състав:

Висококонцентриран нискомолекулен лактоферин.

Приложение и дозировка:

Под упойка по-удобен за приложение е гелът, при будни пациенти по-удобен за приложение при нехолерични кучета е спреят, а при холерични кучета и котки – безшумният за приложение гел.
Приложението е два пъти дневно, като от гела при всяко приложение следва да се постави достатъчно количество, за да се покрие третираният участък, най-често са достатъчни 0.1 – 0.3 милилитра, а със спрея при всяко приложение следва да се напръска достатъчно точно поне еднократно всяка третирана площ.

Противопоказания:

Няма

Oscan

Както и останалите телесни структури, така и богатите на минерали такива като костите, клюновете, зъбите и т.н. се увреждат и имат нужда от помощ за зарастване и реструктуриране. Фрактури, фисури, емайлна хипоплазия и т.н. изискват възможно най-интензивен възстановителен процес. Така често наблюдаваният при едрите кучешки породи свръхинтензивен мускулен растеж в ранна възраст е огромен стрес за костите, инсерциите, сухожилията, ставите. Ноктите са сред най-често разлистените, пукнати или счупени телесни структури.
Спецификата на всички изброени структури в светлината на бавното им естествено развитие и зарастване поставя високи изисквания към претендиращ наистина да работи продукт. Оскан не просто предлага всичко необходимо по темата, но и предпазва организма от коварното и лесно за отключване патологично състояние хиперфосфатемия. Оскан доказано спомага и за изправянето на клепналите уши при подрастващите кучета.
Оскан е допълваща храна за котки, кучета, влечуги, птици, спомагаща за стимулиране на костното зарастване при фрактури и фисури, костния растеж и структурна здравина при твърде бързо телесно развитие в ранна възраст, структурната здравина на хрущялите при твърде бързо телесно развитие, ставен стрес или травми, зъбния растеж и структурна здравина (например при зъбни травми, емайлна хипоплазия и т.н.), зарастването и здравината на човки и нокти, клепнали уши при подрастващи, хиперфосфатемия.

Oscan

Състав:

Калциев хидроксиапатит, трикалциев фосфат, ензимно хидролизиран с висока чистота колаген, царевично брашно, калциев карбонат, магнезиев стеарат, талк, кристобалит;Vitamin D3, folic acid, calcium ascorbate.

Приложение и дозировка:

При котки – 1/2 таблетка дневно
При кучета – 1 таблетка на 10 килограма тегло дневно, но не повече от 4 таблетки дневно
При други прицелни видове – 1/4 таблетка за 1 килограм телесно тегло дневно

Противопоказания:

Няма

Otifree

Редовният тоалет (почистване) на външния слухов канал е задължителен при кучетата, демонстриращи твърде обилно производство на ушна кал, ловните и работните кучета и кучетата, които дори и само веднъж са боледували от външен отит. Почистването следва да е не само пълноценно, но и максимално щадящо.
Отифри е идеалният вариант за редовен ушен тоалет при липса на видим проблем или когато единственият установен проблем е прекомерното производство на ушна кал. При пациенти, които дори само веднъж са страдали от външен отит, продукт на избора е Сонотикс.
С цел максимално щадене на кожата и тъпанчето Отифри почиства пълноценно не благодарение на киселини, а благодарение на кремофор, пропиленгликол (който прави отифри идеален разтворител и за медикаменти срещу ушна краста) и естествени съставки – невен, босилек, която комбинация освен почистващо действие има и успокояващо, противовъзпалително и нежно подсушаващо действие.
Отифри постига ефикасно намаляване на бактериите и гъбичките във външния слухов канал. Благодарение на балансирания си състав, включващ и невен, Отифри подпомага нормализирането на структурата и резистентността на кожата, без да води до изсушаването и, поддържайки я влажна и еластична.

Otifree

Предлага се в две големини на опаковката – 60 мл и 160 мл.

Състав:

Кремофор, екстракт от невен, масло от босилек, пропиленгликол

Приложение и дозировка:

Запълва се външният слухов канал с разтвора; масажира се няколко секунди леко отдолу нагоре меката част на канала. Течността в ушната раковина се попива с памук. Животните сами изхвърлят парчетата нечистотии от дълбочината на канала посредством тръскане на главата. При силно замърсяване процедурата може да се повтори. Почистване на канала с клечки за уши освен опасността от травмиране носи и риск от отит поради въвеждане и затъпкване в дълбочина на ушна кал.
При признаци за заболяване на ухото се обърнете към ветеринарен лекар!

Противопоказания:

Няма

Oxispeed таблетки

Във ветеринарната медицина пациентът не споделя и когато липсват категорично насочващи (патогномични) признаци на дадено заболяване, често се работи по няколко възможни диагнози едновременно. Много често става въпрос за синдрома на реконвалесцентния или физически дебалансирания и декомпенсиран пациент – полиетиологично състояние, дължащо се на съвкупност от фактори като стрес, еднообразна или неподходяща храна, недоимъчност на витамин/и или елемент/и, отшумяващо заболяване или наскоро претърпяна операция, напредваща възраст, хронични здравни проблеми (например периодонтит), изтощение, субклинични или клинични алергии и атопии, хормонални смущения, опаразитяване, преанемичен синдром, та дори и неестествената за дивите предшественици на любимците ни урбанистична среда. Много често този синдром е самостоятелен или „подложка“ на клинично изявен проблем. И най-често той изисква единствено малко повече грижа, разнообразие и добавка към храната: едновременно ревитализираща, тонизираща, антиоксидантна, забавяща стареенето, имуностимулираща, витаминизираща, метаболитостимулираща, повишаваща апетита и жизнеността.
Тук изборът е Оксиспийд. Той притежава антиоксидантен, ревитализиращ, забавящ стареенето, имуностимулиращ и тонизиращ ефект. Прилага се при всички видове метаболитни проблеми, при очаквано рязко отделяне на свободни радикали (например опериране диафрагмална херния), чернодробен шънт, при нужда от подсилване на имунната система, при изтощение (следоперативно, поради заболяване, старческо и т.н.), недоимъчни състояния, катаракта и ретинна дегенерация, за подобряване на метаболизма, апетита и жизнеността.

Oxispeed таблетки

Състав:

Естествени антиоксиданти (ликопен, бета-каротен, Yucca schidigera), витамини, омега-3 мастни киселини, поликозаноли (напр. октакозанол), диспергирани в пчелно млечице.
Всяка таблетка съдържа: пчелно млечице 100 mg, рибено масло 25 mg, оризови зародиши, манитол, лактоза, поливинилпиролидон, царевично брашно, талк, царевичен екстракт с 5% ликопен, кристобалит; витамини, про-витамини и химически добре дефинирани субстанции с подобен ефект: 1.6 mg Vitamin E, 1 mg Calcium D-pantothenate, 0.9 mg фолиева киселина, 40 микрограма бета-каротен, 0.28 mg Vitamin B6, 0.27 mg Vitamin B2, 0.19 mg Vitamin B1, 8 микрограма биотин, 8.5 микрограма селен като натриев селенит, 15 mg Yucca schidigera 30 % екстракт 15 mg, 5 mg vanilla, Октакосанол 50 mg.

Приложение и дозировка:

По 1 таблетка за 10 килограма тегло веднъж дневно директно в устата или чрез стриване и размесване в храната. Обичайният курс на приложение е 6-8 седмици.

Противопоказания:

Няма

Oxispeed орален гел

Във ветеринарната медицина пациентът не споделя и когато липсват категорично насочващи (патогномични) признаци на дадено заболяване, често се работи по няколко възможни диагнози едновременно. Много често става въпрос за синдрома на реконвалесцентния или физически дебалансирания и декомпенсиран пациент – полиетиологично състояние, дължащо се на съвкупност от фактори като стрес, еднообразна или неподходяща храна, недоимъчност на витамин/и или елемент/и, отшумяващо заболяване или наскоро претърпяна операция, напредваща възраст, хронични здравни проблеми (например периодонтит), изтощение, субклинични или клинични алергии и атопии, хормонални смущения, опаразитяване, преанемичен синдром, та дори и неестествената за дивите предшественици на любимците ни урбанистична среда. Много често този синдром е самостоятелен или „подложка“ на клинично изявен проблем. И най-често той изисква единствено малко повече грижа, разнообразие и добавка към храната: едновременно ревитализираща, тонизираща, антиоксидантна, забавяща стареенето, имуностимулираща, витаминизираща, метаболитостимулираща, повишаваща апетита и жизнеността.
Тук изборът е Оксиспийд. Той притежава антиоксидантен, ревитализиращ, забавящ стареенето, имуностимулиращ и тонизиращ ефект. Прилага се при всички видове метаболитни проблеми, (чести не само при котки, но например и при зайци и морски свинчета с нарушено хранене, понижен чревен мотилитет, хепаторенални проблеми и т.н.), при очаквано рязко отделяне на свободни радикали (опериране на GDV, диафрагмална херния и др.), чернодробен шънт, при нужда от подсилване на имунната система, при изтощение (следоперативно, поради заболяване, старческо и т.н.), недоимъчни състояния, катаракта и ретинна дегенерация, за подобряване на метаболизма, апетита и жизнеността.

Oxispeed орален гел

Състав:

Естествени антиоксиданти (ликопен, бета-каротен, Yucca schidigera), витамини, омега-3 мастни киселини, поликозаноли (напри. октакозанол), диспергирани в пчелно млечице.
Всеки милилитър съдържа: пчелно млечице 150 mg, рибено масло омега киселини, оризови зародиши, доматен екстракт с ликопен, глицерин, моно- и диглицериди на мастни киселини, манитол,; витамини, про-витамини и химически добре дефинирани субстанции с подобен ефект: таурин, Vitamin E, Calcium D-pantothenate, фолиева киселина, бета-каротен, Vitamin B6, Vitamin B2, Vitamin B1, биотин, селен като натриев селенит, Yucca schidigera екстракт и Октакосанол в количества, подробно посочени в таблицата на картонената опаковка.

Приложение и дозировка:

Прилага се директно в устата или размесен с храната.
При котета – половин милилитър дневно.
При котки над 8 месеца – един милилитър дневно.
При другите прицелни видове: 0.2 милилитра за килограм телесна маса дневно.

Противопоказания:

Няма

ProfilaxCel

Онкологичните заболявания са най-честата причина за преждевременна смърт при кучетата и котките. Смъртоносни могат да бъдат както първичното огнище, особено ако е в жизненоважен орган, така и разсейките и общият изтощаващ организма онкологичен синдром.
До момента не са известни медикаменти и добавки, които да лекуват или напълно да ограничат развитието на процеса. Все пак, по подобие на химио- и лъчетерапията, е установен многостранен благоприятен ефект върху прогресията на заболяването при множество природни продукти без тежките странични ефекти на химио- и лъчетерапията.
Тези природни продукти могат да се прилагат както самостоятелно, така и в комбинация с химио- и лъчетерапия по преценка на лекуващия лекар. Най-добър ефект има природната фитотерапия при хормонозависимите тумори, каквито са например злокачествените процеси в млечните жлези и простатата. Разбира се, тяхната употреба не изключва нуждата от пълното оперативно премахване на туморното огнище, когато това е възможно.
ПрофилаксЦел за кучета и котки е еталон за правилно и прецизно съчетани продукти с описаното действие. Той се предлага във вид на меки желатинови капсули с действие, редуциращо нивото на патологичните медиатори на клетъчно разрушаване и клетъчно възпаление, натрупващи се в различни тъкани и особено в мамарните дуктуси и простатната жлеза, които са сред доказаните главни катализатори на мамарните и простатните неоплазии, така чести при кучетата и котките. Субстанциите в ПрофилаксЦел не се синтезират в организма на кучетата и котките.
ПрофилаксЦел се използва за понижаване вероятността от развитие на неоплазии на различните тъкани и особено на млечните жлези и простатата, както и за понижаване вероятността от развитие на тежко и/или хронично възпаление в организма при наличието на предразполагащи го фактори. Туморите на млечните жлези са по-чести при женски котки и кучки, некастрирани или кастрирани след първото си разгонване, като е установена статистическа корелация и между наличието на простатен тумор и наличието на някои други заболявания, каквито са перинеалните хернии, простатитът и др. Продуктът е показан и при вече установени туморни образувания на млечните жлези с цел понижаване вероятността от засягане на други млечни дялове преди и след оперативна намеса.

ProfilaxCel

Състав:

Олио от ленено семе, масло от водорасли с 35% DHA, олио от нар, желатин, глицерин.

Приложение и дозировка:

Прилаге се директно в устата или чрез размесване на капсулното съдържание в храната. Обичайният курс на приложение е три седмици с почивка между отделните курсове от по една седмица.
Дозировка:
– при котки: по 1 таблетка на всеки два дни, тоест през 48 часа
– при кучета: по 1 таблетка дневно за куче 2 – 30 килограма, 2 таблетки дневно за куче над 30 килограма.

Противопоказания:

Няма

Renassence

Втората по честота причина за преждевременна смърт на домашните любимци след онкологичните проблеми (а при котките дели първото място с тях) е бъбречната недостатъчност, която в 99 % от случаите е хронична. Бъбреците притежават недостатъка при изпадане във функционална недостатъчност (поради възраст, хормонални проблеми, инфекция, простуда, хидронефроза, травма и т.н.) да се „самоубиват“, отключвайки „панически“ патологични компенсаторни механизми и въвличайки в патологичния процес и някои хормонални отговори. В бъбречната дегенеративна патологична кръгова каскада се включват и съдовата система, а и участват много често както като последствия, така и като подхранващи я фактори синдроми като полидипсия, полиурия, гадене и повръщане, анорексия, кахексия, ацидоза, интоксикация, промяна състава на урината, лош дъх – признак на метаболитните нарушения, а нерядко бива увличан и черният дроб в т. нар. хепаторенален синдром.
Хроничната бъбречна недостатъчност се отключва още по-често при пациенти с предиспозиция: такива с вече установена ехографски поликистозна бъбречна дегенерация или други бъбречни морфологични нарушения, както и при пациенти, преживяващи или преживели остра бъбречна недостатъчност поради уролитиаза, интоксикация, инфекция, простуда, хидронефроза и т.н. Третирането с някои медикаменти също е застрашаващо бъбреците и изисква тяхна протекция.
Renassence е ключов продукт при остра бъбречна недостатъчност, за превенция на отключването на ХБН при доказано застрашени пациенти – с поликистозен синдром, хидронефроза, третирани с нефротоксични медикаменти, преживели уролитиаза, бъбречна интоксикация, инфекция, простуда или нефректомия, както и се прилага не само по време на лечението на острата бъбречна недостатъчност, а и няколко седмици след това именно с цел да не се отключи ХБН – и подпомага при вече диагностицирана ХБН действието на Ипакитин, Рубенал и ИркВет както синергично, така и самостоятелно – повлиявайки благоприятно локалното съдово налягане и патологичнофакторните признаци.
Изключително важно е навременното диагностициране на бъбречната недостатъчност далеч преди появата на клинични признаци (слабеене, капризен апетит, повръщане, лош дъх и др.) – за целта препоръчваме на всички пациенти над 6-годишна възраст (а при предразположените породи още след едногодишна възраст) веднъж годишно изследване на кръвния показател SDMА.

Renassence

Състав:

Hirsutella sinensis mycelia, Endoconcha Sepiae, Rehmanniae Radix, Plantaginis Semen, Pinelliae Rhizoma, Zingiberis Rhizoma, Ginseng Radix, Achyranthis Bidentataeradix, Aucklandiae Radix, Cinnamoni Cortex, Carthami Flos, Persicae Semen

Приложение и дозировка:

За перорална употреба директно в гърлото или размесен с храната или с Калопет.
Препоръчителната доза по време на лечение на остра или вече доказана хронична бъбречна недостатъчност е два пъти дневно по 1-2 капсули за 2.5 килограма телесна маса. За превенция срещу отключването на ХБН дозата е 1 капсула на 2.5 – 5 кг на 24 часа.

Противопоказания:

Няма

Rubenal

Втората по честота причина за преждевременна смърт на домашните любимци след онкологичните проблеми (а при котките дели първото място с тях) е бъбречната недостатъчност, която в 99 % от случаите е хронична. Бъбреците притежават недостатъка при изпадане във функционална недостатъчност (поради възраст, хормонални проблеми, инфекция, простуда, травма и т.н.) да се „самоубиват“, отключвайки „панически“ патологични компенсаторни механизми и въвличайки в патологичния процес и някои хормонални отговори.
Един от тези механизми е необратимата бъбречна фиброзация – заместването на работещите бъбречни клетки с неработещи съединителнотъканни такива. Незаменимо оръжие срещу този процес е Рубенал, предлаган в две големини – за котки и малки кучета и за по-големи кучета.
Изключително важно е навременното диагностициране на бъбречната недостатъчност далеч преди появата на клинични признаци (слабеене, капризен апетит, повръщане, лош дъх и др.) – за целта препоръчваме на всички пациенти над 6-годишна възраст (а при предразположените породи още след едногодишна възраст) веднъж годишно изследване на кръвния показател SDMА.

Rubenal

Предлага се в две големини на делими таблетки – 75 mg (за котки и малки кучета) и 300 mg (за по-големи кучета).

Състав:

Екстракт ревен (Rheum officinale), растителни мазнини.

Приложение и дозировка:

Rubenal 75 mg:

Котки – 1 таблетка 2 пъти дневно.
Куче под 3 килограма – 1/2 таблетка два пъти дневно
Куче 3-6 кг – 1 таблетка 2 пъти дневно
Куче 6-10 кг – 2 таблетки два пъти дневно.
Прилагането може да продължи през целия остатък от живота.

Rubenal 300 mg:

Куче 8-12 kg – 1/2 таблетка 2 пъти дневно
Куче 13-25 kg – 1 таблетка два пъти дневно
Куче 26-45 kg – 2 таблетки 2 пъти дневно
Куче над 45 kg – 3 таблетки 2 пъти дневно.
Прилагането може да продължи през целия остатък от живота.

Противопоказания:

Няма

Sonotix

Редовният тоалет (почистване) на външния слухов канал е задължителен при кучетата и котките, демонстриращи твърде обилно производство на ушна кал, ловните и работните кучета и кучетата и котките, които дори и само веднъж са боледували от външен отит. Почистването следва да е не само пълноценно, но и максимално щадящо.
Сонотикс е идеалният безопасен вариант за редовен ушен тоалет при кучета и котки, демонстриращи възникващ нерядко (например сезонно или годишно) или присъстващ хронично проблем с чистотата и здравето на външния слухов канал. Дори само едно прекарано заболяване от външен отит доказва предразположеност към проблема и налага редовната употреба на Сонотикс. При животни, никога не страдали от външен отит, лосион на избора за редовния профилактичен тоалет е Отифри.
Притежаващ осморно подсилено действие, Сонотикс е и идеалният помощник на локалните медикаменти (например Ауризон) при третиране на остър или хроничен външен отит. Важна е не само изключителната му ефикасност, но и пълната безопасност – например липса на киселини, парабени, преподсушаващи и преадстригениращи или преципитиращи съставки.

Действия:
– Церумлитично и пурулентолитично – три синергични съставки!
– Адстрингентно
– Успокояващо/Противовъзпалително
– Подсушаващо
– Противобактериално и противогъбно, редуциращо микроорганизмовата популация
– Предотвратяващо образуването на микроорганизмен биофилм, редуциращо микроорганизмените токсини и ензими
– Регулиращо образуването на себум
– Възстановяващо кожната бариерна pH мантия

Sonotix

Предлага се като флакон с обем 120 мл с две канюли – къса и дълга

Състав:

Ethoxydiglycol; Capric glycerides; Propane-2-Ol; Capryloyl; Undecylenoyl Glycine; Lipacids; глицерин, невен, лимонов аромат.
Без парабени и киселини!

Приложение и дозировка:

– За подпомагане на лечебно третиране: еднократно дневно (при много замърсено или възпалено ухо двукратно)
– Профилактично при животни с доказана склонност към външен отит: веднъж седмично
Налива се в ухото, масажира се основата на ушния канал, позволява се на кучето да изтръска ухото, почиства се ушната раковина с марля от нечистотии. Не се почиства в дълбочина с клечки за уши или други приспособления!
Медикамент може да се приложи 2 минути след почистване със Сонотикс

Противопоказания:

Няма

UpCard

Огромна палитра заболявания са съпроводени с патологично натрупване на течности в организма, налагащо тяхното елиминиране. Това се постига чрез сложни механизми, засягащи много системи в организма, и следва да се извършва под прецизен лекарски контрол с възможно най-щадящи организма медикаменти.
Молекулата Торасемид в световен мащаб замества все по-бързо по-старата Фуросемид поради много причини, основно свързани с по-голяма безопасност, съвместимост, бионаличност и терапевтична ширина.
Ъпкард е първият в света ветеринарномедицински продукт с торасемид.
Използва се за лечение на клиничните признаци, включително оток и излив, свързани със застойна сърдечна недостатъчност.

Още за продукта можете да научите от посветената му статия в нашия блог.

UpCard

Предлага се в три големини на таблетки с цел максимално прецизно дозиране – 0,75 мг, 3 мг и 7,5 мг.
UpCard се предлага в блистери от по 10 таблетки в блистер.

Състав:

Всяка таблетка съдържа както следва:
– UpCard 0,75 mg таблетки за кучета 0,75 mg torasemide
– UpCard 3 mg таблетки за кучета 3 mg torasemide
– UpCard 7,5 mg таблетки за кучета 7,5 mg torasemide

Приложение и дозировка:

За перорална употреба.
Препоръчителната доза torasemide е 0,1 до 0,6 mg на килограм телесна маса, веднъж дневно.
Дозата трябва да се титрира, за да се осигури комфорт на пациентите с внимание към бъбречната функция и състоянието на електролитите. Ако нивото на диурезата изисква промяна, дозата може да се увеличи или намали в рамките на препоръчвания обхват със стъпки от 0,1 mg/kg телесна маса. След като признаците на сърдечна недостатъчност са били контролирани и пациентът е стабилен, ако се изисква дългосрочно лечение с диуретици с този продукт, то трябва да се продължи с най ниската ефективна доза. Честите повторни изследвания на кучето ще подпомогнат създаването на подходящата доза диуретици. Дневната схема на приложение може да бъде планирана във времето за управление на периода на изпускане на урина в зависимост от нуждите.
Таблетките UpCard могат да се дават с или без храна.

Противопоказания:

Да не се използва в случай на бъбречна недостатъчност. Да не се използва в случай на тежка дехидратация, хиповолемия или хипотония. Да не се използва едновременно с други бримкови диуретици. Да не се използва в случай на свръхчувствителност към активната субстанция или някои от ексципиентите.

Неблагоприятни реакции:

По време на лечението много често се наблюдава увеличение на кръвните параметри в бъбреците и бъбречна недостатъчност. В резултат на диуретичното действие на torasemide се наблюдават хемоконцентрация и много честа полиурия и/или полидипсия. В случай на продължително лечение може да се появи недостиг на електролити (включително хипокалиемия, хипохлоремия, хипомагнезиемия) и дехидратация. Могат да бъдат наблюдавани стомашно-чревни симптоми, които включват повръщане, намалени или липсващи изпражнения, а в редки случаи, меки изпражнения, Възникването на меки изпражнения е преходно и леко и не налага спиране на лечението. Може да се наблюдава еритема на вътрешната ушна мида. Честотата на неблагоприятните реакции се определя чрез следната класификация:
– много чести (повече от 1 на 10 животни, проявяващи неблагоприятни реакции по време на курса на едно лечение)
– чести (повече от 1, но по-малко от 10 животни на 100 животни)
– не чести (повече от 1, но по-малко от 10 животни на 1 000 животни)
– редки (повече от 1, но по-малко от 10 животни на 10 000 животни)
– много редки (по-малко от 1 животно на 10 000 животни, включително изолирани съобщения).
Ако забележите някякво сериозно въздействие или други ефекти,вследствие от употребата на този ВМП, които не са описани в тази листовка, моля незабавно да уведомите Вашия ветеринарен лекар.

Специални предупреждения:

Специални предпазни мерки за животните при употребата на продукта:

При кучета с остра криза с белодробен оток, плеврален излив и/или асцит, изискващ спешно лечение, трябва да се вземе предвид използването на инжекционни лекарства преди започване на перорална диуретична терапия. Трябва да се следи бъбречната функция, състоянието на хидратация и състоянието на серумните електролити:
– В началото на лечението
– От 24 до 48 часа след започване на лечението
– От 24 до 48 часа след промяна на дозата
– В случай на неблагоприятни реакции.
Докато животното е в процес на лечение, тези параметри трябва да бъдат проследявани на много редовни интервали в съответствие с оценката на съотношението полза-риск, извършвано от ветеринарен лекар. Тorasemide трябва да се използва с повишено внимание при случаи на захарен диабет, както и при кучета с предварително предписани високи дози от бримков диуретик. При кучета със съществуващ дисбаланс на електролити и/или вода, това трябва да се коригира преди започване на лечението с torasemide. Лечението с torasemide не трябва да се започва при кучета, които вече са клинично стабилни при алтернативен диуретик за лечение на признаците на застойна сърдечна недостатъчност, с изключение на случаите, когато това е оправдано, като се вземе предвид рискът от дестабилизиране на клиничното състояние и на неблагоприятните реакции.

Специални предпазни мерки за хората, прилагащи ветеринарномедицинския продукт на животните:

Хората с известна свръхчувствителност към torasemide или други сулфонамиди трябва да прилагат ветеринарномедицинския продукт с повишено внимание. Този продукт може да предизвика често уриниране и/или стомашно-чревни смущения, ако бъде погълнат. Съхранявайте таблетките в блистерите, преди да се използват, и съхранявайте блистерите във вторичната опаковка. При случайно поглъщане, особено от деца, незабавно да се потърси медицински съвет, като на лекаря се предостави листовката за употреба или етикета на продукта.

Бременност и лактация:

Безопасната употреба на ветеринарномедицинския продукт не е по време на бременност и лактация. Използването на UpCard не се препоръчва по време на бременност, лактация и при животни за разплод.

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие:

Едновременното приложение на бримкови диуретици и нестероидни противовъзпалителни средства може да доведе до намален натриуретичен отговор. Едновременната употреба с ветеринарномедицински продукти, повлияващи електролитния баланс (кортикостероиди, амфотерицин B, сърдечни гликозиди, други диуретици) изисква внимателно наблюдение. Трябва да се избягва едновременна употреба на лекарства, които увеличават риска от бъбречно нараняване или бъбречна недостатъчност. Едновременната употреба с аминогликозиди или цефалоспорини може да увеличи риска от нефротоксичност и ототоксичност. Torasemide може да увеличи риска от алергия към сулфонамид. Torasemide може да намали бъбречната екскреция на салицилати, което ще доведе до повишен риск от токсичност. Трябва да се внимава, когато се прилага torasemide с други лекарства с висока степен на свързване с плазмените протеини. Тъй като свързването с протеините улеснява бъбречната секреция на torasemide, намаляване на свързването поради изместване от друго лекарство може да бъде причина за диуретична резистентност. Едновременното прилагане на torasemide с други лекарства, които се метаболизират от цитохром Р450 семействата 3А4 (например еналаприл, бупренорфин, доксициклин, циклоспорин) и 2Е1 (изофлуран, севофлуран, теофилин) може да намали техния клирънс от системното кръвообращение. Ефектът на антихипертензивни лекарства, особено на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE)-инхибитори, може да се засили, когато се прилага едновременно с torasemide. Когато се използва в комбинация с лечения на сърдечни заболявания (например АСЕ- инхибитори, дигоксин), може да се наложи режимът на дозиране да бъде променен в зависимост от отговора на животното към терапията.
Предозиране (симптоми, процедури при спешни случаи, антидоти): дози, по-големи от 0,8 mg/kg/ден, не са били оценени за безопасността на целевото животно или чрез контролирани клинични проучвания. Въпреки това се очаква, че предозирането увеличава риска от дехидратация, електролитен дисбаланс, бъбречна недостатъчност, анорексия, загуба на тегло и сърдечно-съдов колапс. Лечението трябва да бъде симптоматично.

Uro-Pet

Струвитната уролитиаза е най-честата причина за невъзможност за нормално уриниране при кучетата и особено при котките. Носи името си от струвитните кристали, които се откриват под микроскоп в урината, като причините за образуването им може да са много – хранене, метаболитни или хормонални проблеми, твърде ранна кастрация с последваща хипоплазия на уретрата, остри или хронични възпаления, гръбначни проблеми и съоветно проблемна инервация, залежаване, уринарна инконтиненция и ретрограден хроничен цистит и т.н. Отделно от това pH на урината се повишава при всеки възпалителен процес и възпрепятства оздравяването.
Уро-пет е идеален помощник на лекаря и стопанина при по-алкално от нормалното pH на урината и при нужда от преодоляване на поддържани от него уринарни феномени като например хронично възпаление, струвитни кристали, песъчинки и камъни. Много често струвитната уролитиаза изисква седация, катетъризация, многократно промиване на пикочния мехур и доживотно третиране с Уро-пет, медикаментозна храна и, ако има съмнения за идиопатичен цистит на стресова основа, допълнително и със Зилкен.
Уро-Пет e паста за подкиселяване на урината, срещу цистити и за разтваряне на струвитни кристали, и за предотвратяване на повторно образуване на струвитни кристали чрез подходяща промяна на pH на урината и нулево съдържание на противопоказаните магнезий (0 %), калций (0 %), натрий (0 %), фосфор (0 %), фибри (0 %).

Uro-Pet

Състав:

DL-methionine, масла и мазнини, захар, зърнени съставки.

Приложение и дозировка:

Котки 1/2 – 1 чаена лъжичка два пъти дневно.
Кучета 1/2 – 3 чаени лъжички два пъти дневно.
Пастата може да се използва безпроблемно и за дълги периоди, включително и до 6 месеца. Не се препоръчва даване на гладно. Може да се дава директно в устата, смесена с храната или водата за пиене или чрез намазване на предната лапа.

Противопоказания:

Захарен диабет

VetGASTRIL

Стомашната лигавица, а в почти същата степен и хранопроводната такава, е изключително устойчива на агенти и въздействия, но веднъж обострена трябва незабавно да бъде успокоена, за да не се стигне до много сериозни усложнения. Независимо дали се наблюдават повръщане или регургитация или не, всяко остро или хронично обостряне на лигавицата на стомаха и хранопровода изисква незабавни мерки!
Наред с редицата медикаменти, които водят до това, е нужна и локална терапия за успокояване и образуване на протективен филм, под който лигавицата, далеч от контакт с естествените сокове и чуждите агенти, да се успокои и регенерира. ВетГастрил е идеална формула от няколко естествени съставки със синергични ефекти с идеална терапевтична форма за целта.
ВетГАСТРИЛ (за кучета, котки, порчета, птици, зайци и други гризачи) е орален гел с действие, основаващо се на сукрозосулфатен комплекс с нерезорбируем алуминиев хидроксид, насочено към протектиране на стомашната мукоза. Попадайки в стомашната среда под давлението на стомашната киселина, ВетГАСТРИЛ продуцира вискозен гел, оформящ устойчив филм, покриващ и предпазващ стомашната лигавица от действието на различни агенти, особено от това на солната киселина. Гелът адхезира устойчиво към протеините на стомашнолигавичните клетъчни мембрани с повишен афинитет към увредените участъци, формирайки на тези места дори още по-значителна протективна бариера срещу различни корозивни агенти.
Може да се прилага при „обострени“ хранопровод и/или стомах вследствие гастрит, стомашна язва, чуждо тяло, повръщане, дилатация, корозивен агент, вирусно или бактериално възпаление на стомаха, както и при рефлуксен езофагит, вкл. съпътстващ miastenia gravis при котки, кучета, порчета, птици, зайци и други гризачи.

VetGASTRIL

Състав:

Сукроза, алуминиев хидроксид, глюкозен сироп, глицерин, захари от тръстиков мед

Приложение и дозировка:

Прилага се чрез разклащане и приложение директно в устата половин час преди приема на храна или орални медикаменти. Ако е за предпочитане по лекарска преценка, дневната доза може да се раздели на два приема.
Дозировка:
Котета – 1 милилитър дневно, котки над 8 месеца – 2 милилитра дневно, кучета до 5 килограма – 1 милилитър дневно, кучета 5-10 килограма – 2 милилитра дневно, кучета 10-20 килограма – 4 милилитра дневно, кучета 20-30 килограма – 6 милилитра дневно, кучета над 30 килограма – 8 милилитра дневно; други прицелни видове: 0,2 милилитра за килограм тегло дневно.

Противопоказания:

Няма

VetInmune

Съвременната медицина все по-силно се осланя на собствената на организма имунна система за справяне с разнообразни заболявания, не само заразни. Все по-често се търси непрекомерно стимулиране на имунния потенциал и отговор за сметка на използване на „войнствени“ химически лекарствени молекули. Огромен е броят на природните съставки, които къде доказано, къде незаслужено или митологично имат приписан имуномодулиращ ефект.
ВетИнмун е плод на дългогодишни усилия в областта на имунната фитотерапия и оказва благоприятно действие при заразни, вкл. паразитни, вкл. лайшманиоза, заболявания, общо изтощение, системни проблеми (кожни, назални, дихателни) с неясна етиология, променена кръвна картина (например левкопения, неутропения и т.н.). Търси ли се безопасно повишение на напрежението на имунитета – отговорът е ВетИнмун!
Той повишава рязко капацитета на имунната система и защитния отговор на целия организъм към агресивни външни агенти – бактерии, вируси, гъби, вкл. и паразити, вкл. Leishmania sp., преодолява имунологични дисфункции, действа и общоукрепващо и тонизиращо целия организъм.

VetInmune

Състав:

Beta-glucan rich oat concentrate, royal jelly, baicalin-rich Scutellaria baicalensis concentrate, chicken protein concentrate, starch, coenzymeQ10, magnesium salts of atty acids, mannitol, cristobalite, niacinamide, calcium-D-pantothenate, pyridoxine, riboflavin, vitamin B1, folic acid, biotin, cyancobalamin, selenium, ginsenoside-rich ginseng extract.

Приложение и дозировка:

Приложение и дозировка:
Котки 1/2 таблетка дневно
Кучета до 5 килограма: 1/2 таблeткa дневно
Кучета 5-10 кг – 1 таблeткa дневно
Кучета 10-30 кг – 2 таблетки дневно
Кучета 30-40 кг – 3 таблетки дневно
Кучета над 40 кг – 4 таблетки дневно.

Противопоказания:

Няма

VetREGUL

Червата на кучетата и котките са изложени твърде често на сериозни предизвикателства: намножаване на вредна микрофлора, третиране с медикаменти, хранене с неподходящи храни, вкл. „откраднати“ в дома и извън него, хронични паразитози (например на практика никога нелечимата на 100 % и все по-широко разпространената гиардия), вирусни и бактериални агенти, генетични проблеми с давление върху чревната морфология или функция, косми от собствената козина, килима и дрехите, парчета кора, дърво, кости и т.н. и т.н.
Всеки пациент, застрашен от гастроинтестинални проблеми (например при по-продължително третиране с медикаменти) или страдащ от хронични такива, както и всеки пациент с кожни, чернодробни и др. проблеми с първоизточник чревна дисфункция, има нужда от многостранно полезно действие върху червата си – пребиотично, локално имуностимулиращо, предпазващо от патогенна адхезия, безопасно противопаразитно, меко противовъзпалително. Отделно от това немалко пациенти имат много неприятна миризма на изпражненията и/или урината, а други имат отвратителния навик да изяждат собствените си изпражнения (копрофагия).
Всичко това, вкл. противометеоритно и подпомагащо елиминирането на космените топки и чужди тела действия, са достойнствата на оралния гел Ветрегул. Много сериозна имуностимулираща подкрепа, толкова важна при хроничните чревни проблеми, той получава при комбинирането му с ВетИнмун, а синергично допълващо противодиарично действие – комбинирането му с Фарматан.
ВетРЕГУЛ (за кучета, котки, порчета, зайци и други гризачи) е орален гел – пребиотик, регулиращ чревния баланс и пасаж, елиминиращ трихобезоари (в това отношение има синергично действие с БезоПет), намаляващ неприятната миризма на изпражненията и урината, преодоляващ копрофагията, подпомагащ лечението и профилактиката на гиардията поради антипротозойната си активност. Действието се основава на богатото на сапонини, олигофруктоза, ресвератрол и малцови деривати съдържание.

VetREGUL

Състав:

Малцов екстракт, глицерол, олигофруктоза, моно- и диглицериди на мастни киселини, 18 mg екстракт от Yucca schidigera с 50 % съдържание на сапонини, ресвератрол.

Приложение и дозировка:

Прилага се чрез разклащане и подаване директно в устата или размесен с храна.
Дозировка:
Котета – половин милилитър дневно, котки над 8 месеца – 1 милилитра дневно, кучета до 5 килограма – половин милилитър дневно, кучета 5-10 килограма – 1 милилитър дневно, кучета 10-15 килограма – 1,5 милилитра дневно, кучета 15-20 килограма – 2 милилитра дневно, кучета 20-25 килограма – 2,5 милилитра дневно, кучета 25-30 килограма – 3 милилитра дневно, кучета 30-35 килограма – 3,5 милилитра дневно, кучета над 35 килограма – 4 милилитра дневно; други прицелни видове: 0,2 милилитра за килограм тегло дневно.
С профилактична цел: веднъж седмично, най-добре съчетан с Безо-пет с разминаване от три дни със седмичното профилактично приложение на Безо-пет.

Противопоказания:

Няма

Zentonil Advanced

Чернодробните проблеми при домашните любимци са все по-чести и никога не трябва да бъдат пренебрегвани и отлагани, независимо дали са остри или хронични. Чернодробните клетки имат способността за частична регенерация, преди промените в тях да станат необратими. Множество природни продукти имат способността да подпомагат функцията и регенерацията на хепатоцитите, като за това имат огромно значение техните механизми на действие in vivo, тяхната природна чистота, прецизно съотношение, микроенкапсулация и др. Всичко необходимо присъства в Zentonil Advance, което го прави незаменим при среднотежки и тежки случаи на чернодробна недостатъчност с или без комбиниране по лекарска преценка с Legaphyton.

Zentonil Advanced

Предлага се в две големини на делими таблетки – 100 mg (за котки и малки кучета) и 400 mg (за по-големи кучета).

Състав на една таблетка Zentonil Advanced 100:

S-Adenosylmethionin 100 mg, silybin 25 mg, лактоза, магнезиев оксид.
В Зентонил Адванс се съчетават двете взаимодопълващи се съставки с десет пъти по-висока бионаличност на silybin в сравнение с тази при даването на продукти със силимарин (silybin е най-важният компонент на силимарина)
Овкусена таблетка: улеснява задължителното даване на гладно.
Делима таблетка (делимостта е постигната чрез иновативна микроенкапсулационна техника): улеснява дозирането.

Приложение и дозировка на Zentonil Advanced 100:

1 таблетка за 5 килограма тегло на ден на гладно (не по-късно от един час преди хранене и не по-рано от два часа след хранене). Таблетката е делима, без това да нарушава стомашната устойчивост. Удачно е разделяне на дневното количество на две – сутрин и вечер.

Състав на една таблетка Zentonil Advanced 400:

S-Adenosylmethionin 400 mg, silybin 100 mg, лактоза, магнезиев оксид.
В Зентонил Адванс се съчетават двете взаимодопълващи се съставки с десет пъти по-висока бионаличност на silybin в сравнение с тази при даването на продукти със силимарин (silybin е най-важният компонент на силимарина)
Овкусена таблетка: улеснява задължителното даване на гладно.
Делима таблетка (делимостта е постигната чрез иновативна микроенкапсулационна техника): улеснява дозирането.

Приложение и дозировка на Zentonil Advanced 400:

1 таблетка за 20 килограма тегло на ден на гладно (не по-късно от един час преди хранене и не по-рано от два часа след хранене). Таблетката е делима, без това да нарушава стомашната устойчивост. Удачно е разделяне на дневното количество на две – сутрин и вечер.

Противопоказания на Zentonil Advanced:

Не използвайте при рядкото състояние хепатоенцефалопатия!

Zylkene

Стресът и депресията са достатъчно разпространени и сред кучетата и котките, и са причина за огромен брой вторични проблеми и заболявания – поведенчески, кожни, гастроинтестинални, сърдечни, когнитивни, хормонални, но и не само: стресът и депресията помрачават живота им, правят го по-несигурен, нещастен и объркан.
Самотата през деня, влошени отношения между стопаните, доминантно поведение на друго животно, нов член на семейството (ново животно или човешко бебе), нов дом, почивка на семейството с или без любимеца, новогодишни гърмежи, сатириазис (патологично „влюбване“), здравословен проблем на стопанин, недостатъчно купички за хранене или тоалетни, водене на лекар или престой в клиника, затворени врати в дома и т.н. и т.н. – всички тези наглед смехотворни причини са разтърсващи за немалко домашни любимци, като при някои отключват и класическа физиологична депресия с много продължителен отзвук върху щастливия им и здравословен живот.
В огромната част от случаите стопаните не забелязват симптомите, но когато им бъдат посочени (самонараняване или агресия към мебели и вещи, уриниране и дефекиране на необичайни места, самоблизане до гола кожа, развиване на идиопатичен цистит или идиопатичен синдром на повръщането и т.н. и т.н.), разбират каква огромна отговорност носят за беззащитните си и уязвими четириноги приятели.
Зилкен е напълно безопасен природен продукт с антидепресантно и разведряващо живота им действие. Съдържа в концентрирана форма естествена млечна молекула, отговорна за така успокоителното действие на млякото върху кърмачетата. Предлага се в три големини за най-прецизно дозиране.

Zylkene

Предлага се в три големини на капсули: 75 мг, 225 мг и 450 мг.

Състав на една капсула:

Zylkene 75 mg: казеин 77,3 % (хидролизат казозепин от краве мляко); алфа-казозепин, магнезиев стеарат, капсула: 22,7 % говежди желатин.
Zylkene 225 mg: казеин 76,9 % (хидролизат казозепин от краве мляко); алфа-казозепин, магнезиев стеарат, капсула: 23,1 % говежди желатин.
Zylkene 450 mg: казеин 82,9 % (хидролизат казозепин от краве мляко); алфа-казозепин, магнезиев стеарат, капсула: 17,1 % говежди желатин.

Приложение и дозировка:

Zylkene 75 mg: 1 капсула/куче или котка с тегло до 5 килограма/ден или 2 капсули/куче или котка с тегло 5-10 кг/ден през устата независимо от хранителния режим. Капсулата се дава цяла в устата или капсулата се отваря и вкусното и съдържание се смесва с течност, храна или лакомство. Период на употреба – по преценка на ветеринарен лекар.
Zylkene 225 mg: 1 капсула/куче с тегло 10-15 килограма/ден или 2 капсули/куче с тегло 15-30 кг/ден през устата независимо от хранителния режим. Капсулата се дава цяла в устата или капсулата се отваря и вкусното и съдържание се смесва с течност, храна или лакомство. Период на употреба – по преценка на ветеринарен лекар.
Zylkene 450 mg: 1 капсула/куче с тегло 15-30 килограма/ден или 2 капсули/куче с тегло 30-60 кг/ден през устата независимо от хранителния режим. Капсулата се дава цяла в устата или капсулата се отваря и вкусното и съдържание се смесва с течност, храна или лакомство. Период на употреба – по преценка на ветеринарен лекар.

Противопоказания:

Няма