Cicatri Plant

CICATRI PLANT е показан при разрези от кастрация, всички видове отворени или открити рани, язви, екземи, включително влажни или сълзящи. Подпомага регенерацията на тъканите и формирането на непатологична здравословна гранулация; притежава и отличен репелентен ефект спрямо замърсяващите и подлютяващи раните насекоми. Маслото от чаено дърво притежава антисептични и противогъбни свойства, маслото от цитронела има мощен противомикробен ефект, разрушавайки бактериите и блокирайки тяхното размножаване, като е и отличен репелент срещу насекоми. Тинктурата от невен има оздравително, противовъзпалително, омекчаващо, успокояващо тъканите, бактериостатично и стимулиращо зарастването действие, както и предотвратява гноенето и очиства наличните гнойни колекции и некротични тъкани. Тинктурата от шапиче има дезинфекциращ и противовъзпалителен, но най-вече много силно изявен стимулиращ гранулацията и оздравителен ефект. Удачно е комбинирането му с Дермосепт, ДермаДиет, ЕнтероЗоо.

Състав:

Есенциално масло от чаено дърво, Есенциално масло от цитронела, Хидроалкохолна тинктура от невен, Хидроалкохолна тинктура от шапиче.

Приложение и дозировка:

Чрез напудряне (наръсване) на засегнатия участък. Първото напудряне изисква внимателно почистване на участъка, вкл. от патологични крусти, а доколкото е възможно и от гной и некрози. Последващите пудрения не изискват почистване на участъка от остатъците на приложения преди това прах, стига да не са замърсени с нечистотии. Не е нужно и премахване на формираните крусти преди ново наръсване на продукта. Пудренето може да се изпълнява през около 12 часа, но при невъзможност за това дава ефект и при третиране през 24 часа. Обикновено две или три третирания през 12 часа водят до много сериозен позитивен терапевтичен ефект.

Cognidine

Синдромът на когнитивната дисфукция или гериатричната деменция е заболяване с множество проявления при кучетата и котките. Дължи се на състаряването на мозъка, което променя съществено неговата способност да приема и обработва адекватно информация. Първоначално се проявява с леки симптоми, влошаващи се с времето. Половината от кучетата над 11 години и котките над 13 години, както и близо 70 % от кучетата над 15 години и котките над 17 години демонстрират най-малко един сериозен признак на болестта: намалено желание за игра, прекалено и дори натрапчиво облизване, дезориентираност, обърканост, тревожност, трудно запомняне на нови задачи, незадържане на урина, загуба на апетит или „забравяне, че са яли“, задържане на храна в устата, без да я дъвчат, дълго стоене над купата с вода, понякога и с потопена в нея муцуна, промяна в навиците за сън, в настроението, агресивността, гласа и др. Има генетична предразположеност за заболяването. Най-важното е, че подобни пациенти доказано живеят с нарушено качество на живота. На животните с подобен синдром е необходима доживотна терапия и подкрепа, както и по възможност ежедневни упражнения, игри и обучение.
Всяко патологично давление върху централната нервна система – инсулт, травма, компресия, възпаление, паразитоза, тромбоза, малатично потенциални процеси и т. н. – изисква мълниеносна и многостранна терапия, която включва и борба срещу дълготрайните последствия от болестния процес.
Епилепсията е нелечим процес. С напредване на възрастта той много често е съпроводен от разгръщане и на когнитивни дисфункции, които за съжаление най-често „потъват“ в общата картина и остават без внимание, а терапията „по навик“ остава непроменена, фокусно и едностранчиво насочена единствено към известния вече епилептичен синдром. При взимане на мерки срещу тези допълнителни нарушения стопаните с изумление установяват, че любимецът им всъщност не е толкова „трайно зле“ и сякаш „се подмладява с години“, а нерядко и епилептичната симптоматика се облекчава, като честотата и дълбочината на пристъпите видимо се редуцират.
Уринарната инконтиненция може да се дължи на много причини, най-често недостатъчност на сфинктера на пикочния мехур при кастрирани кучки. При възрастни пациенти на второ място е проблемната инервация на отделителната система. Почти същия процент обаче съставят пациентите с основна или съпътстваща причина за инконтиненцията когнитивен дисфункционален синдром.

КогниДин притежава невропротективно действие (вкл. след травми на ЦНС, възпаления и паразитози на ЦНС, компресии и опасност от малатичен процес на ЦНС) срещу възрастово-асоциираните когнитивни дисфункции, използва се като съпътстваща терапия при уринарна инконтиненция при възрастни пациенти и епилепсия при възрастни пациенти.
Действието му е на базата на уридин, триптофан, ябълков екстракт богат на пиролоквинолиновите квинони, биотин, коензим Q10, селен, цинк.
Уридинът подпомага формирането на нови невронни мембрани.
Триптофанът е серотонинен прекурсор с важна роля за подобряване на настроението, регулиране на поведението и потискане на безпокойството.
Пиролоквинолиновите квинони притежават антиоксидантно и протективно действие спрямо нервната система и поддържащите я структури, което способства за намаляване на невронните щети от оксидативния възрастовоасоцииран стрес.
Биотинът и коензим Q10 са класически антиоксиданти с доказано благоприятно действие конкретно върху нервната система и забавящи симптомите на когнитивен регрес.
Селенът и цинкът са ключово необходими елементи при всички неврологични процеси.

Научете още за продукта в тази статия от нашия блог.

Cognidine

Състав:

Трикалциев фосфат, уридин монофосфат, хидролизиран птичи протеин, манитол, кристобалин, коензим Q10.
Аминокиселини, техните соли и аналози: 50 мг триптофан.
Микроелементи: 5 мг цинк, 6 микрограма селен.
Витамини и провитамини: 50 микрограма биотин.
Оцветители: 6 мг ванилов екстракт.

Приложение и дозировка:

а) кучета до 5 килограма – 1/2 таблетка дневно
б) кучета 5-10 килограма – 1 таблетка дневно
в) кучета 10-20 килограма – 2 таблетки дневно
г) кучета 20-30 кг – 3 таблетки дневно
д) кучета 30-40 кг – 4 таблетки дневно
е) кучета над 40 кг – 5 таблетки дневно.
Може да се ползва без почивка до шест месеца, след което 2 седмици пауза.

DaForte

Острата и субострата диария е състояние, което е не просто влудяващо за стопанина и притесняващо и изтощаващо пациента, но и повод за сериозно безпокойство, вкл. с потенциално смъртоносен характер. Диаричните пациенти губят течности, електролити и други полезни вещества, в червата им настъпва дисбаланс и се натрупват и резорбират токсини, процесът ретроградно може да проникне в черния дроб, жлъчните структури, панкреаса, дехидратацията се отразява на много системи в организма, силно се нарушава локалният имунитет и съответно устойчивостта срещу вторични заразни и паразитни агенти. Острата и субострата диария изискват незабавни високоефикасни, с много бърз ефект и безопасни мерки, действащи по възможно най-многобройни механизми обратно на патологичния процес и неговите последици.
ДаФорте за кучета, котки, порчета, влечуги, зайци и други гризачи е орална суспенсия с абсорбиращо, пробиотично и пребиотично, електролитно балансиращо и имуномодулиращо действие. Използва се най-вече при акутна и субакутна диария с най-разнообразен характер, вкл. вирусни агенти. Намалява загубите на течности и дехидратацията, регулира чревната микрофлора, абсорбира чревните патогени и не позволява резорбцията им в организма, регулира чревния електролитен баланс, подпомага фукнцията на чревните имунни структури в борбата им с патогените, атакуващи лигавицата и съдържимото откъм лумена и по кръвен път.
ДаФорте е плод на години проучвания и клинични изпитвания и съчетава в себе си идеално балансирана формула от много богата палитра естествени съставки с безкомпромисно противодиарично действие. Прекрасна синергична помощ на ДаФорте оказва комбинирането с Фарматан таблетки, Ветрегул, ПлазмОрал и ЕнтероЗоо.

DaForte

Състав:

Атапулгит, фруктоолигозахариди, мананови олигозахариди, ферментирали фибри с Enterococcus faecium, калиев хлорид, натриев хлорид, цинк.

Приложение и дозировка:

Дозировка:
а) при остра диария дневна доза: котета – 2 милилитра дневно, котки над 8 месеца – 4 милилитра дневно, кучета до 5 килограма – 2 милилитра дневно, кучета 5-10 килограма – 4 милилитра дневно, кучета 10-20 килограма – 8 милилитра дневно, кучета над 20 килограма – 10 милилитра дневно
б) при хронична диария или хронично недобре оформени изпражнения: същата дневна дозировка, но не всеки ден, а с интервал от 48-72 часа между всеки две третирания, при нужда приложението може да продължи и до края на живота.
Приложение:
Разклащане и приложение директно в устата или размесен с храна, посочената по-горе дневна доза и при остри процеси, и при хронични проблеми следва да се раздели на два приема (сутрин и вечер).

DermaDiet

Огромно е многообразието на дерматологичните заболявания. Кожата и козината демонстрират влошаване и при много първични проблеми на други органи и системи – чернодробни, чревни, метаболитни, хормонални, недоимъчни, системнозаразни и т.н. Болната кожа се нуждае както от структурни и кожнометаболитни специфични вещества, които тя изчерпва бързо при опитите си за оздравяване, така и от продукти, които да и помагат в справянето със самото заболяване. ДермаДиет е отговорът на най-широк набор дерматози и други чести проблеми на кожата и козината.
ДермаДиет (за кучета) е с действие, насочено към здрава кожа и блестяща и здрава козина, вкл. при дерматози, което действие е базирано на ензимно хидролизиран колаген, хидролизиран колаген с океански произход, омега 3 полинесатурирани мастни киселини, витамини, биотин, ниацин и цинк, като включва и блокиране на кожните медиатори на възпалението (левкотриени и простагландини). Продуктът удачно се комбинира с ЕнтероЗоо, Дермосепт и ЦикатриПлант.

DermaDiet

Състав:

Ензимно хидролизиран колаген с висока чистота, рибен хидролизиран колаген, рибени масла с омега киселини, ванилия, цинк, царевично брашно, талк, магнезиев стеарат, калциев глюконат, кристобалит, манитол, ниацинамид, calcium-D-pantothenate, biotin, folic acid, pyridoxine, riboflavin, vitamin B1, cyancobalamin.

Приложение и дозировка:

1 таблетка за 10 килограма тегло дневно, приложението може да продължи без пауза до 6 месеца, след което е нужна пауза от три седмици.

Dermosept

Dermosept e средство за третиране на възпалителни състояния на кожата при кучета: пододерматит (включително хроничен и рецидивиращ), възпалени ухапни рани, панарициум, инфектирани себореични и други екземи, фурункулоза, акне, изгаряния, измръзване и др., както и за стимулиране „узряването“ на абсцеси и флегмони, включително дълбоки, включително причинени от осили.

Ихтиолът притежава антисептично, противовъзпалително, антибактериално, противопаразитно, кератопластично и местно обезболяващо действие. Свива и съдовете, намалява секрецията и ексудацията, ускорява демаркацията, узряването и локализацията на гнойни процеси и отхвърлянето на чужди тела, успокоява болката и ускорява регенерацията. Противовъзпалителното му действие се основава на повлияване синтеза, секрецията и ефектите на медиаторите на възпалението.

Цинковият оксид притежава противовъзпалително, подсушаващо, адсорбиращо, заздравяващо и антисептично действие. И в хуманната медицина той е един от компонентите на най-често използваните дерматологични и козметични препарати. Фармакологичното му действие е обусловено от това, че образува албуминати и денатурира белтъчините. При нанасяне върху поразената тъкан намалява явленията ексудация, възпаление и раздразнение, образува и защитна бариера срещу дразнещите фактори и охранява възстановяването и зарасването.

Бутилхидрокситолуен притежава антиоксидантно и противовирусно действие.

Удачно е комбинирането на действието на Дермосепт с това на ДермаДиет, Ентерозоо и ЦикатриПлант.

Състав:

Ихтиол, Цинков оксид, Бутилхидрокситолуен

Приложение и дозировка:

След локалнo почистване на засегнатите кожни участъци да се намаже тънък слой от мехлема 2-3 пъти дневно, да не се позволява на пациента да ближе мястото минимум 12 минути след нанасянето. Третирането продължава до пълно завяхване на кожната лезия и още два дни след това. Да се избягва попадане върху лигавици и в очите.

ECO CID

ECO CID съдържа пиретрини – биоразградими естествени пиретроиди – без токсично действие върху кучетата, котките и птиците, с елиминиращо инсекти и акари действие; средство за отстраняване на и предотвратяване на опаразитяване с кърлежи, бълхи, въшки и пясъчни мухи както на възрастните форми на паразитите, така и на млади и различни ларвни стадии. Продуктът допълва и подсилва действието на всички останали противопаразитни продукти – каишки, спот-он пипети, таблетки, спрейове, но не трябва да се прилага в един и същ ден с тях. Действа и срещу всички видове кърлежи, пренасящи всички видове бабезиоза при кучетата. Може да се прилага колкото често е наложително, включително и пред 2-3 дни. При сериозно опаразитени пациенти е удачно комбинирано използване и на ЕнтероЗоо.

EcoCid

Състав: Chrysanthemum cinerariaefolium flowers extract

Приложение и дозировка:

Кучета и котки: Прилага се в основата на космите на козината, по гърба и на предилекционните за паразитите места. При наличие на дълга козина използвайте гребен, за да нанасяте праха в основата на косъма чрез ресане срещу посоката на растежа на козината. Птици: по гърба и под крилата, повдигайки перата.

Противопоказания:

не използвайте при кучета, котки и птици, по-млади 12 седици (3 месеца). Не използвайте при животни по време на или след тежко системно заболяване. Избягвайте попадането на праха в очите, гениталните лигавици и открити рани. В деня на третирането с продукта не следва да се третира и с други противопаразитни спрейове, спот-он форми и т.н.

Enterozoo

ENTEROZOO е ентерален и кожен адсорбционен детоксикант без аналог, който синергично допълва и издига на качествено ново резултантно ниво терапевтичните палитри при множество изискващи мултимодален подход патологични състояния:

 • отравяния от най-различно естество. При тях действието на ENTEROZOO се допълва с това на всички познати терапевтици, вкл. Хепатосил, Оксиспийд, VetGastril, Фарматан, ИркВет;
 • храносмилателни нарушения: диарии (вкл. инфекциозни), гастроентерити, диспепсии, хронично повръщане, намален или загубен апетит, синдром на гастроинтестиналната стаза (колика/консипация/метеоризъм) при зайците и много други. При тях действието на ENTEROZOO се съчетава успешно с големия брой агенти, сред които DaForte, VetGastril, VetRegul, ПлазмОрал, Laxavet, Фарматан. Така например Фарматан адстрингира и преципитира различни луменни патогени, а ENTEROZOO адсорбира и елиминира не само токсините, патологичните метаболити и медиатори, разпадните продукти, различни алергени, някои бактерии, вируси и други антигени, но и формираните благодарение на действието на Фарматан преципитати, като двата продукта синергично регулират и осмотичното съотношение в лумена;
 • метаболитни проблеми и възпаления на органи и системи, свързани с натрупване на нежелани или патологични метаболити и автотоксини: напр. хепатит, панкреатит, триадит, панкреатична екзокринна недостатъчност и много други. EnteroZoo се подпомага взаимно с много от тях, вкл. Хепатосил, Инфлавет и Оксиспийд;
 • бъбречна и чернодробна недостатъчност. ENTEROZOO не хелатира фосфора, поради което не елиминира нуждата от ИркВет при бъбречна недостатъчност, но е многократно по-пълноценен адсорбент на уремичните токсини от хитозана, който е антиуремичната съставка в абсолютно всички нефропротектори. ENTEROZOO забавя чувствително самоубийствената бъбречна автотоксикозна патологична каскада и така подобрява състоянието на болния пациент и удължава допълнително живота му. При чернодробна недостатъчност допълва действието на Хепатосил и Оксиспийд като чревен детоксикант с действие без аналог като спектър и мощност;
 • диабет;
 • алергии, атопии, хранителен интолеранс. ENTEROZOO адсорбира и елиминира в огромна степен най-разнообразни алергени и патологични продукти на алергичната каскада както в червата, така и върху кожата;
 • кожни заболявания. ENTEROZOO очиства засегнатите кожни участъци от медиатори на възпалението, патогени, токсини, възпалителни, автоимунни и екземни метаболити. Синергизира се срещу тези заболявания с Дермосепт, Инфлавет и ДермаДиет;
 • кожни рани. ENTEROZOO очиства раните от вторични патогени и възпалителни метаболити. При рани с потенциал за забавено и проблемно зарастване също се синергизира с Дермосепт и ДермаДиет;
 • автоинтоксикации с най-различен характер, вкл. поради уролитиазна криза и свързаната с нея остра бъбречна недостатъчност. Рецидиви на уролитиазата се предотвратяват с Метионин гел;
 • автоимунни процеси от най-различен характер поради свързаните с тях хронично възпаление, автоинтоксикация, свободни радикали, имунна сенсибилизация и т.н.;
 • за периоперативна и реконвалесцентна общоукрепваща подкрепа. За тези цели ENTEROZOO многократно синергира действието на ОксиСпийд. ENTEROZOO повишава поносимостта към и преживяемостта и бързината на възстановяването при всички видове оперативни намеси;
 • при интоксикиращи и свързани с разпад възпаления (перитонит, плеврит, флегмон, мастит, панкреатит и т.н.), при които ENTEROZOO се потенцира с ИнфлаВет и ОксиСпийд; при свързани с разпад и автоинтоксикация паразитози (бабезиоза, хемобартонелоза и др.) и при свързани с разпад и автоинтоксикация онкологични/паранеопластични процеси – при последните ENTEROZOO се съчетава с ПрофилаксЦел и ОксиСпийд;
 • рискови обезпаразитявания (например при млади силно опаразитени пациенти) заради риска от отделяните при смъртта на паразитите токсини;
 • при пациенти, вече интоксикирани още преди обезпаразитяването поради обилно опаразитяване с вътрешни или с външни паразити: при последните се комбинира много удачно с Eco Cid и Pet Spray;
 • при мускулно-сухожилни травми, ставни и гръбначни възпаления и спазми срещу отключените от тях резорбтивни процеси: при тези случаи ЕнтероЗоо се съчетава идеално с Eqvagel CM и Inflavet.
 • съпроводени с обилно отделяне на свободни радикали манипулации, операции и заболявания : например операция поради диафрагмална херния, GDV, отстраняване на големи тумори в телесни кухини и др.
 • ENTEROZOO се използва и профилактично за общо подобряване на състоянието и тонуса и за укрепване на съпротивителните сили и локалния чревен имунен статус – последното му действие идеално потенцира ефекта на ПлазмОрал.
  ENTEROZOO е без вкус и мирис и поради това много лесно се прилага през устата директно или размесен с храната или водата. Прилага се и локално върху проблемни кожни участъци при кожни заболявания, рани и алергични кожни прояви. Прилага се при всички видове бозайници и птици, вкл. екзотични.

Състав:

polymethylsiloxane polyhydrate – 60 %, пречистена вода – 40 %

Опаковки в 3 варианта:

100 грама туба с гел;
кутия с 15 сашета по 10 грама гел във всяко саше;

450 грама туба с гел.

Дозировка: според вида на пациента и телесното му тегло (прилага се директно в устата, размесен с храната или с водата): кучета и кученца до 4 килограма половин чаена лъжичка (равна на около 2.5 грама и на около четвърт саше) един до три пъти дневно, кучета и кученца 4-15 килограма 1 чаена лъжичка (равна на около 5 грама и на около половин саше) един до три пъти дневно, кучета 15-50 килограма 1 чаена лъжичка с връх (равна на около 10 грама и на около едно саше) един до три пъти дневно, кучета над 50 килограма 1 супена лъжица (равна на около 15 грама и на саше и половина) един до три пъти дневно. Коткии котета с тегло до 2 килограма половин чаена лъжичка (равна на около 2,5 грама и на четвърт саше) един до три пъти дневно, при котки с тегло над 2 килограма дозата е от една чаена лъжичка (равна на около 5 грама и на половин саше) един до три пъти дневно до една чаена лъжичка с връх (равна на около 10 грама и на едно саше) един до три пъти дневно. Зайци, морски свинчета, порчета, нутрии и др.: половин чаена лъжичка (равна на около 2.5 грама и на четвърт саше) един до три пъти дневно. Хамстери, мишки, плъхове и др.: една трета чаена лъжичка (равна на около 1.6 грама и на около една шеста саше) един до три пъти дневно. Екзотични птици: от половин чаена лъжичка (равна на около 2.5 грама и на четвърт саше) при малките птици до една чаена лъжичка (равна на около 5 грама и на половин саше) при по-едрите птици, разтворена в обичайно достатъчното за конкретната птица за 24 часа количество вода за пиене, евентуален остатък от водата за пиене да се изхвърля след 24тия час и да се изготвя нов разтвор. Не е вредно продуктът да се приема чрез водата за пиене и от друга здрава птица в същия кафез/волиера, но тогава трябва да се съобрази количеството разтвор, за да е достатъчно за 24-часовата нужда на всички заедно живеещи птици. Птици (вкл. стопански полезни) – една чаена лъжичка (равна на около 5 грама и на половин саше) за всеки литър питейна вода два пъти дневно. Да се приготвя на всеки 12 часа нов разтвор, достатъчен за обичайните нужди от течност на птицата/птиците за следващите 12 часа. Свине/прасета, говеда/телета, кози/ярета, овце/агнета, коне/кончета: половин грам ЕнтероЗоо за всеки килограм телесно тегло три пъти дневно.

Eqvagel CM

EQVAGEL CM e средство за бързо премахване на болка, потискане на възпалението, дискомфорта и мускулните спазми. Притежава ревулсивен, противосърбежен, притовохиперестезиен, антисептичен, противовъзпалителен и освежаващ ефект. Лесно прониква през кожата. Стимулира и локалната кръвна циркулация, и хиперемичното очистване от възпалителни медиатори и метаболити.

Изполва се при мускулни травми, сухожилни растежения и болки, ставни и периставни остри и хронични болки, лумбосакрални възпаления, нестабилности и болки и други гръбначни болки, преди и след интензивни усилия (тренировки, надбягвания), при невралгия, хиперестезия, сърбеж, мастит и масталгия, фалшива лактация, галакторея, контузни и контузно-размачкни травми, ставни и околоставни възпаления, травматични отоци, мускулни спазми, вкл. такива с неврологична първопричина, и други.

Нанася се върху контузения уастък или върху хронично възпаления и болезнен участък или върху проблемния гръбначен сегмент и върху хронично спастично засегнатите поради него мускулни групи, върху възпалени и/или болезнени млечни жлези, върху възпалените и болезнени стави и периставни структури или мускулни групи, върху хиперестезиен участък и т.н.

Действа в три различни фази – охлаждаща (вазоконстрикторна), балансираща и хиперемична, всяка от тях с важен принос срещу болката и възпалението.

Може да се ползва и при бременност и лактация, може да се комбинира със системни (орални или инжективни) нестероидни противовъзпалителни, стероидни противовъзпалителни и всички други групи противовъзпалителни средства.

При някои състояния се комбинира удачно с Инфлавет и ЕнтероЗоо

Eqvagel CM

Състав:

100 g водоразтворим гел съдържат ментол 2.0 g, камфор 0.6 g, изопропилов алкохол 50.0 g, карбомер, триетаноламин, пречистена вода, бензилов алкохол, метилхлороизотиазолин и метилизотиазолинон.

Приложение и дозировка:

Прилага се върху чиста и суха кожа неколкократно с цел максимално насищане предвид бързото попиване в кожата. Може да се използва и като разтвор (две супени лъжици гел се разтварят в един литър вода), с който да се обтрива и облива засегнатия участък. Може да се използва с разнообразна честота – от три пъти дневно до два пъти седмично, най-често един-два пъти дневно всеки ден в продължение на 5 дни, след което всеки ден или през ден в продължение на още 10 дни.

Farmatan гълъби

Храносмилателните нарушения и диариите – инфекциозни и неинфекциозни – са сред най-често срещаните проблеми при отглеждането на гълъби и са с голям смъртоносен потенциал, поради което изискват незабавен отговор с продукти с възможно най-голяма ефикасност и бързина на действие и с доказана безопасност за тези толкова деликатни птици.
Танините са естествени вещества, чиито полезни свойства са познати от дълбока древност. Единствената пречка през хилядолетията за най-ефикасното им използване – сравнително ниската им концентрация в природните продукти – вече е преодоляна посредством технологията за извличането и концентрирането им в некомпрометиран вид в продуктите от серията Фарматан.
Танините свързват и преципитират белтъчини и богати на тях микроорганизми и частици, тоест действат адстрингентно, очистващо, подсущаващо и протективно срещу загубата на течности – поради което очистват храносмилателния лумен от болестотворни агенти и намаляват загубата на течности и соли, а от друга страна помагат на лигавицата да не пропуска към организма токсични вещества, притежават и локален противовъзпалителен ефект. Поради това имат изключителен стабилизиращ ефект при диария – остра, субостра и хронична – и всички останали форми на нарушено храносмилане, включително при най-младите птици.
При птиците танините действат и естествено противостресово срещу най-разнообразните източници на стрес (неидеални условия на отглеждане, стресови събития и т.н.).

Farmatan гълъби

Състав:

Природни танини в течна допълваща стабилизираща чревните функции и храносмилателния процес храна

Приложение и дозировка:

1-2 мл на 1 литър вода за пиене за гълъби.
Да се залага от разтвора количество, обичайно достатъчно за 8-12 часа на ден, в продължение на 3-5 дни.
Може да се прилага безпроблемно до шест месеца, като удължаване на курса на приложение следва да бъде по лекарска преценка

Противопоказания:

Няма

Farmatan таблетки

Диарията е състояние, което е не просто влудяващо за стопанина и притесняващо и изтощаващо пациента, но и повод за сериозно безпокойство, вкл. с потенциално смъртоносен характер. Диаричните пациенти губят течности, електролити и други полезни вещества, в червата им настъпва дисбаланс и се натрупват и резорбират токсини, процесът ретроградно може да проникне в черния дроб, жлъчните структури, панкреаса, дехидратацията се отразява на много системи в организма, силно се нарушава локалния имунитет и съответно устойчивостта на вторични заразни и паразитни агенти. Диарията изисква високоефикасни, с много бърз ефект и безопасни мерки.
Танините са дъбилни натурални вещества, чиито полезни свойства са познати и използвани от дълбока древност. Единствената пречка през хилядолетията за най-ефикасното им използване – сравнително ниската им концентрация в природните продукти – вече е преодоляна посредством технологията за извличането и концентрирането им в некомпрометиран вид в продуктите от серията Фарматан.
Танините са антиоксидант и основно средство например на виното срещу окислението му. Известна е от древността и способността на виното, гроздето, дъба и други танинови продукти да потискат и ускоряват затихването на възпалителните процеси в устата, храносмилателния канал, наранената кожа и лигавица.
Танините свързват и преципитират белтъчини и богати на тях микроорганизми и частици, тоест действат адстрингентно, очистващо, подсущаващо и протективно срещу загубата на течности – поради което очистват храносмилателния лумен от болестотворни агенти и намаляват загубата на течности и соли, а от друга страна помагат на лигавицата да не пропуска към организма токсични вещества, действат и локално противовъзпалително. Поради това имат изключителен стабилизиращ ефект при диария – остра, субостра и хронична – и всички останали форми на нарушено храносмилане, включително при кърмачета.
Фарматан таблетки е специално разработен за кучета и котки танинов екстракт, идеално синергично комбиниращ действието си с това на ДаФорте, ПлазмОрал и ЕнтероЗоо при различните видове диарии, вкл. хронична, където се съчетава и с ВетРегул.

Farmatan таблетки

Състав:

Природни танини в делима нефилмирана таблетка за кучета и котки

Приложение и дозировка:

Кучета и котки до 5 кг – 1/2 таблетка дневно за 3 или повече дни
Кучета и котки 5 -10 кг: 1 таблетка дневно за 3 или повече дни
Кучета 10-20 кг – 2 таблетки дневно за три или повече дни
Кучета 20-30 кг – 3 таблетки дневно за 3 или повече дни; кучета 30-40 кг – 4 таблетки дневно за 3 или повече дни
Кучета над 40 кг – 5 таблетки дневно за 3 или повече дни.
Може да се прилага при нужда и периодично безпроблемно до шест месеца, удължаване на курса на приложение следва да бъде по лекарска преценка

Противопоказания:

Няма

Hepatosil

Чернодробните проблеми при домашните любимци са все по-чести и никога не трябва да бъдат пренебрегвани, независимо дали са остри или хронични. Чернодробните клетки имат способността за частична регенерация, преди промените в тях да станат необратими. Множество природни продукти имат способността да подпомагат функцията и регенерацията на хепатоцитите, като за това имат огромно значение тяхната природна чистота, прецизно съотношение, микроенкапсулация и др.
Хепатосил, благодарение на до известна степен нетрадиционната си формулация, независимо дали по лекарска преценка се прилага в комбинация с или без Легафитон, много често дава положителни резултати при пациенти, преминали вече без успех или с променлив такъв през третиране с други хепатални продукти с класическа формулация.
Хепатосил е с действие, насочено към подпомагане на чернодробната функция, което действие е базирано на s- аденозилметионин, силибин, селен и витамин Е.
S-аденозилметионинът е ензим, активиращ метаболитните реакции на чернодробната детоксикация, повишава нивата на глутатион – най-важният физиологичен протектор срещу оксидативния стрес. Предпазва и целостта на клетъчните мембрани и намалява чернодробната фиброзация.
Силибинът е най-активното силимариново отродие, повишава капацитета за чернодробна регенерация и производството на нови хепатоцити. Играе ролята и на антихепатотоксинов агент, като възпрепятства токсините да се свързват с клетките. Също редуцира хепатофиброзацията, инхибира левкотриеновия синтез и съответно тушира възпалителните процеси, има и имуномодулиращ ефект.
Селенът формира част от глутатионовата пероксидаза – есенциален ензим за редуциране оксидативните щети, причинени от свободните радикали. Заздравява антиоксидантната защита чрез повишаване на нивата на супероксид дисмутазата и притежава противовъзпалителен ефект чрез редуциране на интерлевкин IL-6 транскрипцията.
Витамин Е протектира допълнително хепатоцитите срещу оксидативните стрес и щети и оказва многостранно подпомагащо чернодробната функционалност действие.

Действието на Хепатосил идеално се съчетава с това на ЕнтероЗоо.

Hepatosil

Състав:

S-аденозилметионин 200 мг, метакрилатнокиселинни кополимери, кристобалин, манитол, натриев лаурет сулфат, пропилен гликол.
Витамини и провитамини: 10 мг Витамин Е.
Оцветители: 20 мг силибин.
Микроелементи: селен 12.5 микрограма.

Приложение и дозировка:

Дозировка:
а) кучета до 5 килограма – 1 таблетка дневно
б) кучета 5-10 килограма – 1дневно
в) кучета 10-20 килограма – 1 таблетка дневно
г) кучета 20-30 кг – 2 таблетки дневно
д) кучета 30-40 кг – 3 таблетки дневно
е) кучета над 40 кг – 4 таблетки дневно.
Таблетките да не се делят на половини и четвъртини!
Животните да имат непрекъснат достъп до вода. Може да се използва без почивка до 6 месеца.

HyalOral

В огромната част от случаите напредването на остеоартрита води не само до дегенерация на хрущяла, фиброзация на капсулата, хронични лигаментити и субхондрални остеити, но и до намалено производство и ненормален вискозитет на ставната синовия (смазочната ставна течност).
Затова ХиалОрал се препоръчва като допълваща терапия към тази с Флексадин адванс (много често заедно и с Флексадин плюс макси) при пациенти със „сухи стави“ – с намален ставен тургур, палпаторно и слухово демонстриращи сухота при движение, крепитиращи и др. Необходимо е разминаване от 12 часа с Флексадин адванс, разминаване с Флексадин плюс макси не е необходимо.
ХиалОрал увеличава количеството и стабилния оптимален вискозитет на синовията, подпомага противовъзпалителните механизми на Флексадин адванс и Цималгекс; при млади пациенти с предисплазичен синдром оказва многостранно благоприятно давление върху ставите, което намалява риска от преминаване на предисплазичния синдром в реална дисплазия (което не изключва по никакъв начин необходимостта от операции като симфизиодеза, двуплетна остеотомия или триплетна такава, дистална улнектомия, проксимална биобликвална улнотомия, PAUL и т.н., когато по лекарска преценка състоянието на пациента ги изисква и осмисля!).
ХиалОрал 12 таблетки за кучета е с регенеративно действие спрямо хиалинния хрущял, повишаващо продукцията и правилния вискозитет на синовията и съответно ставно лубрициращо действие, потискащо възпалението на ставата и периставните структури действие, с укрепващо сухожилията и лигаментите действие, протектиращо инконгруентните (дисплазичните) стави срещу отключването и прогресията на остеоартрит действие. Допълва действието на Флексадин адванс при всички случаи на остеоартрит, демонстриращи „суха“ става, инконгруентност, напреднала хрущялна дегенерация, отслабени лигаменти, сухожилия и инсерции, в който компонент допълва действието на Нео К-9.
Гама оризанол обхваща група вещества, извлечени от масло от оризови трици, включително ферулова киселина и стероли. Има стимулиращо действие при освобождаването на ендорфини. Притежава антиоксидантни свойства. Помага за увеличаването на мускулните маса и сила и по този начин за компенсаторно стабилизиране на ставите. Действието на ХиалОрал се подпомага от това на локалния продукт Eqvagel CM.

Повече информация за клиничните изпитания на продукта можете да намерите в този блог-пост.

HyalOral

Състав:

Хиалуронова киселина, гама оризанол, магнезиев стеарат, ензимно хидролизиран колаген с висока чистота, трикалциев фосфат, глюкозамин, хондроитин, хидролизиран птичи протеин. Добавки: целулаза.

Приложение и дозировка:

Кучета до 5 килограма – 1/4 таблетка дневно
Кучета 5-10 килограма – 1/2 таблетка дневно
Кучета 10-20 килограма – 1 таблетка дневно
Кучета 20-30 кг – 1 1/2 таблетки дневно
Кучета 30-40 кг – 2 таблетки дневно
Кучета над 40 кг – 2 1/2 таблетки дневно

Inflavet

Хроничните и субостри възпаление и болка са сред най-честите проблеми за животните и с най-разнообразна причина: травма, дегенерация, бактериален процес, тумор, операция и др. Възпалението и болката не просто влошават качеството на живот – те задълбочават проблема. Потискането им е ключово за оздравяването, зарастването, възстановяването, подобрението. Контролът на възпалението и болката е приоритетна задача на всеки клиницист и хирург.
При много пациенти противовъзпалителните медикаменти са противопоказани или могат да се използват безопасно в много по-ниска доза или много по-рядко от предписаното по листовка. В тези случаи на помощ, допълвайки или изцяло замествайки противовъзпалителните лекарства, идват природните противовъзпалителни и противоболкови съставки на Инфлавет.
Инфлавет e с действие, насочено срещу факторите за поддържане на и последствията от субострото или хроничното възпаление независимо от произхода му – панкреатит, перзистиращи бактериални или вирусни инфекции – например каудален лимфоцитоплазматичен стоматит, гастроинтестинални проблеми, кожни проблеми, остеоартрит, неоплазии, външен отит, среден отит и др., което действие е базирано на транс-ресвератрол, байкалин и босвелиева киселина.

Противовъзпалителният ефект на Инфлавет при различни състояния е удачно да се съчетае с този на ЕнтероЗоо, Дермосепт, ЦикатриПлант.

Inflavet

Състав:

Екстракт от Scutellaria baicalensis, богат на байкалин, хидролизиран птичи протеин, брашно, ресвератрол (екстракт от Polygonum cuspidatum), талк, магнезиев стеарат, кристобалит, екстракт от босвелия, богат на босвелиева киселина.

Приложение и дозировка:

Прилага се директно в устата или чрез стриване и размесване в храната в следните дози:
За котки: 1/2 таблетка дневно
За кучета: 1/2 таблетка за 10 kg телесно тегло дневно, но не повече от 2 таблетки за куче дневно.
Обичайният курс на приложение е 6-8 седмици с почивки между курсовете от по 2 седмици. По лекарска преценка дозата може да бъде безпроблемно удвоена. Стомашно-чревната поносимост е отлична дори при хронични гастроинтестинални или панкреатични смущения.

IrcVet таблетки

Втората по честота причина за преждевременна смърт на домашните любимци след онкологичните проблеми (а при котките дели първото място с тях) е бъбречната недостатъчност, която в 99 % от случаите е хронична. Бъбреците притежават недостатъка при изпадане във функционална недостатъчност (поради възраст, хормонални проблеми, инфекция, простуда, травма и т.н.) да се „самоубиват“, отключвайки „панически“ патологични компенсаторни механизми и въвличайки в патологичния процес и някои хормонални отговори.
Срещу всички тези процеси чрез допълващи действието на Ипакитин и Рубенал механизми, както и срещу богатата палитра от вторично отключващи се патологични цикли, Ирк вет се явява незаменим помощник при всички случаи на бъбречен проблем. Изключително важно е навременното диагностициране на бъбречната недостатъчност далеч преди появата на клинични признаци (слабеене, капризен апетит, повръщане, лош дъх и др.) – за целта препоръчваме на всички пациенти над 6-годишна възраст (а при предразположените породи още след едногодишна възраст) веднъж годишно изследване на кръвния показател SDMА.
IrcVet 60 таблетки е с подпомагащ бъбречната функция, протектиращ бъбречните клетки и ентерално свързващ фосфора ефект, оказващ синергично действие и с този на ЕнтероЗоо.

IrcVet таблетки

Състав:

Кверцетин, хидролизиран пилешки протеин, картофено брашно, магнезиев стеарат, кристобалит, алуминиев хидроксид, екстракт от Polygonum cuspidatum, съдържащ ресвератрол; витамини, про-витамини и химически добре дефинирани субстанции с подобен ефект – виж таблицата на картонената кутия.

Приложение и дозировка:

При котки: 1/2 таблетка дневно.
При кучета: 1/2 таблетка за 10 килограма тегло веднъж дневно, но не повече от 2 таблетки за куче дневно.
Прилага се директно в устата или чрез стриване и размесване в храната; обичайният курс на приложение е до края на живота на пациента.
Важно!: Прилагането може да се улесни значително чрез размесване със сутрешната и вечерната доза Калопет на пациента – Калопет е напълно безопасен и показан при бъбречна недостатъчност, стига пациентът да не страда и от захарен диабет.

IrcVet орален гел

Втората по честота причина за преждевременна смърт на домашните любимци след онкологичните проблеми (а при котките дели първото място с тях) е бъбречната недостатъчност, която в 99 % от случаите е хронична. Бъбреците притежават недостатъка при изпадане във функционална недостатъчност (поради възраст, хормонални проблеми, инфекция, простуда, травма и т.н.) да се „самоубиват“, отключвайки „панически“ патологични компенсаторни механизми и въвличайки в патологичния процес и някои хормонални отговори.
Срещу всички тези процеси чрез допълващи действието на Ипакитин и Рубенал механизми, както и срещу богатата палитра от вторично отключващи се патологични цикли, Ирк вет се явява незаменим помощник при всички случаи на бъбречен проблем. Изключително важно е навременното диагностициране на бъбречната недостатъчност далеч преди появата на клинични признаци (слабеене, капризен апетит, повръщане, лош дъх и др.) – за целта препоръчваме на всички пациенти над 6-годишна възраст (а при предразположените породи още след едногодишна възраст) веднъж годишно изследване на кръвния показател SDMА.
IrcVet 50 ml орален гел за кучета, котки, порчета, зайци и други гризачи е с подпомагащ бъбречната функция, протектиращ бъбречните клетки и ентерално свързващ фосфора ефект, оказващ синергично действие и с този на ЕнтероЗоо.

IrcVet орален гел

Състав:

Кверцетин, хидролизиран пилешки протеин, малцов екстракт, глицерол, калиев хлорид, манитол, сьомгово масло с омега-3 киселини, кристобалит, алуминиев хидроксид, екстракт от Polygonum cuspidatum, съдържащ ресвератрол; витамини, про-витамини и химически добре дефинирани субстанции с подобен ефект – виж таблицата на картонената кутия.

Приложение и дозировка:

При котки: 1 мл дневно за котки до 5 килограма, 2 мл дневно за котки над 5 килограма
При кучета: 1 мл за 5 килограма тегло веднъж дневно, но не повече от 8 мл дневно за куче
Други прицелни видове: 0,2 мл за килограм тегло дневно.
Чрез разклащане и приложение директно в устата или чрез размесване с храната; обичайният курс на приложение е до края на живота на пациента.

Lacristal Neo

Очите са изключително деликатни и сложни органи, при това директно изложени на опасностите на външната среда. Освен травми, замърсявания, заразявания, опаразитявания, асептични възпаления и т.н., чести техни силно влошаващи качеството на живот хронични процеси са катарактата („пердето“), ретинната дегенерация, както и всички останали процеси, в основата на които са белтъчната оксигенация и натрупването на продуктите на протеиновата пероксидация. Почистването на окото също не бива да се извършва с какво да е, особено при вероятност в него да са се набили нечистотии, и изисква специфични продукти. След смяната или отстраняването на лещи е нужно нутритивно постоперативно третиране. Хроничните конюнктивити и хроничните облитерации на носно-слъзния канал водят до непрекъснато изтичане на сълзи, мацерация на околоочната кожа и неестетична пигментация на косъма. Не съществува порода „плачеща болонка“, „плачещ хин“, пекинез, мопс, кокер и т. н.: става дума за животни, които имат нужда от помощ за очите им. За щастие има продукт, който отговаря на всички изисквания на окото за безопасност и е с най-високата към момента ефикасност.
Лакристал Нео са очни капки за регулярно безопасно продължително (безпроблемно и до края на живота) почистване и дезинфекция на окото (роговица и конюнктиви), за забавяне процеса на прогресия на катаракта („перде“) и ретинна дегенерация, защита срещу протеинова оксигенация и натрупване на продукти на липидната пероксидация. Те подобряват качеството на зрителното възприятие, както и стабилизират слъзния филм, предпазват от конюнктивити, отоци, мукозни или мукопурулентни и други смущения, други възпаления, корнеални язви. Използват се и за почистване на засегнато от заболяване око преди прилагане на медикаменти.
Действието на Лакристал Нео в случай на катаракта и ретинна дегенерация се синергизира с пероралните продукти Оксиспийд таблетки и Оксиспийд орален гел.

Lacristal Neo

Състав:

Дейонизирана вода, дисодиев фосфат, Н-ацетилкарнозин, натриев хлорид, хондроитин сулфат, мононатриев фосфат, екстракт от Vaccinum myrtillus.

Приложение и дозировка:

Приложете при котки и кучета до 20 килограма 1 капка (а при кучета над 20 килограма 2 капки) във всяко засегнато или предвидено за профилактика око, без да докосвате очните тъкани с канюлата, като прилагате толкова пъти дневно, колкото са предписани от ветеринарния лекар.
Веднъж отворен, флаконът може безпроблемно да се използва 3 месеца, без да се съхранява в хладилник.

Противопоказания:

Няма

Lagrinet Neo

„Сухото“ око е много чест проблем при кучетата, много по-чест отколкото при хората. „Сухото“ око означава и хронично възпалено око с разнообразни вторични дегенеративни процеси. „Сухото“ око дразни, смъди, носи сериозен риск от допълнително възпаление и/или инфектиране и дори от пробив. „Сухото“ око означава липса на или силно намалено зрение. Може да се дължи на отстраняване на жлезата на третия клепач, на автоимунен процес, на твърде изпъкнало и недобре слъзно обмивано и непокрито достатъчно орбитално от меки тъкани око (мопс, пекинез, хин и т.н.), на заболяване на слъзните жлези и др.
Сухото око изисква специфично лечение в зависимост от първопричината, но и винаги изисква възможно най-добрите изкуствени сълзи: дълго задържащи се, образуващи равномерен и траен филм, успокояващи, подхранващи, възстановяващи и т.н. Много чест очен проблем са и корнеалните рани и язви, дължащи се на травма, медикаменти, възпаление и т.н.
Лагринет Нео са очни капки („изкуствени сълзи“) за кучета, котки, порчета, зайци, гризачи, влечуги и птици. Съдържанието от алое, Centella asiatica, високомолекулярна хиалуронова киселина и много други грижливо комбинирани и безкрайно прецизно дозирани природни продукти позволява регулярно безопасно продължително (най-често до края на живота) овлажняване на „сухо“ око независимо от причината за сухотата – изрязване на „третия клепач“, сух кератоконюнктивит и т.н., и превръща Лагринет Нео в щастливия избор за описаните проблеми на милиони стопани по света.

Lagrinet Neo

Състав:

Deionized water, distilled Aloe vera water (10 %), high molecular – weight hyaluronic acid, sodium phosphate dibasic, sodium phosphate monobasic, sodium chloride.

Приложение и дозировка:

Приложете толкова пъти дневно, колкото е предписал ветеринарният лекар, по 1 капка за кучета до 20 килограма и за всички останали прицелни видове и по 2 капки за кучета над 20 килограма, без да докосвате очните тъкани с канюлата.
Веднъж отворен, флаконът може безпроблемно да се използва 3 месеца, без да се съхранява в хладилник.

Laxavet

LAXAVET e продукт с лаксативно действие за облекчаване и преодоляване на остра и хронична констипация и за тяхното предотвратяване, както и за безопасно отстраняване с изпражненията на космени топки и космени фитили, включително и превантивно и за предотвратяване на тяхното образуване. При констипации, свързани с автоинтоксикация, е удачно комбинирането с ЕнтероЗоо.

Състав:

100 g паста съдържа: лецитин 2 g, рибено масло 2 g, витамин Е ацетат 0.0027 g, вазелин 47 g, натриев бензоат 0.5 g, мед, меласа, карамелена есенция.

Приложение и дозировка:

Начин на приложение: орално (през устата). За да се стимулира интерес към пастата у животното, малко количество от нея се поставя на носа му, директно в устата му или (при котки) върху лапата. Дозировка: Котки: с лаксативна цел ¼ – ½ чаена лъчижка 2-3 пъти седмично или по-често по преценка на ветеринарен лекар, с цел отстраняване на космени топки и фитили ½ – 1 чаена лъжичка дневно в продължение на 2-3 дни и след това ¼ – ½ чаена лъжичка 2-3 пъти седмично; Кучета с лаксативна цел: ½ – 1 чаена лъжичка на всеки 10 килограма телесно тегло 2 пъти седмично или по-често по преценка на ветеринарен лекар.

LysinViral

Херпесвирусната инфекция при котките протича при младите котета най-често остро с голяма вероятност за смъртен изход или ослепяване, а при възрастните котки по-леко с по-отчетливи усложнения и смъртност при хронично болните, изтощените и имунокомпрометираните. Немалко от прекаралите заболяването котки до живот демонстрират хронични рецидиви и опасно за околните излъчителство. Размножаването на херпесвируса е селективно зависимо от определени лимитирани фактори и за щастие някои природни компоненти го блокират много успешно.
Разбира се, освен борбата със самия вирус, където ЛизинВирал демонстрира изключително действие, е нужна и витаминна и елементна подкрепа, например с Про-Вите, както и имуномедиираща, например с ВетИнмун и противотоксикозна с ЕнтероЗоо.
ЛизинВирал плюс за котки е орален гел с действие срещу признаците на остра котешка херпесвирусна инфекция и срещу прогресията й, за намаляване честотата на рецидивите при хронично рецидивиращата форма на заболяването, за намаляване на способността на излъчителите да заразяват околната среда, като подсилва и имунния отговор на организма срещу острата и хронична форма на заболяването.

LysinViral

Състав:

Ензимно хидролизиран колаген, растителен глицерол, рибно масло (60 % омега 3), фруктоза, концентрат от овесени трици, богат на бета глюкан, ферментирали фибри с Ent. faecium, коензим Q10, кверцетин. Аминокиселини, техните соли и аналози: L-лизин-монохидрохлорид, хидрокситолуен и за останалите виж таблицата на картонената опаковка.

Приложение и дозировка:

Прилага се чрез разклащане и слагане директно в устата или размесен с храна, еднократно дневно, в продължение на 2-3 седмици, а при хронични случаи безпроблемно може да се прилага до края на живота през 48-72 часа.
Дозировка:
При котета до 6 месеца: 1-2 милилитра дневно в зависимост от тежестта на симптомите
При котки над 6 месеца: 2-4 милилитра в зависимост от тежестта на симптомите.

Methionine Gel

Предназначение на METHIONINE GEL: при уролитиаза при кучета и котки с урокристали и уролити, повлияващи се от ниско (киселинно) pH на урината – например струвити; за редуциране на неприятната амонячна миризма на урината на котките, като допълнителен източник на метионин за правилното функциониране на черния дроб, като средство за размесване и приложение на невкусни лекарства и добавки. При наличие на уролитиазна криза, довела до остра бъбречна недостатъчност и автоинтоксикация, е удачно включване в терапевтичната палитра и на ЕнтероЗоо.

Methionine Gel

Приложение и дозировка:

Перорално. Продуктът е изключително вкусен и повечето пациенти го консумират спонтанно с удоволствие. Една чаена лъжичка Methionine gel (приблизително 5 грама) съдържа 400 mg DL-Methionine. Препоръчителна доза: Котки: ½ чаена лъжичка дневно. Кучета: 1 чаена лъжичка на всеки 10 kg телесно тегло дневно. Продуктът може да се дава всеки ден, през ден или с препоръчана от лекар честота, включително веднъж седмично.

Neo-K9

Костите, сухожилията, ставните капсули, инсерции и връзки изискват възможно най-бързо възстановяване, а в същото време са ощетени сериозно откъм регенеративен потенциал. Затова подпомагането на тяхното зарастване е от огромна важност и в същото време голямо предизвикателство.
В животинската ортопедия гипсирането на практика отсъства, а шинирането и бандажирането са сведени до минимум; в ортопедията на животните фундаментално важно е оперираният крайник да започне да се използва възможно най-рано и да зарасне възможно най-скоро.
Продуктът с необичайното име Нео-К9 неслучайно е продукт номер едно в света за стимулиране на костното, ставно и сухожилно (също така лигаментно, капсулно, инсерцийно, авулзионно) зарастване – той е продукт на много теория, много експерименти, отдаденост и страст, въплъщава в себе си изцяло нов съвременен подход към проблема и прочит по нов начин на старите истини и заблуди, като за пръв път, и то смайващо успешно, поставя във фундамента на действието си потенцираните лактоферини.
В същото време Нео-К9 е продукт номер едно в света и при случаите на хиперфосфатемия, „рахит“ или ниски кръвни нива на калция и поради това извличането му от костите е почти непознато явление във ветеринарната медицина, за разлика от често срещаното при подрастващите животински пациенти заболяване хиперфосфатемия, при което кръвният калций е най-често в норма или дори над норма, но кръвният фосфор е много висок и организмът в стремежа си да поддържа нужното съотношение между тези два елемента продължава да извлича калций от костите и те омекват, изкривяват се, възпаляват се инсерциите и залавните пунктове на ребрените хрущяли.
Именно заради описаното при всички тези подрастващи пациенти с изкривяващи се крайници, гръбнаци, тазове не се налага толкова грешно наложилата се през годините употреба на калциево-фосфорни таблетки, а именно на Нео-К9, който неслучайно не съдържа и молекула фосфор. Нео-К9, подобно на Оскан, има и доказано действие за изправянето на клепналите уши при подрастващи кучета и е продукт на избора при хранителен хиперпаратиреоидизъм, така характерен например за котките, хранени основно с месо.
NEO-K9® КЛИНИЧНА ФОРМУЛА е най-продаваният продукт в света за стимулиране на костното, ставното и сухожилното зарастване (вкл. на гръбначен стълб и череп) след травми и операции при кучета и котки, както и при ювенилна хиперфосфатемия при кучетата, при клепнали уши при подрастващите и при хранителен хиперпаратиреоидизъм. Доставя в най-достъпна за организма форма естествени съставки, чиято комбинация осигурява КЛИНИЧНО ДОКАЗАНА структурна регенеративна подкрепа за целия скелет (кости, стави и сухожилия, включително на гръбначния стълб и черепа) на кучетата и котките от всички породи и възрасти. Единственият продукт в света от този тип за кучета и котки, използващ патентован механизъм, който осигурява максимална резорбция и бионаличност в прицелните тъкани на съставките му, вкл. костните минерали и ко-фактори, което е гаранция за достигане на максималния им структурно-регенеративен потенциал.
Базиран на най-иновативни добавки за хора, които се използват от хуманните специалисти по скелетни проблеми вече над пет години с изключителни резултати, НЕО-K9 за разлика от останалите хранителни добавки за кости и стави не просто осигурява външни структурни съставки, а гарантира пълноценен вътреставен, вътрекостен и вътресухожилен структурен ремоделиращ процес. Показан за стимулиране на костното, ставно и сухожилно зарастване (включително на гръбначния стълб и черепа) след травми и операции, както и за допълване при случаи на много тежки ставни дегенерации на блокиращия на имунно ниво патологичната каскада на остеоартрита ефект на Флексадин адванс.
НЕО-K9 е особено подходящ и при случаи на ювенилна хиперфосфатемия при кучета (често обърквана от стопаните с редкия при кучетата на съвремието „рахит“) поради оптималното съдържание, съотношение и бионаличност на калций, витамини, кофактори и минерали при пълно отсъствие на фосфор. Съдържа потенцирани и обогатени R-nase лактоферини в патентован Neo-portin комплекс заедно с Coenzyme Q10 и Beta-Glucan, костни ко-фактори и витамини, минерали и антиоксиданти, както и патентован комплекс от ексципиенти за максимално резорбиране и доставяне до прицелните тъкани в максимална концентрация и използваема форма.

Допълнителна информация за продукта можете да намерите в статиите от нашия блог:
Neo-K9: excellent support for the canine skeletal system
Clinically validated bone and ligament healing support
Lactoferrin and co-factor combinations in human and vet medicine

Neo-K9

Състав:

Потенцирани и обогатени R-nase лактоферини в патентован Neo-portin комплекс заедно с Coenzyme Q10 и Beta-Glucan, костни ко-фактори и витамини, минерали и антиоксиданти, както и патентован комплекс от ексципиенти.

Приложение и дозировка:

Прилага се с храната или директно в устата, като значителен процент пациенти го приемат спонтанно поради факта, че таблетките са овкусени.
Продължителността на терапевтичния курс е:
а) след травми и операции
– за животни на възраст до 6 месеца: 10 дни курс
– на възраст 6-12 месеца: 2 седмици курс
– на възраст 12-24 месеца: 3 седмици курс
– на възраст над 24 месеца: 4-6 седмици курс
б) при случаи на хиперфосфатемия: 14-60 дни в зависимост от преценката на лекаря и резултатите от параклиничните изследвания.
Дозировката е: за котки 1 таблетка дневно, за кучета до 5 килограма 1 таблетка/ден, за кучета 5-23 килограма 2 таблетки/ден, за кучета над 23 килограма 3 таблетки/ден.

Противопоказания:

Липсват

Opti-airwеi

Дихателната система, състояща се от бели дробове, трахеално-бронхиална структура, ларингс и и носна кухина, много често се засяга и при кучетата, и при котките от хронични проблеми, най-вече възпаления, сензибилизации и спазми. Тя също така е склонна поради деликатната си структура и към потенциално смъртоносен белодробен оток. Липсата на реакция към хронични дихателни смущения почти винаги води до прогресията им и до тежки последици.
Дихателната система бива патологично повлиявана, най-често също със субклинични или клинични отоци и произтичащи вторично от тях хронични възпаления и сензибилизации, и от проблеми в други системи на организма, например сърдечно-съдовата, и от други структури в организма, например фарингса. Така например често срещаният синдром reverse sneezing, причиняван от хронично възпаление на специфични фарингеални рецептори, се проявява клинично в периодични спастични конвулсии на дихателната система и фарингса, като постепенно те не просто се закрепват времево като патологичен рефлекс, но и нерядко оказват допълнително неблагоприятно давление, най-вече спастично и изсушаващо лигавиците. Сърдечната недостатъчност често води до хроничен субклиничен или клиничен белодробен оток и съответно не само до намаление на белодробния капацитет, но и до хронични белодробни възпаления. Диафрагмалните хернии, особено давностните, водят до трайни белодробни изменения, например фиброзации и частични ателектази.
Хроничните дихателни проблеми не обхващат единствено белия дроб. Полипите в носната кухина и свързаните с нея кухи структури, които са толкова склонни към инфектиране, хроничните пролиферативни, ексудативни или хеморагични ринити, трахеалния спазъм и колапсът на трахеята, бронхиалните спазми, хроничните ларингити, вкл. травматични от често лаене или от нашийник – всички тези проблеми са не само дискомфортни за любимец и стопанин, но и потенциално смъртоносни, а и при почти всички пациенти на практика нелечими.
Предастматичният синдром, астмата, хроничните идиопатични възпаления на дихателната система, синдромът на нощната кашлица, синдромът на гръбната кашлица (провокиране на кашлица, когато кучето лежи или се извива игриво по гръб), брахицефалният синдром, ехографските признаци за белодробна дясностранна сърдечна обструкция и белодробна фиброзация, рентгенографски признаци на ателектаза или емфизем – всички те също изискват системен безопасен контрол.
Нерядко дихателните проблеми са смесени – даден вирусен, бактериален или гъбичен микроорганизъм действа и като алерген, хроничен микроорганизмен ринит всъщност има и идиопатична „подложка“ – и много често са на практика нелечими, като например рецидивиращите котешки ринити.
Дихателната система е и сред най-често засяганата първично или метастатично и от туморен растеж, не са голяма рядкост и белодробните абсцеси, частичното превъртане на белодробен лоб и т.н. Всички те, когато не могат да бъдат радикално оперативно решени, изискват продължителна терапия с цел контрол и облекчаване на дискомфорта на пациента.
Белодробната тъкан, подобно например на кожната, изисква поради свои особености дълго и комплексно лечение дори и на „банални“ инфекции с цел пълното им отстраняване.
Понякога окончателна диагностика на хроничните дихателни проблеми е дори невъзможна приживе, вкл. рентгенографски, със скенер, с лаваж, биопсия и т.н. Нерядко пациенти, при които по метода на изключване се отхвърлят всички познати диференциални диагнози, продължават да демонстрират например патологична рентгенографска картина на белия дроб с години. Тук намесваме термина „идиопатични респираторни проблеми“. Те също изискват терапевтичен контрол.
Преди упояване е много важна и преценката на състоянието на дихателната система, особено при по-възрастни, хронично болни, брахицефални пациенти, както и въобще при котките, които са много по-склонни към интраоперативен белодробен оток. Подпомагането на дихателната система преди анестезия с продукти с протективно и аналептично действие минимизира анестезиологичния риск.
След преживяване на евентуален остър белодробен оток облекчението не е достатъчно – следва да се погрижите с минимум двуседмична терапия да не останат доживотни последици от този кошмарен епизод. Същото важи и след излекуване от белодробни глисти, като терапията срещу последствията е препоръчително да се започне максимално рано, успоредно с противопаразитното третиране.
При смяната на сезоните и през студения сезон, особено в градовете със зимно замърсен въздух, хроничните дихателни проблеми допълнително се обострят, а здравите пациенти са под угрозата от отключване на такива.

Opti-airwеi

Предлага се в две големини на капсулите с цел максимално прецизно третиране:
S капсули – по-малък размер и количество на съставките, предназначени за по-леки пациенти, 60 капсули в опаковка
L капсули – по-голям размер и количество на съставките, предназначени за по-тежки пациенти, 200 капсули в опаковка

Състав:

Извлеци от билки и плодове с тропизъм на действие дихателните тъкани и структури, позволяващи безопасно много тълго третиране: Tangerine Peel, Ephedra Herb, Chinese Angeica Root, Schisandra Fruit, Dried Ginger Rhizome, Asarum Root, Cinnamom Bark, Liquorice Root and Rhizome, Safflower.

Приложение и дозировка:

За перорална употреба.
Капсулите се прилагат директно в гърлото или при невъзможност за това съдържанието им се смесва с храната, но последното носи риск от неприемане при вкусово по-придирчиви пациенти заради горчивия привкус. Препоръчителната доза на S капсулите е два пъти дневно по 1-2 капсули за 2 килограма телесно тегло, а на L капсулите е два пъти дневно по 1-2 капсули за 5 кг телесно тегло.
Обикновено терапията е по следната схема: 2 седмици всеки ден, след това две седмици по 6 дни седмично, след което две седмици по 5 дни седмично и накрая с преценена от лекар продължителност, която може да е и доживот, по 2-4 дни всяка седмица. В зимните периоди със замърсен градски въздух – всеки ден без прекъсване колкото седмици е необходимо.

Противопоказания:

Няма

Oral-relax

Случаите на лимфоцитоплазматичен, още наричан и каудален, котешки стоматит, се увеличават всяка година и са сериозно предизвикателство за диагностика и терапия. Чести са и ювенилният гингивит, травмите (механични, термални, каустични) на езика и устата, зашиването на устната или гингивална лигавица – заради ороназални фистули и фисури, след екстракция на зъби, абсцеси, тумори или чужди тела. Хроничен и сериозен проблем при огромен брой кучета и котки са и твърде бързото натрупване на зъбна плака и камък и съответно синдрома периодонтит/гингивит/алвеолит, като до момента с наличните досега продукти лекарите и стопаните бяха все още много далеч от повлияването, камо ли овладяването му: миенето два пъти дневно на зъбите с четка и висококачествена паста си остава златният стандарт, но статистически едва 2 % от пациентите го позволяват редовно, а и при една трета от тези два процента дори и редовното миене не спестява нуждата от допълнитено средство за контрол.
Срещу всички тези проблеми се изправя безопасният и базиран на нискомолекулни лактоферини Орал-Релакс. Притежаващ локално противовъзпалително, противомикробиално и оздравително действие, както и способността активните му молекули устойчиво и трайно (до 12-15 часа) да адхезират (да се прикрепват) към лигавиците устойчиво дори и на близането, той е идеално допълващо средство (наред с интерферони, антибиотици, нестероидни и стероидни средства, изваждане на зъби и т.н.) срещу всички възпаления, травми и следоперативни последствия в устата, клинично доказан срещу лимфоцитоплазматичен стоматит, ускоряващ в пъти зарастването на лигавични шевове и допълващ, синергизиращ и увеличаващ многократно ефекта на познатите продукти срещу зъбни плака и камък на основата на хлорхексидин, сребро, водорасли, хелатори на калция и т.н., като се препоръчва терапирането срещу рецидиви на зъбна плака и камък с Орал-релакс да започне още под седация след премахването им със скалера.

Вижте повече относно Орал-релакс и в тази статия от нашия блог.

Oral-relax

Предлага се под формата на спрей 20 мл за локална употреба или гел 20 мл за локална употреба.

Състав:

Висококонцентриран нискомолекулен лактоферин.

Приложение и дозировка:

Под упойка по-удобен за приложение е гелът, при будни пациенти по-удобен за приложение при нехолерични кучета е спреят, а при холерични кучета и котки – безшумният за приложение гел.
Приложението е два пъти дневно, като от гела при всяко приложение следва да се постави достатъчно количество, за да се покрие третираният участък, най-често са достатъчни 0.1 – 0.3 милилитра, а със спрея при всяко приложение следва да се напръска достатъчно точно поне еднократно всяка третирана площ.

Противопоказания:

Няма

Oscan

Както и останалите телесни структури, така и богатите на минерали такива като костите, клюновете, зъбите и т.н. се увреждат и имат нужда от помощ за зарастване и реструктуриране. Фрактури, фисури, емайлна хипоплазия и т.н. изискват възможно най-интензивен възстановителен процес. Така често наблюдаваният при едрите кучешки породи свръхинтензивен мускулен растеж в ранна възраст е огромен стрес за костите, инсерциите, сухожилията, ставите. Ноктите са сред най-често разлистените, пукнати или счупени телесни структури.
Спецификата на всички изброени структури в светлината на бавното им естествено развитие и зарастване поставя високи изисквания към претендиращ наистина да работи продукт. Оскан не просто предлага всичко необходимо по темата, но и предпазва организма от коварното и лесно за отключване патологично състояние хиперфосфатемия. Оскан доказано спомага и за изправянето на клепналите уши при подрастващите кучета.
Оскан е допълваща храна за котки, кучета, влечуги, птици, спомагаща за стимулиране на костното зарастване при фрактури и фисури, костния растеж и структурна здравина при твърде бързо телесно развитие в ранна възраст, структурната здравина на хрущялите при твърде бързо телесно развитие, ставен стрес или травми, зъбния растеж и структурна здравина (например при зъбни травми, емайлна хипоплазия и т.н.), зарастването и здравината на човки и нокти, клепнали уши при подрастващи, хиперфосфатемия.

Oscan

Състав:

Калциев хидроксиапатит, трикалциев фосфат, ензимно хидролизиран с висока чистота колаген, царевично брашно, калциев карбонат, магнезиев стеарат, талк, кристобалит;Vitamin D3, folic acid, calcium ascorbate.

Приложение и дозировка:

При котки – 1/2 таблетка дневно
При кучета – 1 таблетка на 10 килограма тегло дневно, но не повече от 4 таблетки дневно
При други прицелни видове – 1/4 таблетка за 1 килограм телесно тегло дневно

Противопоказания:

Няма

Oxispeed таблетки

Във ветеринарната медицина пациентът не споделя и когато липсват категорично насочващи (патогномични) признаци на дадено заболяване, често се работи по няколко възможни диагнози едновременно. Много често става въпрос за синдрома на реконвалесцентния или физически дебалансирания и декомпенсиран пациент – полиетиологично състояние, дължащо се на съвкупност от фактори като стрес, еднообразна или неподходяща храна, недоимъчност на витамин/и или елемент/и, отшумяващо заболяване или наскоро претърпяна операция, напредваща възраст, хронични здравни проблеми (например периодонтит), изтощение, субклинични или клинични алергии и атопии, хормонални смущения, опаразитяване, преанемичен синдром, та дори и неестествената за дивите предшественици на любимците ни урбанистична среда. Много често този синдром е самостоятелен или „подложка“ на клинично изявен проблем. И най-често той изисква единствено малко повече грижа, разнообразие и добавка към храната: едновременно ревитализираща, тонизираща, антиоксидантна, забавяща стареенето, имуностимулираща, витаминизираща, метаболитостимулираща, повишаваща апетита и жизнеността.
Тук изборът е Оксиспийд. Той притежава антиоксидантен, ревитализиращ, забавящ стареенето, имуностимулиращ и тонизиращ ефект. Прилага се при всички видове метаболитни проблеми, при очаквано рязко отделяне на свободни радикали (например опериране диафрагмална херния), чернодробен шънт, при нужда от подсилване на имунната система, при изтощение (следоперативно, поради заболяване, старческо и т.н.), недоимъчни състояния, катаракта и ретинна дегенерация, за подобряване на метаболизма, апетита и жизнеността. Действието на Оксиспийд се допълва идеално с това на ЕнтероЗоо.

Oxispeed таблетки

Състав:

Естествени антиоксиданти (ликопен, бета-каротен, Yucca schidigera), витамини, омега-3 мастни киселини, поликозаноли (напр. октакозанол), диспергирани в пчелно млечице.
Всяка таблетка съдържа: пчелно млечице 100 mg, рибено масло 25 mg, оризови зародиши, манитол, лактоза, поливинилпиролидон, царевично брашно, талк, царевичен екстракт с 5% ликопен, кристобалит; витамини, про-витамини и химически добре дефинирани субстанции с подобен ефект: 1.6 mg Vitamin E, 1 mg Calcium D-pantothenate, 0.9 mg фолиева киселина, 40 микрограма бета-каротен, 0.28 mg Vitamin B6, 0.27 mg Vitamin B2, 0.19 mg Vitamin B1, 8 микрограма биотин, 8.5 микрограма селен като натриев селенит, 15 mg Yucca schidigera 30 % екстракт 15 mg, 5 mg vanilla, Октакосанол 50 mg.

Приложение и дозировка:

По 1 таблетка за 10 килограма тегло веднъж дневно директно в устата или чрез стриване и размесване в храната. Обичайният курс на приложение е 6-8 седмици.

Oxispeed орален гел

Във ветеринарната медицина пациентът не споделя и когато липсват категорично насочващи (патогномични) признаци на дадено заболяване, често се работи по няколко възможни диагнози едновременно. Много често става въпрос за синдрома на реконвалесцентния или физически дебалансирания и декомпенсиран пациент – полиетиологично състояние, дължащо се на съвкупност от фактори като стрес, еднообразна или неподходяща храна, недоимъчност на витамин/и или елемент/и, отшумяващо заболяване или наскоро претърпяна операция, напредваща възраст, хронични здравни проблеми (например периодонтит), изтощение, субклинични или клинични алергии и атопии, хормонални смущения, опаразитяване, преанемичен синдром, та дори и неестествената за дивите предшественици на любимците ни урбанистична среда. Много често този синдром е самостоятелен или „подложка“ на клинично изявен проблем. И най-често той изисква единствено малко повече грижа, разнообразие и добавка към храната: едновременно ревитализираща, тонизираща, антиоксидантна, забавяща стареенето, имуностимулираща, витаминизираща, метаболитостимулираща, повишаваща апетита и жизнеността.
Тук изборът е Оксиспийд. Той притежава антиоксидантен, ревитализиращ, забавящ стареенето, имуностимулиращ и тонизиращ ефект. Прилага се при всички видове метаболитни проблеми, (чести не само при котки, но например и при зайци и морски свинчета с нарушено хранене, понижен чревен мотилитет, хепаторенални проблеми и т.н.), при очаквано рязко отделяне на свободни радикали (опериране на GDV, диафрагмална херния и др.), чернодробен шънт, при нужда от подсилване на имунната система, при изтощение (следоперативно, поради заболяване, старческо и т.н.), недоимъчни състояния, катаракта и ретинна дегенерация, за подобряване на метаболизма, апетита и жизнеността. Действието на Оксиспийд се допълва идеално с това на ЕнтероЗоо.

Oxispeed орален гел

Състав:

Естествени антиоксиданти (ликопен, бета-каротен, Yucca schidigera), витамини, омега-3 мастни киселини, поликозаноли (напри. октакозанол), диспергирани в пчелно млечице.
Всеки милилитър съдържа: пчелно млечице 150 mg, рибено масло омега киселини, оризови зародиши, доматен екстракт с ликопен, глицерин, моно- и диглицериди на мастни киселини, манитол,; витамини, про-витамини и химически добре дефинирани субстанции с подобен ефект: таурин, Vitamin E, Calcium D-pantothenate, фолиева киселина, бета-каротен, Vitamin B6, Vitamin B2, Vitamin B1, биотин, селен като натриев селенит, Yucca schidigera екстракт и Октакосанол в количества, подробно посочени в таблицата на картонената опаковка.

Приложение и дозировка:

Прилага се директно в устата или размесен с храната.
При котета – половин милилитър дневно.
При котки над 8 месеца – един милилитър дневно.
При другите прицелни видове: 0.2 милилитра за килограм телесна маса дневно.

Противопоказания:

Pet Spray

PET SPRAY съдържа пиретрини, биоразградими естествени пиретроиди, без токсично действие върху кучетата и котките, с елиминиращо инсекти и акари действие. Показания: Продукт за външна употреба върху кожата в основата на космите на козината за отстраняване на и предотвратяване на опаразитяване с бълхи, кърлежи, въшки и пясъчни мухи, както на възрастните форми на паразитите, така и на млади и различни ларвни стадии. Продуктът допълва и подсилва действието на всички останали противопаразитни продукти – каишки, спот-он пипети, таблетки, спрейове, но не трябва да се прилага в един и същ ден с тях. Действа и срещу всички видове кърлежи, пренасящи всички видове бабезиоза при кучетата. Може да се прилага колкото често е наложително, включително и всеки ден. Продуктът елиминира всички налични паразити, като създава и предпазващ репелентен/акарициден и инсектициден филм около животното. Препоръчва се да се използва периодично, както и всеки път преди разходка в местност, съмнителна за наличие на паразити – удачно е и непосредствено преди разходката, тъй като протективният ефект настъпва веднага. При сериозно опаразитени пациенти е удачно комбинирано използване и на ЕнтероЗоо.

Pet Spray

Състав: Chrysanthemum cinerariaefolium flowers extract

Приложение и дозировка:

Прилага се чрез напръскване на козината от разстояние 10-15 cm до пълноценно омокряне и достигане на разтвора до кожата. При дългокосмести породи се ползва гребен или облечена в ръкавица ръка за разкриване на кожата и се пръска от обратната на растежа на косъма посока, след това не бършете и не подсушавайте с кърпа.

Противопоказания:

не използвайте при кучета и котки, по-млади от 12 седмици (3 месеца). В деня на третирането с продукта не следва да сеизползва комбинирано третиране с други противопаразитни спрейове, спот-он форми и т.н.

ПлазмОрал хранителна добавка

Показания: Хронична диария, например асоциирана с ваксинация, стрес, промяна на диетата, антибиотично третиране, хронично обостряща се гиардия, прекарано чревно инфекциозно заболяване и т.н. 2. Периодични чревни смущения – меки или течни изпражнения, обилни газове, подуване на корема, болезнен корем и т.н.

Още за ПлазмОрал тук.

ПлазмОрал хранителна добавка

Състав:

Чувствителна или отслабена храносмилателна система и прилежащата и имунна подсистема Състав: ПЛАЗМЕНИ ПРОТЕИНИ, специфичен протеин от E. faecium, фруктоолигозахариди, мананови олигозахариди, цинк, селен и витамини В12; без лактоза, без птичи протеини, без консерванти, без зърнени продукти. 
С доказана в клинично проучване ефективност при пациенти с чревни нарушения и дисбаланси, вкл. с хронична постоянна или интермитираща диария. Продуктът подпомага изграждането на трайно адекватна чревна имунна система, способна да осигури нормална чревна функционалност при всякакви промени и предизвикателства. 30 сашета в опаковка.
Дозировка: котки и кучета до 10 кг – 1/3 саше дневно; кучета 10-20 кг – 2/3 саше дневно; кучета 20-30 кг – 1 саше дневно; кучета над 30 кг – 2 сашета дневно. ПлазмОрал се прилага смесен с обичайната храна на пациента или със синергични стабилизиращи продукти като ВетРегул, ДаФорте, ЕнтероЗоо и Фарматан.

ProfilaxCel

Онкологичните заболявания са най-честата причина за преждевременна смърт при кучетата и котките. Смъртоносни могат да бъдат както първичното огнище, особено ако е в жизненоважен орган, така и разсейките и общият изтощаващ организма онкологичен синдром.
До момента не са известни медикаменти и добавки, които да лекуват или напълно да ограничат развитието на процеса. Все пак, по подобие на химио- и лъчетерапията, е установен многостранен благоприятен ефект върху прогресията на заболяването при множество природни продукти без тежките странични ефекти на химио- и лъчетерапията.
Тези природни продукти могат да се прилагат както самостоятелно, така и в комбинация с химио- и лъчетерапия по преценка на лекуващия лекар. Най-добър ефект има природната фитотерапия при хормонозависимите тумори, каквито са например злокачествените процеси в млечните жлези и простатата. Разбира се, тяхната употреба не изключва нуждата от пълното оперативно премахване на туморното огнище, когато това е възможно.
ПрофилаксЦел за кучета и котки е еталон за правилно и прецизно съчетани продукти с описаното действие. Той се предлага във вид на меки желатинови капсули с действие, редуциращо нивото на патологичните медиатори на клетъчно разрушаване и клетъчно възпаление, натрупващи се в различни тъкани и особено в мамарните дуктуси и простатната жлеза, които са сред доказаните главни катализатори на мамарните и простатните неоплазии, така чести при кучетата и котките. Субстанциите в ПрофилаксЦел не се синтезират в организма на кучетата и котките.
ПрофилаксЦел се използва за понижаване вероятността от развитие на неоплазии на различните тъкани и особено на млечните жлези и простатата, както и за понижаване вероятността от развитие на тежко и/или хронично възпаление в организма при наличието на предразполагащи го фактори. Туморите на млечните жлези са по-чести при женски котки и кучки, некастрирани или кастрирани след първото си разгонване, като е установена статистическа корелация и между наличието на простатен тумор и наличието на някои други заболявания, каквито са перинеалните хернии, простатитът и др. Продуктът е показан и при вече установени туморни образувания на млечните жлези с цел понижаване вероятността от засягане на други млечни дялове преди и след оперативна намеса. Действието му се съчетава много добре с това на ЕнтероЗоо.

ProfilaxCel

Състав:

Олио от ленено семе, масло от водорасли с 35% DHA, олио от нар, желатин, глицерин.

Приложение и дозировка:

Прилаге се директно в устата или чрез размесване на капсулното съдържание в храната. Обичайният курс на приложение е три седмици с почивка между отделните курсове от по една седмица.
Дозировка:
– при котки: по 1 таблетка на всеки два дни, тоест през 48 часа
– при кучета: по 1 таблетка дневно за куче 2 – 30 килограма, 2 таблетки дневно за куче над 30 килограма.

Противопоказания:

Pro-Vite

PRO-VITE е показан за стимулиране растежа, здравето и развитието на подрастващи кученца и котета, за болни или реконвалесцентни кучета и котки, бременни и кърмещи кучета и котки, отслабени и/или под стрес кучета и котки, за кучета и котки с авитаминози и минерален недостиг. Общоукрепващото действие на продукта се допълва и подпомага при съвместно приложение с ЕнтероЗоо.

Състав:

витамин А, витамин D3, витамин PP 10 (Nicotinamide), витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин B12, калциев фосфат, витамин Е, кобалтов сулфат, железен сулфат, калиев йодид, меден сулфат, манганов сулфат, магнезиев стеарат, цинков оксид.

Приложение и дозировка:

орално (през устата) или чрез смесване с храната след стриване. При подрастващи животни продължителността на приложението следва да бъде от 10 дни до 2-3 месеца или по-дълго по преценка на ветеринарен лекар. Прилага се също така през втория месец на бременността и първия месец от лактацията, с продължителност на приложението от 10 дни или повече. Не съдържа фосфор, за да не води до хиперфосфатемия и за да не задълбочава бъбречна недостатъчност. Препоръчителна дневна доза: животни под 5 kg – ½ таблетка дневно, животни 5-10 kg – 1 таблетка дневно, кучета 10-20 kg – 1 ½ таблетки дневно, кучета 20-40 kg – 2 таблетки дневно, кучета над 40 kg – 3 табл дневно.

Renassence

Втората по честота причина за преждевременна смърт на домашните любимци след онкологичните проблеми (а при котките дели първото място с тях) е бъбречната недостатъчност, която в 99 % от случаите е хронична. Бъбреците притежават недостатъка при изпадане във функционална недостатъчност (поради възраст, хормонални проблеми, инфекция, простуда, хидронефроза, травма и т.н.) да се „самоубиват“, отключвайки „панически“ патологични компенсаторни механизми и въвличайки в патологичния процес и някои хормонални отговори. В бъбречната дегенеративна патологична кръгова каскада се включват и съдовата система, а и участват много често както като последствия, така и като подхранващи я фактори синдроми като полидипсия, полиурия, гадене и повръщане, анорексия, кахексия, ацидоза, интоксикация, промяна състава на урината, лош дъх – признак на метаболитните нарушения, а нерядко бива увличан и черният дроб в т. нар. хепаторенален синдром.
Хроничната бъбречна недостатъчност се отключва още по-често при пациенти с предиспозиция: такива с вече установена ехографски поликистозна бъбречна дегенерация или други бъбречни морфологични нарушения, както и при пациенти, преживяващи или преживели остра бъбречна недостатъчност поради уролитиаза, интоксикация, инфекция, простуда, хидронефроза и т.н. Третирането с някои медикаменти също е застрашаващо бъбреците и изисква тяхна протекция.
Renassence е ключов продукт при остра бъбречна недостатъчност, за превенция на отключването на ХБН при доказано застрашени пациенти – с поликистозен синдром, хидронефроза, третирани с нефротоксични медикаменти, преживели уролитиаза, бъбречна интоксикация, инфекция, простуда или нефректомия, както и се прилага не само по време на лечението на острата бъбречна недостатъчност, а и няколко седмици след това именно с цел да не се отключи ХБН – и подпомага при вече диагностицирана ХБН действието на ИркВет и ЕнтероЗоо както синергично, така и самостоятелно – повлиявайки благоприятно локалното съдово налягане и патологичнофакторните признаци.
Изключително важно е навременното диагностициране на бъбречната недостатъчност далеч преди появата на клинични признаци (слабеене, капризен апетит, повръщане, лош дъх и др.) – за целта препоръчваме на всички пациенти над 6-годишна възраст (а при предразположените породи още след едногодишна възраст) веднъж годишно изследване на кръвния показател SDMА.

Renassence

Състав:

Hirsutella sinensis mycelia, Endoconcha Sepiae, Rehmanniae Radix, Plantaginis Semen, Pinelliae Rhizoma, Zingiberis Rhizoma, Ginseng Radix, Achyranthis Bidentataeradix, Aucklandiae Radix, Cinnamoni Cortex, Carthami Flos, Persicae Semen

Приложение и дозировка:

За перорална употреба директно в гърлото или размесен с храната или с Калопет.
Препоръчителната доза по време на лечение на остра или вече доказана хронична бъбречна недостатъчност е два пъти дневно по 1-2 капсули за 2.5 килограма телесна маса. За превенция срещу отключването на ХБН дозата е 1 капсула на 2.5 – 5 кг на 24 часа.

VetGASTRIL

Стомашната лигавица, а в почти същата степен и хранопроводната такава, е изключително устойчива на агенти и въздействия, но веднъж обострена трябва незабавно да бъде успокоена, за да не се стигне до много сериозни усложнения. Независимо дали се наблюдават повръщане или регургитация или не, всяко остро или хронично обостряне на лигавицата на стомаха и хранопровода изисква незабавни мерки!
Наред с редицата медикаменти, които водят до това, е нужна и локална терапия за успокояване и образуване на протективен филм, под който лигавицата, далеч от контакт с естествените сокове и чуждите агенти, да се успокои и регенерира. ВетГастрил е идеална формула от няколко естествени съставки със синергични ефекти с идеална терапевтична форма за целта.
ВетГАСТРИЛ (за кучета, котки, порчета, птици, зайци и други гризачи) е орален гел с действие, основаващо се на сукрозосулфатен комплекс с нерезорбируем алуминиев хидроксид, насочено към протектиране на стомашната мукоза. Попадайки в стомашната среда под давлението на стомашната киселина, ВетГАСТРИЛ продуцира вискозен гел, оформящ устойчив филм, покриващ и предпазващ стомашната лигавица от действието на различни агенти, особено от това на солната киселина. Гелът адхезира устойчиво към протеините на стомашнолигавичните клетъчни мембрани с повишен афинитет към увредените участъци, формирайки на тези места дори още по-значителна протективна бариера срещу различни корозивни агенти.
Може да се прилага при „обострени“ хранопровод и/или стомах вследствие гастрит, стомашна язва, чуждо тяло, повръщане, дилатация, корозивен агент, вирусно или бактериално възпаление на стомаха, както и при рефлуксен езофагит, вкл. съпътстващ miastenia gravis при котки, кучета, порчета, птици, зайци и други гризачи. При някои състояния е удачно комбинирането му с ЕнтероЗоо.

VetGASTRIL

Състав:

Сукроза, алуминиев хидроксид, глюкозен сироп, глицерин, захари от тръстиков мед

Приложение и дозировка:

Прилага се чрез разклащане и приложение директно в устата половин час преди приема на храна или орални медикаменти. Ако е за предпочитане по лекарска преценка, дневната доза може да се раздели на два приема.
Дозировка:
Котета – 1 милилитър дневно, котки над 8 месеца – 2 милилитра дневно, кучета до 5 килограма – 1 милилитър дневно, кучета 5-10 килограма – 2 милилитра дневно, кучета 10-20 килограма – 4 милилитра дневно, кучета 20-30 килограма – 6 милилитра дневно, кучета над 30 килограма – 8 милилитра дневно; други прицелни видове: 0,2 милилитра за килограм тегло дневно.

VetInmune

Съвременната медицина все по-силно се осланя на собствената на организма имунна система за справяне с разнообразни заболявания, не само заразни. Все по-често се търси непрекомерно стимулиране на имунния потенциал и отговор за сметка на използване на „войнствени“ химически лекарствени молекули. Огромен е броят на природните съставки, които къде доказано, къде незаслужено или митологично имат приписан имуномодулиращ ефект.
ВетИнмун е плод на дългогодишни усилия в областта на имунната фитотерапия и оказва благоприятно действие при заразни, вкл. паразитни, вкл. лайшманиоза, заболявания, общо изтощение, системни проблеми (кожни, назални, дихателни) с неясна етиология, променена кръвна картина (например левкопения, неутропения и т.н.). Търси ли се безопасно повишение на напрежението на имунитета – отговорът е ВетИнмун!
Той повишава рязко капацитета на имунната система и защитния отговор на целия организъм към агресивни външни агенти – бактерии, вируси, гъби, вкл. и паразити, вкл. Leishmania sp., преодолява имунологични дисфункции, действа и общоукрепващо и тонизиращо целия организъм.

VetInmune

Състав:

Beta-glucan rich oat concentrate, royal jelly, baicalin-rich Scutellaria baicalensis concentrate, chicken protein concentrate, starch, coenzymeQ10, magnesium salts of atty acids, mannitol, cristobalite, niacinamide, calcium-D-pantothenate, pyridoxine, riboflavin, vitamin B1, folic acid, biotin, cyancobalamin, selenium, ginsenoside-rich ginseng extract.

Приложение и дозировка:

Приложение и дозировка:
Котки 1/2 таблетка дневно
Кучета до 5 килограма: 1/2 таблeткa дневно
Кучета 5-10 кг – 1 таблeткa дневно
Кучета 10-30 кг – 2 таблетки дневно
Кучета 30-40 кг – 3 таблетки дневно
Кучета над 40 кг – 4 таблетки дневно.

VetREGUL

Червата на кучетата и котките са изложени твърде често на сериозни предизвикателства: намножаване на вредна микрофлора, третиране с медикаменти, хранене с неподходящи храни, вкл. „откраднати“ в дома и извън него, хронични паразитози (например на практика никога нелечимата на 100 % и все по-широко разпространената гиардия), вирусни и бактериални агенти, генетични проблеми с давление върху чревната морфология или функция, косми от собствената козина, килима и дрехите, парчета кора, дърво, кости и т.н. и т.н.
Всеки пациент, застрашен от гастроинтестинални проблеми (например при по-продължително третиране с медикаменти) или страдащ от хронични такива, както и всеки пациент с кожни, чернодробни и др. проблеми с първоизточник чревна дисфункция, има нужда от многостранно полезно действие върху червата си – пребиотично, локално имуностимулиращо, предпазващо от патогенна адхезия, безопасно противопаразитно, меко противовъзпалително. Отделно от това немалко пациенти имат много неприятна миризма на изпражненията и/или урината, а други имат отвратителния навик да изяждат собствените си изпражнения (копрофагия).
Всичко това, вкл. противометеоритно и подпомагащо елиминирането на космените топки и чужди тела действия, са достойнствата на оралния гел Ветрегул. Много сериозна имуностимулираща подкрепа, толкова важна при хроничните чревни проблеми, той получава при комбинирането му с ВетИнмун, ЕнтероЗоо и ПлазмОрал, а синергично допълващо противодиарично действие – комбинирането му с Фарматан и ЕнтероЗоо.
ВетРЕГУЛ (за кучета, котки, порчета, зайци и други гризачи) е орален гел – пребиотик, регулиращ чревния баланс и пасаж, елиминиращ трихобезоари (в това отношение има синергично действие с Лаксавет), намаляващ неприятната миризма на изпражненията и урината, преодоляващ копрофагията, подпомагащ лечението и профилактиката на гиардията поради антипротозойната си активност. Действието се основава на богатото на сапонини, олигофруктоза, ресвератрол и малцови деривати съдържание.

VetREGUL

Състав:

Малцов екстракт, глицерол, олигофруктоза, моно- и диглицериди на мастни киселини, 18 mg екстракт от Yucca schidigera с 50 % съдържание на сапонини, ресвератрол.

Приложение и дозировка:

Прилага се чрез разклащане и подаване директно в устата или размесен с храна.
Дозировка:
Котета – половин милилитър дневно, котки над 8 месеца – 1 милилитра дневно, кучета до 5 килограма – половин милилитър дневно, кучета 5-10 килограма – 1 милилитър дневно, кучета 10-15 килограма – 1,5 милилитра дневно, кучета 15-20 килограма – 2 милилитра дневно, кучета 20-25 килограма – 2,5 милилитра дневно, кучета 25-30 килограма – 3 милилитра дневно, кучета 30-35 килограма – 3,5 милилитра дневно, кучета над 35 килограма – 4 милилитра дневно; други прицелни видове: 0,2 милилитра за килограм тегло дневно.
С профилактична цел: веднъж седмично, най-добре съчетан с Безо-пет с разминаване от три дни със седмичното профилактично приложение на Безо-пет.